心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

我好唔開心

唉...本來諗住下年同我bf結婚,從來冇諗過住既問題,因為我bf係住村屋(佢同佢細妹一齊住一間單層既屋,有兩間房一個廳,一個沖涼房冇廚房冇廁所,要去廁所就要去屋出面既toilet)而佢daddy&mum就住隔離;之前我bf同佢屋企人傾開,佢地想我地搬出去住,仲過份到話如果係度住除非我同我bf每人俾$4000佢地,但係講真我地從來冇諗過要買樓or搬出去住,而家咁樣我都唔知可以點,我份人工又唔係多,我自己屋企都仲供緊樓,仲有7年要供,唔通我唔理我屋企人咩,我真係唔知可以點做........ :cry:

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Re: 我好唔開心

如果每人要俾4000蚊,你自己出去租樓好過啦~~
你如果真係想結婚,咪租間細細地既屋或房住住先囉~~
自己出去住仲好啦,唔使同佢妹妹一間屋,始終自己住放便好多架~~你話你之前冇諗住既問題,咁你而家就應該快d諗下喇!!
不過最緊要你bf點諗先??佢有冇講過d咩呀??
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

大宅

我男朋友都話租佢屋企隔離果間屋度住,儲多幾年錢再睇下點,不過咁樣比人趕咁真係好唔開心!!

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

俾人趕又真係唔係幾開心既,不過佢屋企人唔係直接同你講呀??如果唔係,你咪當冇聽過囉~~

眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

禁止訪問

大宅

其實佢地之前都同我講過下,話叫我男朋友去我屋企住喎,我男朋友聽到之後都話佢地講野唔用腦!不過佢地果次同我男朋友講叫我地搬出去之後第二日都同我男朋友講返話第日等佢個妹嫁左之後間屋我地鍾意點就點,因為如果佢個妹未嫁而屋企又細驚有乜野argue就唔係太好喎,咁佢地咁講又岩既!! :cry:

別墅

之前我媽咪daddy都係咁同我&我老公講, 話如果我同我亞哥一齊住, 有d咩嗌交就煩喇, 咁我咪同老公&我個仔租屋住囉.
宜家我亞哥又未結婚又冇穩定收入...咁我媽咪daddy就想我地同佢住, 因我daddy就黎退休, 我老公有穩定收入, 佢驚第時真係冇野做, 起碼我老公可以比到, 但係我覺得佢地好自私, 好重視我亞哥多過我地...所以宜家都煩緊同唔同佢地住.
因我地唔想一世都養賣我亞哥, 但又唔想我媽咪daddy冇錢洗... 因我亞哥唔會比錢我daddy媽咪. ?-(

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

嘩,你bf屋企人間村屋係咪自己屋黎架?就算係租既or重供緊,洗唔洗收你地$8,000一個月呀?

大宅

其實我bf個妹同我一樣咁大,而我地個個都有野做,不過講真如果要我地比成$8000佢地,我覺得佢地咁樣講好過份囉,佢地間屋係自己既又唔使供,就算我地日日係度食飯都唔使$8000一個月啦,更何況佢屋企都唔係日日有飯食&我地都唔會日日係佢屋企食!!不過我同我bf都決定出黎租屋住,等我自己屋企供甩層樓先(不過仲有成7年)anyway點都好,襯我仲有能力幫我屋企時,我寧願自己辛苦d,起碼仲有你地聽我訴下苦!!

大宅

如果我係你我就會搬出黎住

我初初結婚都係同老公租套房住, 大概$2000一個月, 地方雖然係細d, 叫做有二人世界, 仲有kitchen + toilet, 有時兩公婆玩下煮飯仔都係一種樂趣

我諗無乜邊個女人唔鐘意同自己老公二人世界掛 :wink:

侯爵府

真架喎...如果俾得$8000一個月, 搵間離市區遠小小嘅屋都夠架, 但係要自己置過d傢俱囉...有時真係相見好架, 你以為一齊住無問題, 住落嗌交就無謂啦. 2人世界唔好咩? 反正你都係諗住出年結婚啫, 而家仲有時間去計劃同儲錢, 再唔係, 咪推遲小小先結囉.

大宅

各位姊妹,多謝你地既意見!你地講得岩既,我地都決定搬出黎住,不過都係下年先至搬,我地仲有時間儲錢同搵屋!!其實諗諗下,我地未試過二人世界,試下都好喎!! :wink:

禁止訪問

大宅

浩天靚媽

多謝你既祝福!!果幅相唔係我黎架 佢係我個偶像"深田恭子"我冇佢咁靚

Little

首頁

尾頁

跳至