論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

$980煤氣費呀!!!!

一時好心,見前排得幾度,天氣凍,叫印姐可以用熱水洗碗,佢竟然連洗廁所都同我用熱水

我地一家4口幾凍都係用凍水洗面,佢又日日同我開熱水洗面 煤氣費咁貴,我懷疑佢用熱水洗自己衫添呀

之前d賓都冇咁離譜

真係唔好做好人
該用戶已被刪除

Re: $980煤氣費呀!!!!

子爵府

一家四口的煤氣費要$980真的貴咗啲喎.我一家有7口,差不多晚晚煲老火湯,都係$980.

大宅

H&A

Agree!!
H&A 寫道:
所以, 天氣幾凍, 我都唔會叫佢用熱水, 因為工人唔會理老闆交幾多$$電費, 煤氣費 & 水費.....加上比佢地用開左, 就無得返轉頭, so far, 我要交既所以費用, 同賓賓未來之前差不多

水晶宮

不是很多工人會幫老闆慳的. 工人已得到老闆允許, 仲唔大開熱水洗衫煮飯咩?

而家惟有叫個工人用番凍水, 同一齊水電煤都要慳慳慳....仲要同個工講, 佢唔同老闆慳, 老闆會搵過個識得慳ge工人.

子爵府

之前比我發覺佢用熱水洗廁所,以經話左佢,不過果時未收煤氣單,唔知佢咁狼 e+都仲係朝朝早開熱水洗面 我會話多佢一次

大宅

我工人初頭來晚晚開住燈瞓,我谷鬼氣,咪話佢,叫佢要熄燈瞓,我真係唔信佢地係印尼會晚晚開住燈瞓

男爵府

好媽媽勳章

佢來的第一日巳用熱水洗面,我即話唔得

男爵府

通常我都係晚上才開煤氣.
日頭我洗完頭, 即刻熄制

我張單未來呀,
相信勁升 40 %
因以前無工人, 無飯開, 1個月都係 10度氣
呢兩個月, 40 度呀 ??????

無眼睇

複式洋房

我都係呀, 個工人來咗之後, 水費同埋煤氣費多咗5倍有多呀!

禁止發言

侯爵府

好媽媽勳章

但係我連埋老公 BB 印印 四個人今期煤氣成$4XX
我都覺得貴到飛起喎!!佢未o黎之前都係$1xx左右,
咁各位又覺得我D煤氣費又貴唔貴呢??

洋房

我地都係,水/電/煤都貴左好多,但係d野又污穢過以前.

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

早排天氣潮濕, D衫晾極都唔乾, 我先至教佢用乾衣機, 之前係冇教佢用過, 但這幾天天氣寒冷和乾燥, 佢都唔使客氣兼貪方便, 一樣照用乾衣機來乾衣, 我就同佢講要睇天氣來用, 以免浪費資源, 真係要跟她講清楚, 如果唔係佢就側側膊。

千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........
該用戶已被刪除

大宅

聽到妳地咁講...死啦~~我張單未到...! 到了咪好大煲 :-(
之前菲傭唔知道會否偷雞用熱水清潔???

別墅

我係用石油氣,今個月係上個月的雙倍,我今日拿住兩個月的單同佢講數,今日又係出糧日,我同佢講:你o弟下,o的開支幾大,我又要交租又要出人工比你,我都好慘,如果大家唔再省些錢,我只好自己湊BB,我請唔到工人。。。
因為我平時對佢都唔錯,我成日都同佢傾o下計,講o下佢屋企野,所以我望佢會從我角度去o念下,幫我省些錢啦。

男爵府

我有同事一路都有請開工人, 煤氣費大約每3XX左右,但請了很新工人後這兩個月勁升至每月6xx. 終於給她發現工人開著個煤氣爐當暖爐用, 還要放雙手在上面烘, 嚇死佢! 洗衣粉和手洗皂液每星期要買一次, 以前兩三個星期. 總之激到她死下死下! :evil:

我現在不請外傭3個月後,石油氣&電費平均都平了1/2-1/3有多. 因以前工人每餐吃3碗飯,我們一家人的餸量(她自己煮餸時夾起餸),你又不能不給她吃.總之現在可以一星期買一次餸,以前差不多日日買餸,洗衣粉&米&洗潔精....等等都去消耗慢很多.雖然自己辛苦啲, 但如果小朋友大一點我寧願請鐘點幫手做家務.免得勞氣. :-P

王國會長

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章 王國會長 爸B勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我都係太過好心,本來原意叫佢用熱水洗碗,就少d用洗潔精,不過佢唔係,又用洗潔精又用熱水,我個爐係電,成千蚊兩個月,而煤氣我用我我老公,亞仔,仲有工人,都要六百蚊一個月,佢冇來個時,我只係二百元左右。個日仲見佢一個人係屋企開暖爐,我老公本來自己用,係我迫佢俾返我個仔,工人夠膽死,自己一個人開,幾梳乎,即刻炳佢。

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

我以前個印印已經用了$12xx (三個大人,一個小孩), 工人用電熱水爐 (電費夏天$21xx), 我還不覺得她浪費, 現在的新工人洗碗,洗洗手間都用熱水(因為d碗洗到好肥,d洗手間又dirty), 她還用熱水洗自己d衫(已經叫她不可以), 加上多了個bb, 現在新工人用煤氣熱水爐, 還在洗手間沖成半個鐘, 早上又在洗手間半個鐘, 她來了我家兩個星期, 下次d水電煤 :cry: :cry: :cry:

首頁

尾頁

跳至