意見反饋
義工

育兒好物 今日: 1|主題: 92767

好唔好比BB用印尼揹帶?

洋房

國民生產總值:56

好唔好比BB用印尼揹帶?

由BB出生到現在(2個半月),我都比我工人用她的傳統印尼揹帶揹BB。但我幾個朋友都說這些沒有改良的揹帶(只是一塊長布)會影響BB的背脊,尤其是我的BB喜歡垂直的揹法。如果一直下去,BB會有甚麽影響?可否給我一些意見?

子爵府

國民生產總值:11564

好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 好唔好比BB用印尼揹帶?

BB身體環是好軟,最好唔好用印尼揹帶(我覺得LE重揹帶適合比大D小朋友用如已適行).而家的揹帶有好多揹法(如初生可打橫訓等等)同埋初生BB最好不要成日垂直因他背脊環是軟好容易整到他而你又唔知敢就痳帆.

洋房

國民生產總值:56

垂直BB不好的嗎?印尼揹帶也可以把BB打橫訓,但是我BB就是不喜歡,垂直抱才不哭,所以就算我同老公就敢抱也是垂直BB,BB身體伏在我們身上,我們一隻手抱屁股,一隻手護住背脊。有時同BB玩,我們也會給BB背脊挨著我們,然後坐在我們大髀上。這樣子有問題嗎?

伯爵府

國民生產總值:15552

我bb出生至今快一年都是用印尼揹帶,最初打橫訓,而家先打直,我bb要用印尼揹帶先肯訓,其他都覺得唔舒服,我之前仲買佐個接近1000元的揹帶 :cry:

我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

伯爵府

國民生產總值:15552

最後4個月後先垂直,是為了保護頭頸部份.
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

侯爵府

國民生產總值:22141

醒目開學勳章 畀面勳章

kingawa 寫道:
我bb出生至今快一年都是用印尼揹帶,最初打橫訓,而家先打直,我bb要用印尼揹帶先肯訓,其他都覺得唔舒服,我之前仲買佐個接近1000元的揹帶 :cry:

我bb都係用印尼揹帶先肯訓,其他都覺得唔舒服呀! ?-(

男爵府

國民生產總值:9761

kingawa 寫道:
我bb出生至今快一年都是用印尼揹帶,最初打橫訓,而家先打直,我bb要用印尼揹帶先肯訓,

My BB also, she don't like to use other 揹帶, if I use, I will cry. But if I use 印尼揹帶 she can sleep quickly.
:-D 我於七月四日在廣華醫院出世 :-D 4/7 = 3.27Kg 13/7 = 3.7Kg 4/8 = 4.2Kg 23/8 = 5Kg

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.