懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

急~~~請催生既mama幫忙解答~~

我剛剛過左預產期~~醫生話到左41週都未生得
就要入院催生~~我想知催生後大約幾耐bb先會出黎呀??
催生係咪好辛苦架??咁有咩方法可以令bb快D出黎呀?? ?-( ?-(
麻煩各位mama~~~

大宅

Re: 急~~~請催生既mama幫忙解答~~

minlailai:
催生既意思係用0的藥令到你個子宮快0的開 開到一定度數就生 耐唔耐個個唔同 有0的一落藥就好快開 如果落左藥仲咪開得好多 dr. 會幫你加藥 直至 24hrs 仲係生唔到 就開刀 辛苦就好睇一個個ga 我個時怕痛用左無痛分免 到生個時都唔痛 差0的真係唔痛就唔識生 你0想催生唯有行多0的 食涼野la 催生就會俾痛得快0的lor 都要睇下你忍唔忍得ga

子爵府

minlailai,
我0岩0岩棟個18號先催生生左個仔仔..我都係遲左一星期呀..果日我一早入醫院..之後醫生即刻就幫我穿水喇....穿完水就入左病房...幫我吊催生藥(好似吊.鹽水甘)...過幾幾個字..我就開始覺得陣痛喇..仲痛得好密..幾分鐘痛一次...姑娘見我痛得甘密..即刻幫我cut左d藥水....但係我一路痛左3,4個鐘個子宮都未開過....但到我之後子宮開就開得好快...我諗total唔駛一個鐘個子宮就由未開開到10度喇....
你唔駛太擔心...每個人痛0既程度都唔同..有快又有慢...不過最好你去醫院之前要食飽野呀!!!..我果日就係冇食到野...又陣痛又胃痛...又攪到無咩力..手軟腳軟....
你唔好甘緊張喇...可能bb依幾日會乖乖自己出世呢...希望你生返個肥肥白白健健康康0既bb啦....

別墅

minlailai,
你唔洗擔心既,催生只不過係bb唔肯自己乖乖出世,要用藥逼佢出黎jei~冇乜危險性,過程同自然生BB冇乜分別,係多左用藥一環jei~
我個女都係催生既,我朝早9點幾入定產房吊催生藥,11點度開始肚痛,1點幾度開到3度,之後醫生就幫我穿水囊,3點度就插尿喉,之後會開得快d,到左4點就生左出黎喇~即係痛左5個鐘左右,生既時候一d都唔痛架,唔洗擔心,放鬆d啦~助產士會幫你轉換姿勢,等你舒服d架

過去的留不住, 未來的難預測, 守住現在,當下即是~

洋房

creamsoda 你係邊間生架
[img align=left]http://www.josephleung.net/My%20Baby/mth06h.jpg[/img] 皓然相薄
該用戶已被刪除

大宅

我係41周催生, 不過我用藥, 因為9點入到產房, 醫生幫我穿羊水後, 之後我個子宮自己收縮啦, 醫生話好好唔洗落藥!
如果你係好怕痛既媽咪, 你就3度前就用無痛分娩, 因過左3度唔可以用架啦, 只可以用笑氣止痛, 會好鬼暈的! 如果第一胎既媽咪死忍痛, 子宮會開得好慢的~~ 對你同bb都唔好~~~ 不過以上都是我個人經驗覺得....

9:00am 推入產等催生
9:30am 醫生整穿羊水
9:33am BB心跳減慢
9:35am 醫生再穿羊水
9:38am BB心跳正常,
9:45am 陣痛開始,開至2度,感覺輕微經痛,由於我穿水後,有規律2分鐘一次陣痛,所以醫生冇幫我打催生針
12:30pm 感覺嚴重經痛, 開始同笑氣止痛
1:10pm 爸爸到達產房
1:30pm 助產士檢查子宮開至3度及爸爸放食飯
1:45pm 感覺super經痛(子宮3度), 選用無痛分娩
3:15pm 爸爸又到達產房
5:00pm 助產士檢查子宮開至10度
5:05pm 媽媽被發現有發燒
5:10pm 停無痛分娩藥水
6:30pm 開始見到頭仔出左子宮
6:45pm BB出世了

大宅

呀~~~ 唔記同你講... 催生重好的
我生個時, 隔離床個媽咪住左5日醫院, 因一直都是開得2度, 因要開到3度先可以落去產房~又唔可以出院~~ 住醫院真的好辛苦的... 我見到佢住左5日都未可以生, 當時覺得自己好好彩~~可以催生... 所以唔洗怕~~~~

生個時凍就問護士取毛毯取暖~~ 我個涷唔識問護士, 以為生仔係咁, 所以攪到自己同bb都發燒

希望你可以順利生個健康既bb

大宅

多謝各位mama既意見~~
phoebe:
我都係係屯門醫院生呀!!!其實係咪行多D樓梯會
生得舒服D架???因為我mama成日叫我行多D樓梯呀~~
聽到你地咁講,我都安心D~~~~
THANK YOU~~~~~~~

大宅

rachel123 :
你個BB好可愛呀~~~
咁你住左幾日醫院呀??
你係邊間醫院生架??

子爵府

minlailai,
我係0係屯門醫院生ga...我生第2胎..所以o4次住一日就出院喇.....我差唔多10am醫生幫我穿水....之後就吊催生藥...未到11點我就開始幾分鐘0既陣痛.....一路子宮都未開...係3:10pm..姑娘再幫我check..果時開左4度...3:29pm我就生左個仔仔喇...我第一胎都係生得好快ga...入左醫院個幾鐘就生左喇....我果時都成日去街ga..唔知行得多係咪真係有幫助呀..不過你都要行多d..因為生果時對腳都要好用力ga...加油呀!!

首頁

尾頁

跳至