嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

洋房

是否一定要用專門的洗奶樽液洗奶樽?

我的BB現在2個半月,因爲我開始返工,所以BB要用奶樽食奶。所有的奶樽和清潔用具都會用Avent蒸汽奶煲消毒,但我想問消毒之前是否一定要用專門的洗奶樽液清潔呢?我老公覺得無論人奶或者奶粉都沒有油,所以只需要用清水沖洗,然後消毒就可以,不需要用專門的洗奶樽液,避免多餘的化學成分。他的說法對嗎?

侯爵府

Re: 是否一定要用專門的洗奶樽液洗奶樽?

我都係無用過
我家有隻曳曳豬

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

BearBear2004 寫道:
我的BB現在2個半月,因爲我開始返工,所以BB要用奶樽食奶。所有的奶樽和清潔用具都會用Avent蒸汽奶煲消毒,但我想問消毒之前是否一定要用專門的洗奶樽液清潔呢?我老公覺得無論人奶或者奶粉都沒有油,所以只需要用清水沖洗,然後消毒就可以,不需要用專門的洗奶樽液,避免多餘的化學成分。他的說法對嗎?

我BB出世到現在(7個月)都無用個洗奶樽液只係用鹽水洗.

複式洋房

Me too, 無用過, only wash with water only immediately after feeding.

水晶宮

janetngan2 寫道:
我BB出世到現在(7個月)都無用個洗奶樽液只係用鹽水洗.

me2.

奶粉係有油的. 不過唔係一定要用洗奶樽液. 如果係工人洗奶樽, 用洗奶樽液的話, 就要叫佢過清多d水, 費時有化學物留在個樽度啦.

用鹽, 洗樽乾淨之餘, 又唔怕有化學物留在奶樽度. 健康院姑娘都係咁教架.

洋房

請問要開多濃的鹽水來清潔奶樽呢?

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

BearBear2004 寫道:
請問要開多濃的鹽水來清潔奶樽呢?

我無規定用幾多來洗''隋意''囉 :mrgreen:

大宅

無論人奶或者奶粉都有油, 但不一定要用專門的洗奶樽液清潔!

洋房

I agree. You may actually feel that the bottle feels slightly greasy. Some formulas are more "oily" than others eg S-26 is quite oily. I have always used Combi baby washing detergent to wash all my milk bottles and then I clean with hot water and then sterilize. Combi is good because you do not need to use a lot but it cleans the bottle really well and also has a nice smell.

首頁

尾頁

跳至