懷孕前後

跳至

首頁
12345...7

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Re: 唐氏驗血問題? 有d氣囉!

如果你地係住香港東區的話, 東區醫院係免費驗的! 不過, 最好係9周左右去做產登記呀!

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

miu~miu,
贊育話要睇完第一次先有得book,到時至算。 趕唔切就去私家。

係呀!有上motherhood度睇, 都有d上身衫幾好
, 但現在未有需要,D衫仲合身。我相信遲d個身形會更 "偉大", 胸襟更廣闊:mrgreen:, 所以會大約3月中先買。
你呢??

珍珠宮

szeszes,
我係住香港東區, 但有bad experience, 所以免費都唔好預我。不過多謝你的info.
--------------------------------------
quote message before as below:
我到現在都未到政府那邊登記. 因為有少少驚, 其實我第一次發覺有咗是在東區e院, e生同我用棒棒照ultrasound時整到我好痛, 跟着過一日見啡紅, 連續兩日好似m的第一天, 嚇死! 唯有睇私家。
--------------------------------------

你第幾wks呀??

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

peaceaa1122
係呀, 我就係見d衫幾靚呀, 不過shipping 都幾貴 :cry:
而家d衫著到, d褲就低腰先得, 有d已經著唔到啦

[img=500,400][/img]

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

szeszes
你話免費那一隻唔同架, 叫中孕期, 16wks 先check 得, 準確性 70% 架炸, 每間 e 院都有,
我地講黎隻係早孕期, 11~13wks check 架, 暫時得威院同贊育有, 準確性有 90%

珍珠宮

miu miu,
d褲我換咗喇, 舒服d。 我在妮妮買, 七折咗都係2百幾一條, sales說第一胎個肚無噤大, 可以着到生。建議買薄少少, 通爽的質料 or 薄的牛仔褲, 百搭d同可以着到夏天都得。雖然是有得adjust的橡根頭, 但都有size分ka, 有d款都ok(當然有d會幾leung, 小心撰擇 ), 着咗屋企人都唔覺, 你可以叫sales介紹。
個紙袋寫有幾間分店, 尖沙咀漆咸道南, 油麻地永安, 將軍澳or 樂富吉之島, 馬鞍山新港城商場, 我在太古城永安店(counter)買的。 要detail 地址就話我聽。 :lol:

珍珠宮

peaceaa1122
唔該晒呀, 我係佐敦返工, 咁我去油麻地wing on look look 先

珍珠宮

miu miu,
油麻地wing on 4/F, tel :23852400。可以打電話睇下摺咗未, 唔洗白走一次 :mrgreen:

珍珠宮

thks~~~~~~ :mrgreen:

別墅

peaceaa1122 & Miu Miu,

原來我地年齡差不多,又係第一胎,仲差唔多時生tim

我有左10週啦! 我係瑪麗做人工成功嫁!因為差唔多個個星期都要返去覆診,所以都有醫生睇住咁,佢地仲幫我約左贊育24日睇tim,但又唔知到時贊育會幫我做d乜,好似睇帶,抽血....佢地幾時幫我check頸皮,我又唔知。但到時應該去到成12週幾,所以我book左Wales Hospital 同私家醫生、但都係23日,我想我會去Wales Hospital 做,反正驗血道道都一樣,因為快d有report,可以拿住個report見贊育醫生。私家醫生2-3日先有report, 先call通知result, report後寄...

peaceaa1122,
我住HK side。如果你在贊育睇,就會在瑪麗生,我唔知可唔可以轉番去東區wow。其實瑪麗醫院係全港最好,儀器最多,我有朋友生孖胎 (26weeks早產出世)去到港安醫院,個醫生同醫院都幫佢叫白車送佢去瑪麗先生。

Reasons:-
1. BB 有好d儀器 support and 護士照顧
2. BB可能要住一段時間,醫生、手術費、醫院費會好貴

除非要臨時開刀生,否則我都會在瑪麗生。

私家醫生,朋友介紹我梁鳳霞 (東英大下, 普通產檢 HK$450) 及 曾祥風 (佐敦,普通產檢HK$450),香港side 就王天生 (普通產檢要> HK1000),我覺得貴左d羅。

別墅

Miu Miu,

我問左醫生,早孕期一站式唐氏綜合症篩查,只係一個篩選,其實90%準確度只係一個reference,到16 - 20週再詳細產檢再決定抽唔抽羊胎水。其實因為在其他產檢時照到有其他唐氏symtons都未定,但BB又可能無事的,但係為左放心d,到時要再抽羊胎水都未定嫁,抽過就100%準確,但流產率就有1:100。

我朋友第一胎只係睇政府醫院,結果生了個有唐氏宗合症BB,所以我會兩邊睇, 有需要的話,我都會考慮抽羊胎水。
唔擔心就假羅!
:lol:

珍珠宮

dk486
aiya, 你朋友係政府有無check d 乜野呀? 點解會咁架?又係over 35 ma? :cry:

別墅

我唔佢嫁,係朋友的朋友羅! 無35歲掛! 佢第二胎睇梁鳳霞,話佢好叻睇BB健唔健康。我個friend話佢好cool, but never mind la, 我地做產檢都係想BB健康者。

我聽聽埋埋咁多negative stories, 所以都好驚。

:lol:

珍珠宮

dk486 & miu miu,
hello, 這兩天太忙, 沒有上網tim

dk486,
wah! 聽到這case好驚呀 !
想問下你知唔知你個朋友的朋友的第二胎生咗末?
聽咗你講,覺得瑪麗好似好厲害。 對我來講, 如果在瑪麗生, 我住東區, 一東一西, 車程遠D, 但我都覺得瑪麗生會好D, 唔想轉番去東區lu。
等驗完早孕期一站式唐氏綜合症篩查, 先再考慮抽羊胎水等事情, 過咗第一關先ar ma 。你個私家e生都幾好生意, 要book到23號。我宜家的私家e生, 今日book, 明天都有得睇 , 我book 咗下星期做檢查(有咗之後睇咗四次la), 這次如果個e生仲係mud都唔講我就轉喇, 當係給她最後機會。

miu miu,
你有冇買褲呀?d款ok嗎?
你買了孕婦內衣未? 我未買,諗住遲D先,但現時胸圍圍帶緊, 加了extend扣, 舒服d。 :lol:

珍珠宮

dk486 & peaceaa1122
dk486
咁睇黎你朋友的朋友, 應該無check清楚, 可能佢年輕, 又無諗過會有唐氏, 政府好似over 35 check 唐氏d野先free ma, 同埋都係好多年前的事,當時又無咁先進呢, 我諗我地兩邊check 都唔使太擔心
peaceaa1122
買左褲呢, 不過去左尖沙咀睇, 內衣未呀, 嗰日去見到d內褲, s 都勁大條, 未能接受到 :lol: 遲d 先買,乜你唔係8/2 check ?

珍珠宮

miu miu,
8/2check? 唔係!我話過咗年之後個星期去check ma. 不過我明天去贊育check la。haha...係呀!我見倒d內褲噤大條, 直頭好似睇煙花敢...."wow"了一聲.. ,所以未買。

珍珠宮

哈~~~~
同我d反應一樣, 即時大叫"細碼"?

別墅

peaceaa1122 & miu miu,

我朋友的朋友,生左第二胎啦!正常的! 所以佢話梁鳳霞好wow。 我唔知政府幫under 35歲的女人睇幾多次嫁,我都未去贊育報到。Anyway, 不要驚,聽醫生的,要做乜就做乜羅! 政府、私家兩邊睇羅!

Miu Miu
我朋友的朋友生都係近幾年的事咋! 兩個B都係幾歲者。我相信抽左血讀數低唔係guranttee law,亦有另外例子,我有時見到街上都有好多這些兒童啦! 我信佢地亞媽唔會無做產檢羅。

依咁橋,你又住東區呀! 幾時出來飲茶呀! 你去完贊育記住話比我聽呀!

我朋友在瑪麗做護士,兩胎都係瑪麗生嫁! 又,如果你心水清,私家醫院的生仔brochure會有寫佢地有養氣箱,送早產BB去瑪麗醫院。 所以,我相信瑪麗facilities 好d羅! 仲有,伏明霞都係瑪麗醫院生啦!

珍珠宮

Re: 唐氏驗血問題?

peaceaa1122 & miu miu,

我去咗贊育喇, 覺得D資料都幾幫到手, 驗的東西都幾齊,下星期再番去睇驗血報告。不過我問了Nurse,她說原來全港政府醫院得wales有早期孕唐氏驗, 贊育現在是沒有,有的是在10-14wks先度頸皮,然後第16wks驗血,報告可能在16-18wks先收到。而贊育正在進行唐氏研究, 會幫10-14wks孕婦(如同意的)另外抽血驗早期孕唐氏,但結果係唔會話你知,只會作研究用途 。因為要即時决定做定唔做贊育現有的唐氏檢驗, 我當然撰擇做,至多另外再在私家or book Wales 再check。 所以昨天度了頸皮。

dk486,
你都係住東區? 出來飲茶? 如有興趣,不如一起去瑪麗醫院半天遊 。你知唔知到我地要生bb時, 會唔會叫我地番來東區生?
haha..伏明霞點同呢, 佢老公以前係財政司, 瑪麗醫院為了faces一定叫最好e生幫佢生, 服務都唔同d啦! :wink:

伯爵府

Re: 唐氏驗血問題?

我昨天都係去左贊育度頸皮,個姑娘叫我寫左個回郵信封.應該係2wks 後會寄報告.如果,有問題就會直接打電話比孕婦.所以,唔係結果唔會話你知.同埋醫生都即時話比我知bb 頸皮厚度.

你打算再係私家再check. 你會幾時再做呀? 因為,我都打算找自己私家醫生再check, 不過,又擔心照得太多呀?

peaceaa1122, & dk486,
雖然,我係第一次同你地傾計. 瑪麗醫院半天遊....你地打算幾時去呀?我都想一切呀! 又或者我地一切上"產前運動班".

首頁
12345...7

尾頁

跳至