嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

急急急!!! 搖椅給勁喊抱的bb有用嗎?

小bb約三週起就非常"柳"計, 一定要抱住瞓 (除了太疲倦時, 即幾餐冇瞓時). 實在太頂唔順, 冇時間休息, 長此下去一定抑鬱!!!

請問搖椅有用嗎? 有人教我忍心讓她哭, 但如果她要很久才學乖, 咪好慘. 如果遷就她, 又...... !!! 請經驗媽媽賜教.

男爵府

Re: 急急急!!! 搖椅給勁喊抱的bb有用嗎?

搖椅唔係個個bb都有用, 就算有用亦唔係次次都有效 (我個仔就係啦).

不過您亦唔好咁唔開心, 因為 newborn bb 有時可能肚仔唔舒服或者其他原因所以扭計, 但係呢種情況唔會維持好耐嘅. 俾啲心機, 同bb一起度過呢段時間, 之後就會漸入佳境. (一個過來人嘅分享).

p.s. 我個人就認為唔好俾bb喊咁耐.

禁止訪問

水晶宮

我用搖椅的情形, 跟RebeccaChan的差不多. 我會說, 搖椅是好用, 但不敢說它可以解決bb喊抱的問題. 畢竟bb喊有很多原因, 未必與抱或用搖椅有關.

正如有個mami所說, bb現在只是3星期大, 遲些他便會習慣媽媽的湊法, 媽媽亦會沒有那麼辛苦.

努力! 加油!

珍珠宮

BBFan,

我同你情況差不多, 只是我小b已個半月大, 但一樣非常"柳"計, 每次一定要抱至安撫到佢, 試過用搖椅但係冇用, 比多o的愛心同耐性啦! 加油呀!

珍珠宮

醒目開學勳章

我都係用 combi 的搖椅, 說真的, 我覺得作用不大! 頭十次八次都有用既, 之後就要抱, 再大 d 抱都唔得, 結果我係囝囝一個月大時忍唔住買咗安撫奶咀比佢.
該用戶已被刪除

大宅

多謝各位mama的鼓勵. 我都唔想bb喊太耐, 但和陪月姐姐商討過, 小b真係冇事. 一抱即收. 如果就佢, 即要時時抱住! 真搞不清是好是壞???

大宅

我睇過的書講,幾個月大既bb係唔識扮野而哭.佢喊時係真係有的唔舒服/太熱/太凍/太多衫"cool"住/餓/太飽/口渴/氣味/睡既床仔太空曠冇安全感... 所以,你都係要佢喊時,照顧下佢,等佢覺得被關懷先得!到你了解到佢既需要/脾性,就會好湊好多!加油!!!

我自己就覺得搖床好好用,工人做家務時,就可以放佢係廳到午睡,方便照顧,又可令bb分清楚日夜睡眠既分別.我地連去人地屋企,都會帶埋佢張私家搖床! :mrgreen:
該用戶已被刪除

大宅

My BB is same as your BB, carrying him for sleeping is a must otherwise he will crying in loudly! I understand your feeling & know it's really a hardtime to you! Don't be up-set & be happy! Your BB will get great improvement later!

For me, I will carry him immediately when he was crying. It really will give him the security feeling & he will get better & better later!

大宅

2mings: 你講的所有問題我都有留意, 但nothing at all!!! 很頭痛.

alimum: 你時時抱住bb睡嗎? 晚上一樣? 你怎樣睡覺呢? 你bb幾大先改善呀? bb滿月後早上連陪月姐姐都冇了, 真頭痛!

男爵府

BBFan,
我個仔又係勁扭計,無時無刻要人抱,我都有買搖椅比佢,但比佢坐落去最多10分鐘又扭過,佢又係要人抱住瞓覺,一放低佢即醒﹝除咗夜晚﹞,所以湊佢都幾辛苦,因為湊佢個人一日既工作就係抱住佢,佢而家就嚟6個月都仲係咁既情況,仲食緊夜奶添,我都唔知佢幾時會有改善,所以我好明白你既感受。不過,係我個情況,有張搖椅都叫做好過冇既,唔多唔少都有少少作用....不過如果佢喊緊你仲放佢落去我個仔就一定唔肯,只不過係你抱得耐你放佢瞓一陣就會得...

複式洋房

BBFan

我個b之前都係咁,毛連食飯都要抱住佢,有時連覺都要抱,唯有挨住張床訓,不過最辛苦時候已過啦, bb到二個零三個月就會好d啦,放心啦,佢好快就唔鐘意人抱啦,我個b就係,佢而家三個零月,有時我放佢係床度佢自己玩,玩到累就自己訓,

首頁

尾頁

跳至