跳至

首頁

尾頁

大宅

一响d肉打成蓉,煮落粥仔到佢就食,
而家試煲飯仔,肉蓉就會鞋,
佢就唔肯食,我地d 餸入面既肉,佢都嫌鞋,
依輪又唔肯食粥,要食飯,但係淨係食白飯,
瓜菜都鍾意食,但係就係唔肯食有肉既飯。

唔知可以點?大家有冇計?

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

原帖由 horriblefai 於 09-9-16 16:21 發表

唔知可以點?大家有冇計? :ado ...

我个B都系唔喜欢食肉,每次食肉只系食下D汁 ,D渣就吐 出来 ,真奈巨唔何 ,
我身边D朋友 ,亦都反应这个情况 ,都唔知系吾系呢 个阶段的小朋友是这样的

子爵府

先繼續俾住免治肉佢食先,+D水同生粉撈吓佢先煮,D肉會易D散開同滑D嫁,睇吓得唔得!

原帖由 horriblefai 於 09-9-16 16:21 發表

大宅

其實大少 D 肉,已經唔係免治肉咁粗,
係用攪拌機加水 (仲要盡量係柳梅!),打成滑漿,
凍水落煲,攪混晒先煮……

不過未試過落粉,可以試試。

講都唔信,佢勁 Like 鵝掌
所以我估佢都鍾意雞皮既,
但係依d野唔可以餐餐食架麻!!!

原帖由 KUROMI-BB 於 09-9-17 12:31 發表
先繼續俾住免治肉佢食先,+D水同生粉撈吓佢先煮,D肉會易D散開同滑D嫁,睇吓得唔得!

複式洋房

我謙謙都係唔食肉, 有時連菜都唔食呀, 一食就嘔出黎, 白飯就係咁食, d肉切到好細試過都唔得, 佢個口好似scanner咁, 一食就知, 食多兩食, 連其他都唔食添.. 都唔知點好.. 佢最近又出大牙, 又唔知係咪出牙影響, 還是係佢揀飲擇食, 唔通唔加肉, 咁好似唔太得喎 ? 如果佢連飯都唔食, 又食唔到半碗或者一碗, 咁其他媽媽你地又會點呀.. 仲會唔會補奶, 還是尤得佢餓一餐呢 ?? :( 會唔會仲有其他解決方法呢 ??

大宅

牛年勳章

我個b之前都係唔鍾意食豬肉! 同您個b嘅case 一樣.
後來我加d生粉, 蒸豬餅(較碎), 佢好鍾意食呀!
你試下啦!
Sky

大宅

你地都好呀, 淨係唔食肉. 唉, 我個仔由13個月去完健康院個日開始就唔肯食粥(之前每餐食到一碗有多粥), 到依家18個月, 佢都唔多肯食粥/飯/粉, 食都只係食幾啖, 我都無晒計 . 如果我哋出街食飯, 咁佢有時又會肯食少少, 但唔通我日日出街食咩, 街嘢咁多味精, 多食都無益啦! 依家我哋食飯佢肯食大人餸, 我都由佢食(尤其係瓜/菜), 雖然知唔好食太多有味嘢, 但佢o既情況, 但求佢食好過淨食四餐奶一日.

別墅

我小b頭之前都係唔鐘意食肉碎,所以我會成嚿瘦肉放落去煲,煲熟之後再成嚿攞番上黎,然後先用’絞’剪剪細細嚿或者有時會直接用支匙’顏’開d肉(因為成嚿煲一定會’淋’好多就好似煲湯d肉咁),我bb勁鐘意食
我就無落粉只係落少少少少咁多盬啫,大家可以試下,不過記住買’淋’瘦肉煲喎

男爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

我有時會用開浠o左的茄汁煮, 食落其實冇咩味, 只係有d茄汁的香味. 你可以試吓!,
~~~ LOVE & PEACE ~~~

大宅

咁耐都唔肯食返呀?!
阿仔早個禮拜去完澳門返黎,食左幾餐有味野﹐
而家都唔肯食粥,俾佢飯,食得幾啖又係度 lur,
出街都食到一地都係……真係唔好意思……

原帖由 家宇仔 於 09-9-17 17:44 發表
你地都好呀, 淨係唔食肉. 唉, 我個仔由13個月去完健康院個日開始就唔肯食粥(之前每餐食到一碗有多粥), 到依家18個月, 佢都唔多肯食粥/飯/粉, 食都只係食幾啖, 我都無晒計 . 如果我哋出街食飯, 咁佢有時又 ...

大宅

唔該各位,
等我樣樣都試下啦,
希望 ok啦,
o個衰豬聽到係肉,已經令轉面……

首頁

尾頁

跳至