跳至

首頁
45678...67

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

hehehe ... will see how sherton's school life in 聖馬提亞堂幼兒學校 in Nov

子爵府

我仔仔都係出年k1架..之前我都有出過post..
不過後尾太忙.(細仔又岩岩出世冇耐, 而家差唔多2個月).可能你地唔記得我lu..我仔仔係0710架..

re : 幼稚園
有冇人可以比d意見我呢..

我聽好多人講元朗出年k1好大勁爭, 好既學校又買少見少,
我其實唔望小朋友要讀書好叻..只求佢可以返得開開心心,
冇咩壓力..(見過表妹仔讀幼稚園(聖若望), 考試前一晚瞓瞓下都會喊..)

我自己住加州附近既村屋..出去邊度讀書都係要搭校車,
大細仔而家媽媽奏緊, 最近加左工人姐姐(附責清潔),
我同c6都要返工..返紅磡.
問過媽咪, 佢想大仔讀全日, 自問元朗又唔太多..
如果半日又驚阿仔係屋企悶..冇人同佢玩..
有考慮過阿仔跟我返工(即係係我公司附近搵幼稚園),
要搵既就要返全日可以fit到我放工去接佢..(我地可能會揸車/搵保母車)
咁我就可以多d時間陪佢..媽咪可以free d.
如果半day, 下午又要搵野比佢學, 唔知校車會唔會送到佢去學野既地方..等得放工可以接番佢走呢..

有冇人會好似我個情況咁呢?? 好煩呀..

大宅

adakitty, i remember you because you been the 0710 x'mas party last yr.

Sherton also 0710 and my 2nd son will be 0910 ...

子爵府

beibei0080,

how's yr daughter? did she know brother will be coming soon?
what is the delivery date of yr son?
have you got any idea of the kingarden to yr daughter?

P.s. Lucky my elder son who very love his brother.

原帖由 beibei0080 於 09-9-30 04:09 PM 發表
adakitty, i remember you because you been the 0710 x'mas party last yr.

Sherton also 0710 and my 2nd son will be 0910 ...

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

各位朋友們helloween 已經confrim左 日期:10月31日
時間:17:00至18:00
地點: 仁濟醫院第廿四屆董事局社會服務中心(即天盛苑消防局斜對面)
對象:2歲至3歲小朋友及其兄弟姊妹
價錢:中心會員$40非會員$70以每位小朋友計

到時會有小食提供,有miss帶玩遊戲 為左令大家投入是次活動及氣氛好d,請各位參加者必須裝扮出席,中心不設化妝服務,因
驚小朋友皮膚敏感 如果任何疑問,請直接pm我

伯爵府

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

原帖由 adakitty 於 09-9-30 15:35 發表
我仔仔都係出年k1架..之前我都有出過post..
不過後尾太忙.(細仔又岩岩出世冇耐, 而家差唔多2個月).可能你地唔記得我lu..我仔仔係0710架..

re : 幼稚園
有冇人可以比d意見我呢..

我聽好多人講元朗出年k1好大勁爭, ...

係你公司附近揾埋幼稚園都幾好喎 (你) , 但小朋友日日咁搭車法會唔會太辛苦呢 ?
我都有兩個小朋友 , 大女果時我都係比佢返全日 , 因方便我細佬.
如返半日 , 搞兩個真係搞唔掂 , 又要買餸, 又要煮飯 , 又要教佢地.....人都傻

大宅

原帖由 sarahtsw 於 09-9-30 10:42 發表
都係同一機構!
聖馬提亞堂幼兒學校 - 有 n1
聖馬提亞堂肖珍幼稚園 - 冇 n1

oic! 係咪都係同一個web site架? 佢個web site有好多資料, 但係我就唔係好搵到我要搵果啲資料.

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 lamfanny 於 09-9-30 08:43 發表

Shining life 係邊間?

恩晴~~~
Hello everybody~~!

大宅

原帖由 beibei0080 於 09-9-30 12:11 發表
hehehe ... will see how sherton's school life in 聖馬提亞堂幼兒學校 in Nov

oh......! 返學lu! 我都好期待阿仔出年1月返學呀! 係呢sherton讀完幼兒班係咪可以直升上肖珍幼稚園呀?
你家陣點呀? 緊張嗎?

大宅

i will not consider 肖珍 because i still prefer full day for K1 .....

子爵府

三個白白豬,

我都有諗過呢個問題..不過我住村屋..
一定要搭車出元朗..即係.小朋友係邊度讀都要搭校車..
校車又要到時睇下佢地個routing 係點..如果我屋企係頭幾站..都可能要早起..變左同我返工差唔多..

令外我會睇下車錢夠唔夠cover..ok 既..我會揸車車佢返學..順便返工囉..

1.佢係細仔..我驚佢考唔到元朗想入既學校..
2.如果跟我一齊出去..我同佢相處既時間多d..
等佢唔洗覺得比弟弟分薄左..

你覺得呢..??

原帖由 三個白白豬 於 09-9-30 09:18 PM 發表

係你公司附近揾埋幼稚園都幾好喎 (你) , 但小朋友日日咁搭車法會唔會太辛苦呢 ?
我都有兩個小朋友 , 大女果時我都係比佢返全日 , 因方便我細佬.
如返半日 , 搞兩個真係搞唔掂 , 又要買餸, 又要煮飯 , 又要教佢地... ...

子爵府

beibei0080,

元朗有邊間full day 好.??
我會報懷恩同鄰舍..鄰舍我一早遞左form..因為原本諗住佢會讀nursey..不過而家請左姐姐唔洗返..
但係果時都係講緊..阿仔要做插班生..即係要睇到時有位先有得in..

原帖由 beibei0080 於 09-10-1 09:29 AM 發表
i will not consider 肖珍 because i still prefer full day for K1 .....

伯爵府

原帖由 adakitty 於 09-10-2 14:21 發表
三個白白豬,

我都有諗過呢個問題..不過我住村屋..
一定要搭車出元朗..即係.小朋友係邊度讀都要搭校車..
校車又要到時睇下佢地個routing 係點..如果我屋企係頭幾站..都可能要早起..變左同我返工差唔多..

令外我會睇 ...

如你偏遠地區 , 返元朗要成5-6百蚊車費.
如真係頭站上車 , 分分鐘遊車河都成粒鐘.

有個問題 , 如小朋友返學中途唔舒服你容易即請到假接佢返屋企嗎 ?
如可的話 , 跟你返工都係一個好選擇.

伯爵府

原帖由 adakitty 於 09-10-2 14:23 發表
beibei0080,

元朗有邊間full day 好.??
我會報懷恩同鄰舍..鄰舍我一早遞左form..因為原本諗住佢會讀nursey..不過而家請左姐姐唔洗返..
但係果時都係講緊..阿仔要做插班生..即係要睇到時有位先有得in..

...

珈琳 , 周未主愛,兒童樂園,保良局.
插班真係幾難,上年都係一個中途退學 (移民) , 個位比左佢表弟.
今年仲 k 怪 , 多左兩個超大 b , 06年 11 & 12月出世 , 起初我仲以為佢地入錯班房添

大宅

the reason why i pick聖馬提亞堂幼兒學校 because only this school can let Sherton 插班 in Nov. :(

大宅

原帖由 beibei0080 於 09-10-1 09:29 發表

元朗有full day的幼稚園唔多, 競爭都好大.

大宅

Thank you. Is it a playgroup centre?

原帖由 VB04 於 09-9-30 22:29 發表

恩晴~~~

伯爵府

原帖由 beibei0080 於 09-10-2 17:36 發表
the reason why i pick聖馬提亞堂幼兒學校 because only this school can let Sherton 插班 in Nov. :(

係呀插班真係好難揾.
珈琳就機會大d.

男爵府

將會同我女係同學仔喎!
原帖由 beibei0080 於 09-10-2 17:36 發表

子爵府

三個白白豬 ,

我同老公同一間公司做野..公司好細.得12個人到..
我老闆又係鬼佬..所以IN CASE 有特發野..都冇問題..
除非我轉工啦..不過呢個到時先算LU..

我返紅磡.近九龍城同土瓜灣..
咁岩呢區都幾多全日...所以照報埋呢D先..

P.S.珈琳-係咪大橋街市果邊..
聽人講好多藍亞人...咁會唔會小朋友會比較唔守規矩??同冇禮貌?

原帖由 三個白白豬 於 09-10-2 02:52 PM 發表

如你偏遠地區 , 返元朗要成5-6百蚊車費.
如真係頭站上車 , 分分鐘遊車河都成粒鐘.

有個問題 , 如小朋友返學中途唔舒服你容易即請到假接佢返屋企嗎 ?
如可的話 , 跟你返工都係一個好選擇. ...

首頁
45678...67

尾頁

跳至