親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

好開心呀!一家三口去左台灣玩, 但兩歲五個月既囡囡居然.......

但兩歲五個月既囡囡居然.....第一晚玩完返酒店....哭哭啼啼話要返屋企......仲自己行去門口話要走......起初攪到我地兩公婆忙碌又担心.......好在最後搵到方法安撫囡囡訓着覺(其實我知道佢好眼訓, 之前好興奮訓唔着)......之前囡囡一直好開心無扭計播......

請問你地帶兩三歲bb去旅行會唔會有甘既情況呢, 請分享下, 我囡囡係咪屬於唔容易適應環境個種人呢!?!....今次第一次帶囡囡旅行, 下次仲想去遠d添架.....

大宅

Re: 好開心呀!一家三口去左台灣玩, 但兩歲五個月既囡囡居然.......

kikimon,

我囡囡兩歲半都同佢去過星加坡, 佢無咁嘅情況, 不過有d小朋友日間玩得興奮, 晚上就會比較扭計, 唔使驚架.
兩年前我地一家自己去星加坡玩咗7日 , 我先生有幾日要training, 我自己就帶囡囡周圍去, 都不知幾開心.
帶多d小朋友去旅行, 佢會有好多回憶, 我囡囡依家都仲講緊佢坐飛機, 有雪糕食.

子爵府

Re: 好開心呀!一家三口去左台灣玩, 但兩歲五個月既囡囡居然.......

請問你地帶兩三歲bb去旅行會唔會有甘既情況呢, 請分享下, 我囡囡係咪屬於唔容易適應環境個種人呢!?!....今次第一次帶囡囡旅行, 下次仲想去遠d添架.....

我第一次帶囝囝去旅行時是四歲多d, 佢都有晚上話要回家的重話掛住姐姐(工人)添, 有一次還靜靜在被下哭泣, 後來去旅行都有幾次咁講不過跟他解釋一下就冇事啦.

別墅

Akwok,

多謝你既分享.....我想四月再帶囡囡去日本呀......總括來講, 囡囡今次玩得好開心, 仲去左動物園睇左好多平日電視書本見到既動物.....返來成日同人講佢坐飛機....elephant呵臭臭....

肥仔媽咪,

唔該晒你呀, 想問下你囝囝既性格係咪同我囡囡相似, 平日唔多鍾意試新野呢 ?

子爵府

肥仔媽咪,

唔該晒你呀, 想問下你囝囝既性格係咪同我囡囡相似, 平日唔多鍾意試新野呢 ?

係呀! 係呀! 重好怕羞添.

大宅

kikimon,
四月去日本都幾凍, 小心小朋友身體, 我過兩星期都會同囡囡去韓國, 所以我依家都好擔心佢頂唔頂得順, 不過四月去日本應該好靚, 好多櫻花睇, 祝妳同囡囡有個開心旅程

大宅

我o既經驗係帶備一些小朋友熟悉的物件放係酒店房,例如小女第一次出門時仍未夠2歲大,當時我地帶了一個平時放在佢床邊o既洋娃娃,每晚當小女返酒店房見到個洋娃娃就好開心o咁玩,一點home sick都沒有呢!
世上只有媽媽好,我就係一個好媽媽啊 :)

大宅

車路士 寫道:
我o既經驗係帶備一些小朋友熟悉的物件放係酒店房,例如小女第一次出門時仍未夠2歲大,當時我地帶了一個平時放在佢床邊o既洋娃娃,每晚當小女返酒店房見到個洋娃娃就好開心o咁玩,一點home sick都沒有呢!

這個是好提意, 我都係比我囡囡帶咗一個佢鐘意公仔上飛機, 我開頭都驚佢會驚坐飛機, 等公仔(麥當勞叔叔)陪吓佢, 全程佢都無扭計, 所以今次我都佢帶公仔去旅行.

別墅

Akwok,

多謝你呀, 我都係怕凍先去台灣, 近近地, 又同香港天氣差不多, 你囡囡幾歲呀, 新年去韓國咪要幫囡囡

大宅

Akwok & kikimon,

哈哈........其實我女致愛o既係一張被,我地每次出門就係帶埋佢o架啦,好在張被又細又薄,如果唔係都.........
世上只有媽媽好,我就係一個好媽媽啊 :)

別墅

車路士,

好得意呀, 你囡囡致愛一張被係咩公仔架? 我姪仔成八歲啦又係至愛一張被, 不過佢啊媽怕煩, 剩係俾個被袋佢, 薄好多輕好多.......

首頁

尾頁

跳至