嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

我見有好多bk媽咪都係比bb食日本奶粉,冇咩媽咪係比bb食外國奶粉, 所以想問下, 係唔係日本奶粉真係好D同埋有D咩特別...

我個bb係mix外國, 咁會唔會話食外國奶粉好D定係日本奶粉好D? 我一開始會餵人奶, 到到咁上下先會比佢轉奶粉...咁所以想睇下到時比咩奶粉佢好...

咁多位媽咪可以比D意見嗎?

禁止訪問

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

自己了解下隻奶粉才決定比唔比bb飲, 因為人人揀奶粉既準質都唔同。

我bb飲固力果。我都會比bb試下先,compare with 明治, 日本雪印 & 固力果, 我bb飲固力果係最吸收 & skin ok 的. 飲其他2隻就分別都有skin & 吸收問題.

所以, 唔係人地話果隻好就好. 最重要bb適合.

大宅

好媽媽勳章

um....但係我唔想要bb試來試去呀....始終要佢係咁試咁多, 都唔係幾好....
不過我睇到有D媽咪話日本奶奶會有GE成份喎...係唔係呀? 如果係, 咁我就唔會比佢食喇....
有冇媽咪係一路餵人奶到到bb食固體食物呀?會唔會好辛苦呀?

複式洋房

原帖由 Julichi 於 09-9-17 04:35 AM 發表
um....但係我唔想要bb試來試去呀....始終要佢係咁試咁多, 都唔係幾好....
不過我睇到有D媽咪話日本奶奶會有GE成份喎...係唔係呀? 如果係, 咁我就唔會比佢食喇....
有冇媽咪係一路餵人奶到到bb食固體食物呀?會唔會好 ...

我喺外國~喂到6個月斷奶
係頭一兩個月辛苦D~慢慢慣左到斷奶果陣反而有D唔捨得

研究過日本同美國奶粉~成份其實差唔多冇話邊度特別好
好多飲過依度奶粉嘅後尾返去轉日本奶粉~都話冇咁熱氣

依排煩緊唔知應該轉飲有機奶粉好定日本或者羊奶
D成份表比黎比去睇到人都傻~有D人又話羊奶接近母乳
有機聽落最安全~但係紐西蘭奶源又好似好D~頭都大啊

禁止訪問

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

好媽媽勳章

原帖由 LilMama 於 09-9-18 01:14 發表

依排煩緊唔知應該轉飲 ...

餵到6個月呀? 我唔知我有冇咁多奶比佢呀~我媽咪話個bb一路大就會要多好多營養, 佢話驚我到到咁上下就有奶都唔夠營養比bb呀....不過佢話我可以睇下到時點~再唔係就bb一食得糊仔呀, 固體食物呀, 就比佢開始食囉~
唔知點解我又唔係好想比佢一路食咁多奶粉喎.....其實得唔得架要佢快D介奶?

禁止訪問

大宅

醒目開學勳章

原帖由 LilMama 於 09-9-18 01:14 發表

依排煩緊唔知應該轉飲 ...

羊奶本身係無葉酸架, 除非你bb係對牛奶敏感,
否則牛奶營養會比較全面!

別墅

有機奶粉邊到有得買..同埋邊隻牌子介紹??

thanks

原帖由 SAMANTHA0520 於 09-9-18 01:24 發表
有機奶粉好d呀...我兩個BB都係飲BABYSUN有機奶粉架~!

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

醒目開學勳章

原帖由 SAMANTHA0520 於 09-9-18 20:06 發表
我兩個BB都飲BABY SUN有機奶粉...係家庭E生介紹...我訂開o個間有機店好平...比市面上及護協平...$137一盒...我覺得好低&兩個BB飲得好好...因為兩個BB好強壯~!
另外...以我所知HOLLE有機系列...都有好多媽媽選用...因 ...

請問你有沒有訂開baby sun果蓉 ??
幾多 $ 一盒 ??
thanks you!

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

日本奶粉的DHA係來自魚油,外國奶粉多數來自植物提取的DHA,但要留意大仔的日本奶粉係無鋅(除森永低敏),要食其他食物補充,例如享X或X巢糊仔.

複式洋房

原帖由 Julichi 於 09-9-17 11:12 PM 發表

餵到6個月呀? 我唔知我有冇咁多奶比佢呀~我媽咪話個bb一路大就會要多好多營養, 佢話驚我到到咁上下就有奶都唔夠營養比bb呀....不過佢話我可以睇下到時點~再唔係就bb一食得糊仔呀, 固體食物呀, 就比佢開始食囉~
唔 ...

D人對母乳有誤解~世界衛生組織話其實頭半年喂人奶就夠
正確應該6個月先加SOLID FOOD~太早加唔好架!!

複式洋房

原帖由 bbbingo 於 09-9-18 01:47 AM 發表

羊奶本身係無葉酸架, 除非你bb係對牛奶敏感,
否則牛奶營養會比較全面!

冇敏感架~都係聽人講KARICARE嘅羊奶好
話羊奶比牛奶更加接近母乳~唔會熱氣又好吸收
比過D成份都冇乜特別~我媽驚飲到個女成身蘇味mouth:

香港有機奶粉好似大部份唔係飲HIPP就係HOLLE
HIPP好奇怪~GOOGLE左兩日都搵唔到個成份表?!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至