烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

點整年糕呀???

請問點整年糕呀???謝謝!!!!!

民房

Re: 點整年糕呀???

I also want to know how to do..Thans a lot !

大宅

http://www.esdlife.com/household/chi/cook/recipe/cny/cny002.asp

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我今朝整左一底年糕, 係細size 既. 用最簡單既方法:

糯米粉半包、粘米粉3湯匙、椰汁1小罐、油、水、片糖3-4片.

1. 用4飯碗水煮溶片糖, 待涼.
2. 將糯米粉、粘米粉拌勻.
3. 預備1個較深既碗, 先倒三份二糖水入去, 加椰汁、加少許油拌勻.
4. 將糯米粉、粘米粉慢慢加入, 一路攪拌, 如發覺太杰身, 可加剩餘之糖水, 用篩將粉漿過濾一次, 過濾後之粉漿以用湯匙"畢"起, 倒下的時候, 粉漿可順暢向下流即可, 不要太杰身.
5. 將糕盆周圍搽油, 將粉漿倒入.
6. 煲滾水, 將糕盆放入, (最好再攪拌多一次), 盆面加錫紙, 使倒汗水不會滴入糕盆中, 蒸1個半小時, (我用高速煲就蒸左35分鐘). 用竹簽插入, 沒有粉漿"痴"住竹簽, 即代表熟透.
7. 最後, 中間放一粒紅棗作裝飾.

謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

洋房

mclam 寫道:

你好叻啊!我今年整

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

遊魂 寫道:
[quote]
mclam 寫道:

你好叻啊!我今年整

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

男爵府

我今日整左4底失敗既年糕, 因為第一之整失敗, 吾甘心, 又再整, 又失敗, 於是上網再搵食譜, 又再整多二底, 又失敗, 我放棄啦, 吾整啦.

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

下, 點解失敗呀?

你試下我個方法, 雖然個糕就"軟"左小小, 不過好香椰汁同埋片糖味.我放左入雪櫃, 等佢雪硬d先煎黎食.

水晶宮

2024年龍年勳章

請問點解要加油在糖水中呢 ??? 水溝油, 溝唔埋gor wor ???? 
jess 寫道:
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

Rita 寫道:
請問點解要加油在糖水中呢 ??? 水溝油, 溝唔埋gor wor ???? [quote]
jess 寫道:
[/quote]

唔怕架, 因為最後要落粉漿一齊攪勻, 唔會水還水, 油還油.

落油可以另到蒸出黎既年糕有d"油水"既感覺, 唔會"乾蒸蒸".
同埋唔需要落好多, 一個細size 既年糕, 我落左1茶匙油.

複式洋房

mclam

Can you tell how much water you used? Perhaps I should say how many cups of liquid (water+coconut juice) you used.

Thanks!
Mo-ma :-P

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

mo-ma 寫道:
mclam

Can you tell how much water you used? Perhaps I should say how many cups of liquid (water+coconut juice) you used.

Thanks!

我用4飯碗水溶左d片糖. 另加1罐細椰漿.

詳情可參考我之前所post 既 msg.

水晶宮

2024年龍年勳章

明白 !!!! thanks so much !!!!!!
另外我想問加粘米粉係未d 糕冇咁sticky, 咁澄麵的效果是否如粘米粉一樣 ???

thanks

happy new year
mclam 寫道:
[quote]
Rita 寫道:
請問點解要加油在糖水中呢 ??? 水溝油, 溝唔埋gor wor ???? [quote]
jess 寫道:
[/quote]

唔怕架, 因為最後要落粉漿一齊攪勻, 唔會水還水, 油還油.

落油可以另到蒸出黎既年糕有d"油水"既感覺, 唔會"乾蒸蒸".
同埋唔需要落好多, 一個細size 既年糕, 我落左1茶匙油.[/quote]

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

Rita,

可以唔用粘米粉, 用澄麵都得, 我上次去學整個時, 份量係一包糯米粉+2湯匙澄麵 (以兩底年糕計), 如果係想整一底, 份量就減半, 個次蒸出黎既糕, 都係"軟"身既.

後尾我係屋企再整, 因為冇澄麵, 就改左用粘米粉.

我見上次蘋果日報介紹整年糕, 就剩係用糯米粉.

其實我諗有好多種整法, 不過我用最簡單既. 因為粘米粉用黎整第2樣野都得. 澄麵就比較少用.

水晶宮

2024年龍年勳章

第一底年糕出籠.......

初步....糕身好"企", 相信凍左之後更加硬如石頭.... ???? 失敗左 ?????

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

Rita 寫道:

初步....糕身好"企", 相信凍左之後更加硬如石頭.... ???? 失敗左 ?????

Rita,

新年快樂!

下? 好"企"? 係咪係攪粉漿個時好"杰"? 我個糕好"軟"身喎, 雪凍左之後, 都仲可以"禁"到落去.

不過, 唔緊要啦, 起碼都係年糕一個. :mrgreen:

水晶宮

2024年龍年勳章

唔.... 我呢....貪心囉... 將你的receipe 同上文esdlife 個receipe 二合一, 即係 :

10兩糯米粉, 3湯匙粘米粉, 6兩登麵, 4飯碗糖水.

而家, 底糕都"禁"到落去, 都算軟身卦.,

好多謝你教左我咁多野, 令我底年糕有機會出世 !!!

祝心想事成, 新年快樂.
mclam 寫道:
[quote]
Rita 寫道:

Rita,

新年快樂!

下? 好"企"? 係咪係攪粉漿個時好"杰"? 我個糕好"軟"身喎, 雪凍左之後, 都仲可以"禁"到落去.

不過, 唔緊要啦, 起碼都係年糕一個. :mrgreen: [/quote]

大宅

我個年糕重試緊,未知得唔得?

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

Rita,

因為我見好多食譜既材料都會有d唔同, 我揀最方便個d咋.

複式洋房

Ai-ya sorry - my eyes are too big la - I missed that in your procedure! Anyway thanks for your tips mclam!

By the way, do you have receipe for "Ma Tai Go" (waterchestnut pudding)? Thanks.
Mo-ma :-P

首頁

尾頁

跳至