夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

我真係好欣賞樓主ge果斷,冷靜,理智,

子爵府

做人就係咁無柰~~~
在我立場, 我會覺得, 既然分開或者繼續一齊都係痛苦..
我會選擇分開~~~
起碼將來或者有機會遇到第2個適合人, 可以同佢一齊重新建立/經歷一啲幸福, 開心嘅事~~
但如果繼續同c6一齊, 只會一世都記得佢點背叛過自己, 一世都唔會點開心~~~

複式洋房

樓主, 你覺得進退兩難, 點解唔搵專業人士, 婚姻輔導員幫手呢?

1年前, 我老公出面有女人, 當時我諗, 會唔會為o左個仔而原諒佢呢? 定選擇離婚呢?

以前, 朋友老公有第3者, 我都同朋友講, 離婚啦....不過到發生o係自己身上時, 根本係另一回事!

後來, 我同老公一齊見輔導員, 過程中, 我老公知道佢自己有幾錯, 佢好後悔, 亦改變o左佢對 "愛" 呢個觀念.....當時我仲未完全原諒佢, 因為佢係唔係改過, 講係無用, 睇佢o既行為最實際......
呢段時間, 佢對我同個仔比以前好, 關心多o左, 個人價值觀唔同o左, 後來佢信埋主, 成個人可以用脫胎換骨o黎形容......我 e+生活得好好, 你話心裡仲有無條刺? 我好肯定同你講, 我有, 不過, 隨著時間流逝同老公o既改變, 個傷口慢慢埋番, 如果我當初無比機會我老公, 我相信我同個仔o既生活一定唔會比 e+ 好過~~

好多人會話, 一個男人如果真係愛你, 又點會同第2個女人上床? 以前我都係咁諗, 但我地見過2個婚姻輔導員後, 原來, 男人同女人唔同, 男人真係可以迷失到咁!

民房

可否分享多D點解男人會同其他女人有性關係,視老婆如無物呢?
:evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

原帖由 bellytulip 於 09-9-30 20:59 發表
樓主, 你覺得進退兩難, 點解唔搵專業人士, 婚姻輔導員幫手呢?

1年前, 我老公出面有女人, 當時我諗, 會唔會為o左個仔而原諒佢呢? 定選擇離婚呢?

以前, 朋友老公有第3者, 我都同朋友講, 離婚啦....不過到發生o係自己 ...

複式洋房

講真你倆個肯一齊努力一齊付出,係會有好結果.好似我咁,只有我一個人去付出努力.所以做乜都無用.
原帖由 bellytulip 於 09-9-30 20:59 發表

以前, 朋友老公有第3者, 我都同朋友講, 離婚啦....不過到發生o係自己 ... [/quote]

洋房

bellytulip,

睇到你既post,覺得你都好幸運,雖然你老公曾在出面有過女人,但佢可以有咁大既轉變,實在冇乜男人可以做到,所以我都要恭喜你重過開心既生活!

我同佢結婚14年,坦白講,佢一直都唔係好重視我,每曰佢有佢工作...每晚都冇返屋企食飯,好夜好夜先返...電話都冇一個,屋企就好似酒店一樣,佢好似係一個人生活咁...而屋企既所有野都係我做,我又要返工又要照顧d仔,我真係好累,冇人可以分擔...但我知道佢為左要工作,所以我一直以來一句怨言都冇...呢段曰子由5,6年前開始直到而家佢搬走左...

本來已經平淡如水既生活...都冇乜所謂,我唔係話自己好偉大,但就係因為呢種生活,所以我都將我既人生目標放晒落d仔度,我知佢做野都好辛苦,晚晚咁夜返,成曰都冇得休息...全憑一個"信"字...

我做人老婆已經要求好低...都冇乜奢求,但佢咁多年來都冇珍惜,仲要搞埋女人...我真係睇唔到佢可以改到d乜,又或者佢只係想有番個屋企可以返掛...

佢都有2個星期冇找我喇...之前都係因為想同佢講清楚,所以我先打比佢...佢就算打黎,都淨係打比d仔...

你老公好好多,我為你開心!

複式洋房

我對個C6要求都好低..
但佢總是唔知足,
我都在想
女人系米一定要有男人先可以生活,
但男人,就好像只會活在他們自己的世界內,
無論身邊發生什麼事,他們都不會理

洋房

昨天,我要返工~
佢返左黎同d囝食飯,後來佢走左~
我放工返黎諗住上下網~
無意中發現個c6曾經上過某討論區既女性網站,係關於女性健康心事分享(如第一次同男人搞完之後d野,女性避孕個d等),仲要睇埋徵友區~
而我地既事都未解決~
我唔知佢為乜要去睇呢d野~
佢究竟諗乜野?有冇搞錯呀!

瑪瑙宮

環保接龍勳章

各位sis,我係路過嘅,看完你地嘅事,我支持你地
所以推介兩首歌你地聽,當一唔開心時就聽吓啦,好有用架
係容祖兒嘅:搜神記/可歌可泣,留意歌詞,歌詞一定會發揮作用
大家鼎住,捱過左就會"海闊天空"架啦

別墅

原帖由 moon-baby 於 09-10-1 00:24 發表
bellytulip,

我同佢結婚14年,坦白講,佢一直都唔係好重視我,每曰佢有佢工作 ...

我同你情况都一樣,努力!

BELLYTULIP祝你生活偷快,兩个人能再走在一起應要真識!

洋房

早幾日,我又主動打比c6同佢傾,佢既說話態度已轉得冷淡...
除左當初佢有為自己既錯認錯外,佢搬走後就冇再主動找我亦冇去盡力挽回呢段感情,我唔打比佢,佢就唔打比我,一個星期只係會找d囝出去食飯,而佢返黎個曰亦係我要返工既曰子,同佢講離婚,佢又唔肯,根住又問我想點,收左線之後又當冇事發生...
佢覺得自己對唔住已經講左,歉又道左,錯又認左...已經乜都做晒,冇野可以再講再做,所以連電話都冇再打黎,面都冇見...
所以我都唔再打比佢,早幾晚,我send左短訊比佢...話同佢離婚,大家分開或者會好d,手續d野我會去搞...已經過左幾曰,但係佢乜都冇回覆我...

洋房

以前, 朋友老公有第3者, 我都同朋友講, 離婚啦....不過到發生o係自己 ...

你係旁邊支度做婚姻輔導,可否介紹給我,THX

洋房

belly
我同你個case幾乎一模一樣, 我係兩年前發生, 而同仲分居左大半年(因為我唔肯原諒佢), 而家已經復合, 雖然佢變得對我同個女好好, 但心裡條刺仍未拔走, 希望大家撰擇邊條路都好, 都可以早日走出呢個陰霾.

禁止發言

別墅

1010SN

你好堅強同勇敢!

加油!

洋房

見到有好多sis既post,感到難過,為何男人要如此不智,好好的有一個家,點可以咁自私,唔理身邊另一半既感受,雖然家家有本難念的經,但都唔可以係出面搞女人,畢竟是承諾過一生一世既夫妻~

而家我真係好無奈,都唔知點做好?

洋房

各位sis,之前我已同c6提出左離婚,但佢唔肯,而我地事實又未分居2年,咁我可以點做?係咪真係冇晒辦法...

又要搞女人又唔肯離婚,咁想我點,唔通原諒佢就可以解決問題?...有時真係唔係自己想就得...

大宅

你可以告你c6行為不檢, 不用等2年分居的. 快點過你的人生, 不要這賤人傷心了.

洋房

我同佢提出左離婚個日,到而家已經差不多2個星期,佢連電話短訊都冇打過比我,d男人唔表態唔回覆,其實係咪代表佢已經應承離婚?定還是佢仲需要諗?

佢呢種愛理不理,口是心非既人,我真係唔想再搵佢喇~

各位sis,可否分享一下意見~

複式洋房

1010SN

我己經係中女,唔想再浪費我的時間和花精力去恨他。我覺得一個開心的家,好過有爸有媽但唔開心個家。

系呢度,好多時都只聽到消極的一面,
好同意你的觀點,恨他只辛苦自己,
何不真惜自己同身邊的女女,
活得比他更好,比以前更快樂

首頁

尾頁

跳至