意見反饋
義工

嬰兒醫護 今日: 6|主題: 77761

亞仔差不多晚晚漏尿....好煩呀!

別墅

國民生產總值:530

亞仔差不多晚晚漏尿....好煩呀!

亞仔已經21個月,喜歡"爬"係到訓,攪到條尿片淨係前面濕後面乾,成日沾濕條褲頭,半夜三間天寒地凍要同佢換褲換片,攪到成家人無覺好訓 唔知各位媽媽有無此問題呢 ?-(

大宅

國民生產總值:4694

Re: 亞仔差不多晚晚漏尿....好煩呀!

Lucky-Ma,

Do you use 夜用裝? My son uses Huggies 夜用裝 at night which is 吸水力強d. I once used Pampers 夜用裝 before but I like Huggies more.

However, your son's sleeping post may still let the 尿尿係褲頭滲出.

大宅

國民生產總值:2085

我仔都常有呢個問題, 唔只扒係度瞓, 有時正常咁瞓, 唔知點解一"柯尿"就向上, 搞到件底衫濕晒, 咁凍, 有時同佢換衫要除晒 d 衫, 好易冷親, 之後我嘗試臨瞓換片時, 幫佢放一塊小毛巾係個肚仔度, 咁都幾好, 有時濕左條毛巾, 無整濕件底衫, 你不妨試下。

大宅

國民生產總值:1433

好媽媽勳章

前一排我都係有哩個煩惱,最後bk有些媽咪建議我用huggies夜用尿片(紫色包裝),用左之後一次都冇漏過,好正!!!
價錢雖然係貴左d,不過都係值得推介....

雖然我們不能左右天氣 , 但是可以改變自己的心情 !

別墅

maria_lai :
我bb其實現在用pampers棉柔尿片,唔知你所講夜用装是否指學習褲呢?

iyoncheng :
原來你bb都係o甘呀!等我都試下你的方法先,不過我突然想到,如果將佢"何b仔"撥向下唔知掂唔掂呢 :mrgreen:

thanks all

大宅

lucky-ma,

It's 尿片, not 學習褲. I think it's same as what tszkiuma said. Read this :

<Huggies 夜用裝超薄紙尿片>

My son sometimes 漏尿 at night with Pampers Premium before so I changed to use Huggies 夜用

別墅

哦!原來係尿片,我今晚就買來試試,雖然未知得唔得,不過起碼都有個新辦法。希望work啦因為每晚要起身好 :cry:

大宅

Yes ah, wake up at night and change clothes for children is trouble, especially in this cold season. I had this experience before. 亞b覺得煩因為佢想訓但係俾我地攪住晒,我地又覺得煩因為我地想訓但係唔幫佢換又唔得,怕佢凍親呀.

珍珠宮

國民生產總值:33323

好媽媽勳章

有d題外話想問

大宅

Sindy,

Don't worry, your son is normal. Boys' 何b仔 usually 向下. As we change nakpin for my son when he lays down so we sometimes will make his 何b仔向上. I think it'll 向下 when my son stands up so we usually not care too much in the daytime. But, we must double check it's 向下 when we change the 夜用装. My son always drinks milk when he goes to bed. Then, he usually keeps laying on the bed so his 何b仔 will keep 向上 if we make it 向上 when changing napkin.

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.