嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BB幾時識得bye-bye, 同飛吻 ?

同埋點樣教佢會容易的呢 ? 我教佢時淨係識得笑,同隻手係到拍下拍下.

伯爵府

Re: BB幾時識得bye-bye, 同飛吻 ?

to charlotteling,

請問你bb幾大呢?
我在bb 6個月既時候開始話比佢知道,但我都沒有特別去教bb做甚麼動作,只是有時會話比佢聽飛吻及byebye的動作,bb會慢慢吸收,太細過當然不會知道那個動作的意思。
現在我囡囡兩歲4個月了,當我說bye-bye or 飛吻的時候,她亦知道如何做適當的動作了。不用太擔心,bb自然會明白的。
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

男爵府

tsuitung,

我個B依家7.5個月, 我都是每是都是同佢講bye-bye, 飛吻, 都是希望佢可以濳移默化, 每日吸收小小, 但都唔知"濳"到幾時先識 ?-( ?-(

大宅

charlotteling 寫道:
tsuitung,

我個B依家7.5個月, 我都是每是都是同佢講bye-bye, 飛吻, 都是希望佢可以濳移默化, 每日吸收小小, 但都唔知"濳"到幾時先識 ?-( ?-(

我地都係用charlotteling既方法.大概14個月大(忘記了正確時間),我女女已懂得飛吻.不過就16個月左右先懂得主動揮手拜拜.唔駛急,個個小朋友都唔同架.我個女都係教左好耐,先肯同人飛吻.

至愛巧沛B既 Blog : http://hk.myblog.yahoo.com/kitqinghypy-happyhome

伯爵府

to charlotteling,

唔駛太心急,你bb還小,當初我也有你的諗法,雖然我都係由小教bb做飛吻、byebye的動作,但我囡囡都係在歲半先至開始懂得是這些動作如做,而且仲要睇心情添,不過我囡囡現在2歲4個月都對這些動很熟悉了,慢慢教,bb會學得很快的。
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

大宅

我bb11個月就識, 但唔係成日肯做, 心情靚就做, 心情唔靚就點都唔肯做.

男爵府

九個月識Byebye,飛吻未識,每次教佢,b女只係望住人笑好想學,但唔知點做.

別墅

我b女7個月識"請請".
"拜拜"近來先識... 依家8個月.

首頁

尾頁

跳至