烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

有沒有人識整順德魚腐

有沒有人試過整, 魚膠係點整
多多指教
Flower

大宅

Re: 有沒有人識整順德魚腐

flower
你係未指 '魚肉+豆腐'呀? 如果係..
我通常係街市買d魚肉, 自己+冬姑+蝦米+'聰' + 芫茜 + 少少調味, 攪好後再+豆腐落去攪 蒸好後+熟油豉油 o.k.

如果街市d魚肉吾靚, 就要買條 '菱魚' 起骨自已剥, 但好難剥到起膠的.

別墅

thX
[img align=left]http://www.filecabin.com/up1/1160493500-SUM.gif[/img]

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

伯爵府

我都好like魚腐架, 但係街真係好難搵到好食, 自己又唔識整喎~ 唔知有冇高手可以過2招呢?

複式洋房

係唔係即係"老少平安"? ?-(
以前中學有試過自己打魚滑, 去魚檔可以叫魚佬幫你起骨,骨用o黎滾湯,魚肉用o黎做魚滑,正!
☼我的兩隻大貓貓 SIMBA & TIGGER☼ 呢d 相係自己影o架~~ http://img268.echo.cx/img268/6402/anisimba0ae.gif

伯爵府

wannaBB 寫道:
係唔係即係"老少平安"? ?-(
以前中學有試過自己打魚滑, 去魚檔可以叫魚佬幫你起骨,骨用o黎滾湯,魚肉用o黎做魚滑,正!

老少平安同魚腐係2樣唔同gei嘢嚟架

大宅

順德魚腐

材料:
1. 鯪魚膠 300 g Dace Flesh, Minced
2. 雞蛋 4 隻 Eggs
3. 鹽一茶匙 Salt
4. 粟粉 3 湯匙 Corn Starch
5. 清水40ml Water
6. 麻油一湯匙 Seasame Oil
7. 花生油半杯 Peanut Oil

製法:
1. 生粉加入鹽和清水開勻後,逐少加入鯪魚肉中充分攪勻成魚肉漿.
2. 雞蛋打勻後與麻油一起加入魚肉漿中拌勻.
3. 易潔鑊下半杯油燒熱轉調中火.盛一湯匙魚肉漿料下鑊煎炸至熟即成魚腐.

提示:
1. 順德魚腐有很多食法,例如可放湯拌米線,加獻汁拌菜

首頁

尾頁

跳至