心聲留言

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

你地亞媽係咪重男輕女??????

我自己亞媽口口聲聲話唔係重男輕女,但好多行為出賣左自己,有時重好令我唔開心:-

1)以前未結婚時,個個月都有家用俾亞媽,亞媽就話,仔俾亞媽O個D就係儲黎俾佢結婚用(會俾番佢),女俾亞媽呢就用黎洗用O既~

2)上星期日同D細佬返亞媽度打牌食飯,咁我第二個細佬打打下牌就抱住我個女,點解出左沖,我媽即刻好大聲咁話"
蝕本貨",我當時心裹面真係好唔開心好嬲我亞媽!

禁止訪問

Re: 你地亞媽係咪重男輕女??????

伯爵府

畀面勳章

我亞媽話仔女都一樣錫,........in actually 重女輕男 (It is because she got 3 仔 1 女)

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我有一個家姐同埋阿哥,唔覺得媽咪重男輕女,不過如果我阿媽話我個女係蝕本貨既話,阿媽都無面比,照鬧!

男爵府

我亞媽極之重男輕女,
佢係潮州人,
我同我家姐要一早起身mou係地下洗衫
(因細個時無洗衣機)
而d亞哥就個個訓到”黃朝百晏”,
仲要一起身有野食...
:cry: :cry:
所以有人話潮州女人一定識做
”家頭細務”...wo...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

andreaaaa782004 寫道:
我阿媽仔女都一樣錫

me too~~

大宅

亞媽把口就話仔女都一樣, 我自己都覺得係既, 但係我老公就話我亞媽錫我細佬多D喎

我諗有少少啦, 我亞媽出錢比我細佬學車, 但係我就無, 我亞媽話男仔學多一樣野(driving), 第二時無野做可以養老婆喎, 個女就會嫁比人, 有老公養 ?-( 我亞媽重講到好有道理咁架, 雖然係咁, 我亞媽真係好錫我(咁當然包括我細佬妹), 所以對我黎講, 佢偏心細佬多D, 我都無物野既。

不過, 話時話, 如果佢話我個女係"蝕本貨", 我都會炳佢架

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

我亞媽係重女仔輕男.

洋房

我媽話早知生女好過..佢話生女可以同佢買衫扮靚..d仔無鬼用

珍珠宮

我到17歲都係獨女,17歲時先有個細佬~
好似我咁...我都重女輕男~
話冇偏心就假既~
其實真係人夾人緣ga!~

禁止訪問

別墅

[quote]
angelfan07 寫道:
我自己亞媽口口聲聲話唔係重男輕女,但好多行為出賣左自己,有時重好令我唔開心:-

1)以前未結婚時,個個月都有家用俾亞媽,亞媽就話,仔俾亞媽O個D就係儲黎俾佢結婚用(會俾番佢),女俾亞媽呢就用黎洗用O既~

2)上星期日同D細佬返亞媽度打牌食飯,咁我第二個細佬打打下牌就抱住我個女,點解出左沖,我媽即刻好大聲咁話"

我諗我地都有d背景相似......
細個嗰時媽咪吾多錫我但死口不認,佢好錫阿妹(因佢似男仔),到我8歲時真係多咗個細佬,從此所有家務都由我做......極吾公平!
就是呢個童年陰影我吾係咁鍾意仔,但我偏偏生仔......我不敢再生因生女的話我實會偏心,但我又好鍾意女喎,你話我幾矛盾呢?

:-x

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

蝕本貨??我嫁咗之後仲有比家用比阿媽!但是細佬可以唔駛比!每月還可以問阿媽攞!連聚老婆都要阿媽比,現在離婚律師費又要阿媽比.邊個至係蝕本貨.

大宅

-.- 家用這回事, 你可以唔俾ga ma...無人迫你. 係咪? 如果覺得父母對你唔好, 你咪唔好同佢地玩, 唔好同佢地傾計, 唔好理佢地. 重女輕男..well. 我覺得我阿媽係. 佢生左3個仔1個女. ~"~ 但就好like d仔, 好似無生過我咁. 佢由細至大, 只會用命令的方法同我溝通, 從沒和我談心.

雖然我唔洗做家務, 又洗煮飯, 但從小俾阿媽當仇人或陌生人的滋味, 是不好受的. 佢在我年少時, 同我講, "阿女做左尼姑, 一家九代都好" ~"~ 痴線! 我以前真係信, 還立志出家. 我由細就妄想會得到一點母愛. 唉...想不到, 佢只給我冷眼, 虐打, 針對, 及唔俾我打扮. ~"~ 這樣的阿媽...唉. 15歲前, 我還會因此傷心. 但我的心已傷透了, 我已唔可能對佢好啦. 佢都冇當我係女, 我咪唔當佢係我阿媽. 咁樣好正常.

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

其實我的童年大部份都係"眼淚"(因為我成日都喊),兩個細佬做錯D乜又話我唔睇住佢地,俾我亞媽又鬧又打,我小學O既時侯都離家出走過幾次(每次都係我亞嫲(爸的媽媽)或鄰居好友叫我回家),亞媽去街只會帶兩個細佬,我就永遠就係屋企,最錫我O個個係我姑姐(因為有時佢會帶我出街),細個o既時侯我係同亞嫲姑組一齊住的(理由係我的父母話要take care兩個細佬,所以無時間睇我喎)我細個真係好好好憎我o既父母!!!!
亞媽永遠只會叫我去洗衫做家務,但兩個細佬永遠唔叫佢地做架!(我兩個細佬只係細我一年及二年)
現在大了,但係童年不快回憶始終不會忘記,每次想起我都會"流喊"(依家都係),~~~至於現在同父母的關係,只可以用一般來形容~

pingukiwi 寫道:
[quote]
angelfan07 寫道:

我諗我地都有d背景相似......
細個嗰時媽咪吾多錫我但死口不認,佢好錫阿妹(因佢似男仔),到我8歲時真係多咗個細佬,從此所有家務都由我做......極吾公平!
就是呢個童年陰影我吾係咁鍾意仔,但我偏偏生仔......我不敢再生因生女的話我實會偏心,但我又好鍾意女喎,你話我幾矛盾呢?

:-x

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至