嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問豬油膏和bb oil,邊隻會比較潤的?

如題. ?-(

男爵府

Re: 請問豬油膏和bb oil,邊隻會比較潤的?

我兩隻都有用過覺得bb oil好D

男爵府

豬油膏

複式洋房

Dear ALL ,

你地意思係張 bb oil (baby oil - johnson) 直接搽係 bb 塊面嗎 ?? 請告知 , thanks ?-(

我個宏宏豬出生於2004年

大宅

我個仔的經驗是豬油膏比bb oil 好, 因佢皮膚好乾燥, bb oil用左都唔掂, 但係姑娘介紹用豬油膏後, 佢d皮膚好好多.而且豬油膏又可以用來沖涼, 又可同時將皮膚上的水份鎖住, 保濕功效非常好, 醫生重建議我每晚臨瞓前同仔仔搽一次豬油膏, 咁樣可長時間滋潤皮膚, 佢會舒服d, 唔會成晚因為皮膚乾燥而用手去"ar".

大宅

育兒性格勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

豬油膏即是emulsifying ointment, 可以當沖涼液用又可以搽面, 視乎你bb的需要而定.若果你覺得emulsifying ointment太"笠", 可以溝少少水混和後再搽在bb身上滋潤皮膚. 若當肥皂沖涼,可以"了"5"毛子size份量加少少水塗满成身, 由面到腳, 然後就用水洗掉, 事後不用特別抹走bb身上的油份, 因這油份可以protect皮膚, 保濕功效好好.

複式洋房

dear tpy, 

請問豬油膏可以係邊樹買 ???

大宅

click入去看看.

[quote]
MAVISLAW 寫道:
dear tpy, 

請問豬油膏可以係邊樹買 ???

複式洋房

dear tpy , 

哈哈, 又係我喎. say thousand
thank you to you !!

水晶宮

豬油膏 - emulsifying ointment 可在 mannings 或藥房買. ~ $35 已有一大 urn, 可以用好耐.

至於 baby oil, 可用 olive oil 代替. bb沖涼時, 加幾小滴落水, 好潤.

珍珠宮

2024勳章 2018父親節勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我兩隻一齊用,bb oil滴幾滴落盆水,豬油膏就直接搽落身度冲涼,好潤

首頁

尾頁

跳至