興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問有無聽過??

我去一間相舖scan左張8R相, 佢scan完燒入cd, 但佢有一個獨有program燒入去, cd亦有呢個program, 但張相個file size比未燒細左好多, 睇番個pixel數得約莫1000x1200, 但佢scan完時係7mb咁大, 佢又話只係個program神奇慳位, 個pixel數咁細唔代表張相解像度低, 一樣可放大相 ?-( ?-( ?-(

民房

Re: 請問有無聽過??

D 相有唔同格式,有D慳位,妳可以check 吓個filename。如果係 jpg 尾會慳位D,但如果係 bmp 或 tif size 會好大0家。

複式洋房

有, 可以話係行規

複式洋房

如果個 pixel 數 - 即圖像的尺吋是 1000 x 1200, 不論是什麼格式都是一樣。 不同格式只是儲傳方式及有沒有失真的問題, 圖像的大小是不變的。 以基本晒相的要求 300 dpi 來計 1000 x 1200 只可晒 3.3" x 4" 吋的相, 即比 3R 還要細, 勉強晒大會唔夠 sharp。

視乎格式, 如是 tiff 檔 scan 完 7mb 唔係好大。 一格 135 菲林出 7 百萬像的 tiff 檔約 25mb。 7 mb 的 tiff 檔只得約 2百萬像。

你 scan 的店子是不是用 Kodak 機的? 個 program 應是方便看相用的。

無話行規唔行規, 主要係 scan 高解像要多花時間又賺唔多而唔做。 聽過有些沖晒店會幫熟客做高解像 scanning 的。

[img align=right]http://images5.theimagehosting.com/P1040061-3s.JPG[/img]

民房

真係唔好意思,小妹係D高手前班門弄虎

複式洋房

Ayan 寫道:
真係唔好意思,小妹係D高手前班門弄虎

Ayan:

其實你所講o既理論係o岩o既, format同dpi係直接影響個filesize, 但當中點解要咁做同點樣做, 呢D就要大家自己諗, 因為呢D就係我地賴以為生o既秘技, 如果公開左會對我地o既收入會有好大影響

男爵府

占仔老公,

我只係想知道佢堅持話自己400dpi scan出來係會晒到8R同埋靚過快x美600dpi係咪事實(原因係咪佢個scanner靚d), 點睇個file? 我亦信佢先幫襯佢, 個file燒左入碟係1000x1200, 唔夠400KB, 晒8R出來無起格, 但唔係好清.

我相信你講賴以為生既野係出到d好野(技巧唔透露係正常)俾客人. 但我而家都唔知自己SCAN左FILE晒8R睇落唔係好清的係咪唔可以再改善. 錢已經洗左, 做消費者只係想SCAN張靚相, 錢係舖頭開價我都照俾, 點解佢要搞到似是而非? 佢又花時間將4R original scan左1.2mb咁大bor(我都唔識400dpi出1000x1200的1.2MBfile係咪算高解像), 無理由要整低左質素放入隻碟度???????

himarj,
多謝你的解釋, 我個FILE係JPG, 佢原本SCAN左7mb的8R相係jpg file, 但我只知而家所有相舖都睇到1000x1200話晒唔到8R會出格仔, 但晒出來又無出格仔.

我係去KODAK舖做, 佢講到個program係神奇到方便擺到好多大file在碟內而唔影響質素(因為佢將無論1MB定7MB都變成400KB燒入去), 如果只係方便睇相, 咁即係我信錯佢. 個program令到佢收我淨碟價都$40.

himarj 寫道:
無話行規唔行規, 主要係 scan 高解像要多花時間又賺唔多而唔做。 聽過有些沖晒店會幫熟客做高解像 scanning 的。

複式洋房

byychan,

如果你係柯達做, 我可以答你係靚過快X美, 因為柯達所用的scanner色差非常低, 可以做到有原相的95%, 至於佢比你個file唔怕話埋比你知, 由於而家乜都係數碼, 但大家又鍾意乜都DIY, 自己print相, 自己番做舊相, 令到沖晒業非常慘淡, 所以就用方法令到D客唔可以DIY, 佢scan完你張相之後, 佢地keep住一個好靚o既file, 再比一個睇得唔用得o既copy你, 我諗你明我意思!!

o係度提一提大家, 數碼設備唔係一定要貴先至係好野, 如果唔知當中橋妙, 即使有最靚最先進o既器材都無用

複式洋房

其實現在 home use scanner 的質素已足夠把舊相數碼化再到相舖晒或自己 print。 Scan 4R 或底片來晒 8R 不一家要用到相舖的 drum scanner 來做。 如我近日用 $890 買的過時 Epson Perfection 2400 Photo 已可滿足一般非專業要求。 呢一類 scanner 用 ccd 做感光元件有 2400 dpi, 48 bit 色深 及 3 級 EV 以上的 dynamic range。 掃出來的圖像拍得著數碼相機, 且解像度甚高。

其實相舖使客人不可到別處晒相是殺雞取卵的行為。 以前全行都 keep 著住張底片就話無計o者, 現在你 keep 著我個 file, 下次我都唔搵你啦。 倒不如多花心機用好部機, o的相打得靚自然多熟客。
[img align=right]http://images5.theimagehosting.com/P1040061-3s.JPG[/img]

男爵府

himarj, 占仔老公,
thanks!!

佢都無晒信用, 想瞞天過海, 仲親口講咁多大話, 話個file質素同佢keep個一樣, 間舖頭事後話另一個價可以再scan過高質素d, 重新收錢, 其實佢都唔洗再scan, 佢都keep左個file, 而家已經唔係錢的問題, 係俾錢都唔知佢會俾d乜.

而家我都唔知去邊度scan好.

首頁

尾頁

跳至