夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

我 c6 收入不定, 我唔知佢總計搵幾多, 佢比到就比, 我估有 50%, 但出街一定佢比, 咁我諗佔佢 6-7 成. 差唔多了.

大宅

睇完好多媽媽話樓主應該開心有個肯俾九成人工又唔出去滾既老公,因為有好多男人有錢就身痕,或者只俾人工既一成老婆,所以樓主應該心足!

我唔認同男人有錢就身痕,男人有無錢都可以有第二個,我睇呢度好多老公搵得一萬幾千都會有女人啦~有無情人係關乎個男人本身性格,而唔係佢銀包有幾多錢囉!佢要出去滾,有無錢都出得去!唔駛睇得有錢男人甘負面既!唔好諗埋呢D野去俾藉口自己接受個靠老婆既男人!

另外,俾我話,我寧願要個搵十萬,俾得一萬我,好過搵一萬俾九千,搵一萬果個,俾又得九千,唔俾又只係無九千,佢俾左九千你,佢仲可以老馮要你負責晒所有野,因為佢擺到明自己唔會有錢俾任何野架喇,唔駛煩,由個老婆去煩晒,幾甘好呀,呢九千俾得抵到爛,有工人,有樓住,有小朋友,有老婆!但換轉係個老婆梗係唔抵啦!我明白個老公食飯埋單時在樓主銀包拿錢係幾甘難受,我就接受唔到喇!!最多唔出去食架姐!

如果個老公搵十萬,俾一萬我,其他所有野佢負責晒,我可以安枕無憂既,起碼生活有質素先,佢俾十份一我,唔代表佢唔愛我架!俾十份九亦唔代表佢係好男人,淨係成日顧住打機都夠死啦!好男人既定義,好多人SET得太低,唔出去滾就叫好...

大宅

我認同"男有有錢唔等于身痕" also男人應該有個錢係身! 不過我相信其他BK媽話唔滾就好, 係希望樓主positive D去睇自己婚姻.

原帖由 為食熊 於 09-9-22 04:17 發表
睇完好多媽媽話樓主應該開心有個肯俾九成人工又唔出去滾既老公,因為有好多男人有錢就身痕,或者只俾人工既一成老婆,所以樓主應該心足!

我唔認同男人有錢就身痕,男人有無錢都可以有第二個,我睇呢度好多老公搵得一萬幾千都會 ...

大宅

有個安於現狀既男人其實都好ga, 知足常樂. 我有時C6煩生意D野食唔安瞓唔落又要開夜無得同BB玩, 真係寧願佢揾少D唔好咁駁命...凡事無perfect, 要學識取捨..

原帖由 prosperityyan 於 09-9-21 11:42 發表
就係LAW, 當唔開心的時候就會唸好多唔好的野出來,但有時見佢同小朋友玩得開心,又肯做屋企野時就會冇野lor , 係真既. 唉, 原來呢個世界係咁多安於配狀既男人既.... ...

男爵府

醒目開學勳章

YES, 我老公學歷,人工咩都差過我, 但..佢會將佢9成人工比曬我, 雖然唔係多錢, 但..佢既心意係值無價ka, 通常出街, 佢都會係我銀包攞錢出黎用, 但..我唔會介意, 因為..佢都唔介意要佢係朋友面前要老婆出錢, 我又點會介意呢, 2公婆既野, 所有野都係2份用, 佢巳將佢全部比曬我, 我又何雖介懷佢學歷/人工唔及自己呢. 只要佢係愛個家, 呢一點巳係千金難買.

原帖由 咸濕大師 於 09-9-18 16:12 發表
一個揾一萬肯給妳9千的男人,我諗現在都幾難搵到,有學歷搵到10萬個月,俾3萬妳又如何?樓主好耐無見啦,妳仲未明這道理嗎?

大宅

(轉載)國內同胞與妳處景差不多,不少網友回覆,可以參考參考

我與老公是中專同學,彼此感覺不錯,畢業後,我進了一家出口單位,後來昇職至公司副總經理,常和一些政府官員和國外的商界打交道,見多識廣,與時俱進。老公則選擇讀大學本科。他畢業後,我倆就結婚了。
  我是北方人,老公是南方人,結婚後,我辭了工作,隨老公一起來到南方發展,我生了可愛的兒子。
  至今,我們結婚六年了,夫妻的差距卻越拉越大。
  兒子出生纔八個月,我就投身商海,至今生意有一定的規模,生意很好,越做越大,經濟危機下,各行各業受挫,我的營業額卻直線上昇,只是,透支了身體健康。
  與我相比,老公卻停滯不前。他在某私營企業做一線工人,每天重復做同樣的事情,三點成一線:上班,回家,吃飯,洗澡,看電視,睡覺。他什麼都不管,從不會主動和我去溝通,夫妻話不投機半句多;讓他辭職與我做生意,他嫌生意太累,不肯;我實在忙不過來,有時我外出見客戶了,家裡要發貨,連個寫單子的人都沒有,我忙得焦頭爛額。
  想當年,我倆起點相同,我學歷還不如他呢。現在我倆的婚姻已經亮起了紅燈,我對這段情卻有點不捨,且兒子也不能沒有父親。我試圖改變這一切,但老公對我好像無動於衷,仍我行我素。1000塊的月薪無法養家糊口,一家五口人吃飯,兒子要讀書、還要養車和人情來往……我能不搏殺嗎?
  當年嫁給他時,老公一無所有,我卻只講心不講金。婚後看他不會處理人際關系,單位的同事大多不喜歡他,他沒有人緣。既然這樣,他倒不如離開單位,與我一起同舟共濟,做個有骨氣的男人,別再被人看不起了,為自己掙回點面子吧。
  現在,我進退兩難,請教各位過來人,我應該何去何從?
  網友七嘴八舌:
  ●我的情況跟你差不多,同是天涯淪落人。我結婚十年了,老公也是爛泥扶不上壁,我也想休他呢。
  ●作為男同胞,我對你們表示敬佩!也為我們男同胞感到慚愧。但是,每個人的天分與能力不一樣,每個人的機會也不一樣,每個人的生活方式和生活態度不一樣,每個人的生活目標不一樣,每個人衡量幸福的尺度不一樣!你對自己目前的事業相當滿意,且是沒得到老公的任何幫助下獲得的成就,更不容易了!但是,我想問你:感覺自己幸福嗎?面對你老公,你看到過他幸福的笑臉嗎?你不想過幸福的生活嗎?你一味追求自己對物質的擁有時,會永無止境,但你的生活卻越來越疲憊。當你累倒的時候,誰會為你端湯倒水呢?
  ●我在國外生活了十多年,不太了解國內的現狀。請你換個角度分析問題。夫妻間重要的是互相理解而不是改變對方或乾涉對方。他有他的價值觀,別因你收入高而覺得自己是正確的。你很上進,雖讓人敬佩,但你的丈夫也沒錯,請發現他的長處,並發揮他不喜外可主內的長處,讓他感到你在外如何強,回家後,你是他可愛的妻子,而不是領導。你強調了經常接觸很多領導外商事業有成人士。我想這是你為之自豪卻又正是你痛苦的根源,你太看重一些虛華的東西了,沒看到生活的本質。其實,平安就是幸福。你可以僱人來幫你,自己沒有必要追求十全十美的。
  家庭最重要。我也曾有輝煌的歷史,在國外工作期間接觸很多國內政界人士,商界巨頭。但我結婚後,懷上孩子馬上辭去了那份工作。我的丈夫是普通人,他喜歡運動不喜交往,與我性格相反,我善於交往,但我不強迫他。我很幸福,現在每天領孩子參加各種活動,教育他。不要強迫您的丈夫。他纔是您最重要的人。請多看有關生活方面的書中有關妻子和母親的責任和義務。
  ●我想主要的原因不是你們差距越來越大,而是溝通互動太少,你老公明顯缺乏對生活的熱情,有點麻木不仁了。夫妻之間如果一方始終對另一方保持沈默寡言,是件很難讓人忍受的事情。這樣隔閡會越來越深,你也纔會對他開始挑剔。如果他能經常和你說說話,開開玩笑,有點生活情趣,有些體貼的舉動,那無論他做什麼工作也都無所謂了。
  ●我有一個朋友,本科畢業,在半死不活的企業工作,他的老婆可能初中畢業吧,但很會做生意,所以朋友辭了工作,但做生意他也不會,他每天就是炒炒股票什麼的,老婆也不強求他,晚上把大把大把的錢丟給老公,朋友就每天樂呵呵地幫老婆數錢,存好,一家人感情很好,過得很幸福。其實,人過得開心就可以啦。
  ●男人要有骨氣。大丈夫應擔負起養家糊口的重任,而不是讓自己的愛人在外闖蕩,賺錢而熟視無睹。其次,就算你本人沒有本事要依靠愛人的臂膀,那你也該心疼體貼一下你的夫人,否則她嫁你的意義在哪裡,既不能分懮又不能擋雨,又不思進取,無論是精神還是物質上都不能幫助你,那生活在一起有何意思。
  ●每個人都有自己想要的生活,物質的欲望是無止境的,錢足夠用就可以了,生活開心纔最重要。要尊重家人的選擇,他們有自己喜歡的生活方式,你這樣的生活也不是人人都喜歡和羡慕的,一家人在一起,開開心心就好。
  ●你錯了。難道一個男人做生意,那他老婆也要幫他,不幫他的話,不跟他溝通的話,就想要離婚了?如果你很能乾的話,為什麼一定要老公幫你呢?你老公不喜歡做,你就不要勉強他,他這樣不是也蠻好嗎。萬一哪天你做生意失敗,至少還有你老公一份工資。你為何非要跟他說你工作上的事,你也可試著說說他喜歡的事,你現在賺得多了,就嫌他不好了。就你這種人,你要是找到有錢的男人,也是早就被人踢出門的。
  ●我是個女同胞,提醒你:其實錢夠花就行了,找個不太累的工作,休息時間和老公一起帶孩子玩玩,或過過二人世界就很好,你每天忙得沒時間和你老公在一起,你的老公卻安於過平凡生活,人賺錢賺得很累,累到都沒時間去嘆世界就不好了。(胡琴)

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 為食熊 於 09-9-22 04:17 發表
佢俾左九千你,佢仲可以老馮要你負責晒所有野,因為佢擺到明自己唔會有錢俾任何野架喇,唔駛煩,由個老婆去煩晒,幾甘好呀,呢九千俾得抵到爛,有工人,有樓住,有小朋友,有老婆!

我下世做到呢d男人, 又有個女人咁愛我, 我都願! 做呢種男人真係好幸福!

大宅

我好明白你嘅感受, 因為我同你好似, 只不過我個c6就俾一半交租($6400), 而另一半就自己用,weekend買外賣有時佢會俾$$, 但90%家中但開支都係我出. 本來都覺得無所謂, 但由結婚到而家佢都會花大部份$$去酒吧同朋友玩飛鏢, 雖然我响吧識佢, 但我無諗過佢而家有個4 years old 嘅仔都仲時常去咗玩, 藉口話我理仔唔理佢. 上個星期仲飲完酒返來發脾氣打我.......I want to leave him as I think he will never change. Every month he ask me to give him atleast $2000 as he spent most of his money at bar and need money for meal at the end of month.

別墅

原帖由 aliceyy123 於 09-9-18 17:13 發表
回覆 1# prosperityyan 的文章

樓主,首先同你講:你唔好灰心!其實你好幸福..
我同你既情況差小小,我今年25歲,我C6 26,我已經比佢人工高,但我從來無嫌過佢,當初我放棄左個有錢人而揀佢,因為我覺得佢對我好,就算佢身上有10蚊,佢一定會俾9蚊我--其實生活就系甘,結婚就系甘,女人/男人都好,出世捱生捱死為咩者?都系為屋企好,為家人好,其實2公婆,唔系你穩錢就系佢穩錢架啦,我明白你好辛苦,有時好大壓力,好雖要人安慰,甘你咪同老公講囉:我好辛苦啊,今日又做咩做咩...如果你老公對你好,都會話:辛苦你了老婆,甘我幫你洗碗啦...(甘樣唔系好幸福咩?)
另外,我曾經听過:有一個女DIRECTOR,月入又系3萬以上,老公系公務員,月入唔夠1萬,佢為左個老公,搬左去公屋,穩份1萬鬆D既工做,平日就向屋企湊B..當時我無叫你甘做,其實好多真實例子--睇下你點為呢頭家付出既者!
放鬆D啦,試下同你老公講多D你既感受,我相信當你得到安慰,關心既時候,你唔會再計較邊個穩錢架啦,因為你地2個都好愛對方!!
加油...

同意aliceyy123所講..........其實"經濟"上無角色之分, 冇話要搵錢多d先至係"男人", 相信呢一點由你決定同你老公結婚時到現在, 你已經係甘唸啦.....但生活上, 你真係可以做返個女人, 向老公咋一下嬌, 有工作想佢做, 就咋老公嬌叫佢幚你手做, 佢唔會只係自己打機而唔幚手掛, 久而久之, 佢可能培養到新工作潛能同興趣, 如果仍然無興趣, 你都賺左佢對你既關注啦….

家家有本難唸的經, 我都係學歷同人工高過我老公, 本來佢搵多我一萬, 5年前我升職之後就我多佢一萬, 老公兩年前就開始會拿"收入少"來抱怨, 但當我經過深思後提議辭去40k月薪的工作搬細屋留在家中照顧囡囡時, 佢又唔同意, 經過努力現在才知道我們的問題不是表面的"經濟能力高低", 而是另有內情………..所以唔好只睇事情既表面, 如果你介意佢打機唔幚手, 你就做返個小女子咋嬌到佢出手相助囉

加油呀你 !!!

大宅

最大問題在於你自已覺得有無問題 lor! 如果你覺得無,駛乜理人點睇?我覺得你問得呢個問題,心裡面一定有 d 野啦! 其實你 husband 比左九成人工出黎,自已得番千零蚊,返工搭車食飯之後都無幾多剩啦,同你去 tea 要o係你銀包拿錢找數都唔怪得佢呱!

我人工一開始就高過我老公,加上早兩年升左職,而家人工係佢 double 以上。工人出糧、小朋友課外活動學費、每月家庭儲蓄、我外家同老爺奶奶每月家用呢 d 大數目都係我負責,每個月出糧幾萬蚊好快就好似分餅咁分得八八九九,所餘無幾,我又唔覺得有問題喎!雖然初初結婚無耐,我阿媽有講過話我唔應該負責屋企o既支出,佢認為我老公應該要養起我,我自已搵到o既係私己錢喎!我從來唔認同亦無理我阿媽o既說法。大家都係為個家,最重要係生活得開心,邊個畀到就邊個畀 lor,男女平等嘛!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

佢凈返咁少錢喺袋,唔柄埋喺屋企打機仲有乜好做?樓主又有無諗過呢...
THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

伯爵府

唔睇唔知, 原來咁多姊妹都係學歷和人工都高過c6 的.

我都係.

不過老公係自己揀的, 你當初揀得佢, 當然有佢過人之處.
唔好剩係睇大家的分歧和距離, 多d 欣賞對方啦.

樓主, 你老公為屋企付出9成, 假設你為屋企付出10成, 都係相差1成, 點解你要覺得咁唔甘心和委屈呢?

管教子女, 我又覺得和學歷的關係不大, 與大家自己成長經歷背景關係多d.
我和樓主就剛相反, 老公成日話我縱個女架, 但樣樣都好嚴和要管啦. 玩玩具又管, 教佢飛吻又管.........但我個囡係11個月大的bb 囉

別墅

原帖由 prosperityyan 於 09-9-18 18:41 發表
佢一聽到進修, 立即SAY NO 架, 咩都唔可以, 佢一定唔肯, 我都無期望過佢會讀F.7 OR DEGREE, 佢係連進修英文都唔肯個隻. 不過好多謝你既意見. 當然我嫁比佢點解? 咪係顧家同對我好好LAW, 呢2點到今日佢都無變, 只係, ...

你有無唸過, 好多男人擔起頭家, 老婆唔無做嘢只係照顧家庭, 咁個男人係咪應該好似你咁呻好大壓力, 覺得老婆唔上進, 應該幫手養家呢 ? 其實呢度之前都有人post過, 自己搵錢多, 老公反過來照顧頭家. 而家世界唔同啦. 男人唔一定搵錢多過女人. 千期唔好用錢去同人比較, 兩公婆最緊要係自己開心, 另一半對自己好. 我都係搵錢比我老公多, 去街食飯好多時都係我俾, 我初時覺得咁樣對我老公會唔會唔好(心理上), 外人見到好似唔多好, 後來發現而家好多時都係老婆搵錢比老公多, 出街食飯老婆俾錢. 同埋我老公都係俾晒佢大部份糧我, 由我分配. 出雙糧仲全部比晒我, 中六合彩又俾晒我(雖然唔多), 有咁嘅老公仲想點. 當年我都有機會選擇另一個可以養得起我同唔使我做嘅人做老公, 但直至今日(已經17年), 我都覺得我無選錯, 始終係呢個男人對我最好. 所以最重要係你自己點唸. 你要個點樣嘅老公. 佢唔鍾意讀書, 唔好迫佢. 你都希望佢過得開心, 而唔係為左滿足你去做一啲佢唔願意嘅嘢. 而家生活又無問題, 你仲要求啲物呢 ?

侯爵府

好媽媽勳章

樓主:
I wish you ......... to lost your job, lost all your $ son. So that you should depend on your husband. And you will feel that he is so great as he gives 90% of his salary to you!

民房

樓主,我未結婚,我搵多過我男友三倍有多,都未敢想像過婚後要佢做晒家務,最多咪兩個一齊做囉,我覺得兩個人相愛係平等,唔應該因為邊一個收入高d 就做大爺,高高在上,睇唔起對方,換轉係老公搵得多過老婆,返到屋企做大爺,一d 家務都唔分擔,個女人又接唔接受得到呢? 以前果d 就得既,但而家既女性,都比男性寵慣,就算老公搵得多,都唔會願意做妹仔啦,你老公已經做晒d 家務當補償比你,你仲想點姐? 你咁落去,箋一手破壞自己段婚姻架咋,你係咪有個好碼頭可以即刻離婚過檔呀? 又唔係喎,你話你越來越進步,咁有咩意思姐,你又唔係有得揀,唔要呢個老公,難道你生活會更好過嗎?唔會囉,既然要硬呢個老公,點解唔體諒佢,點解唔錫下佢,點解要增添佢既壓力同痛苦呢?

複式洋房

唉..我同你情況差唔多,c6 F.3畢業only ,我搵$多過佢,屋企好多大小事務/一對仔囡既開支都係我比, ..

c6 只係搵$1萬倒..
結婚前,都知道c6好多咭數,因為未結婚,咭數佢搞得掂...結婚後,惡夢開始啦...(供樓 4千幾+工人3千幾 + 佢自己咭數每月3-4千)...話就話佢搞掂..佢邊度搞掂呀!!永遠都要我補貼,有時過年過節,我仲要待c6出$比我99...結婚8年,成日無$..無$..掛在口邊..仔囡都聽到,知道!!!
莫講話自動請我食飯 ,有時同我父母飲茶食飯前...我都要預先比$佢出面買單 !!我真係好難受....
c6 成日放工翻嚟只係對住電腦..又唔進修,一對仔囡又好少理. 大家都要翻工,點解我要附出既時間/$$,,比c6多幾倍??

一齊既時間越來...越覺得c6無用...
但 ...無辦法!!!

複式洋房

女人總是希望能找到一個可以依靠又愛自己的人.如兩者兼得,她就是最幸福了.
樓主的老公收入只得10,000給了她9000,單從金錢的角度來看,就覺得樓主很現實,唔知足.我覺得樓主好大壓力,因她是家庭支柱,一定要努力工作又要照顧家庭.有時都會擔心好多嘢.我想他老公係給唔到她安全感和溝通上也漸慚有距離. 看不到希望而唔想以後都是這樣,所以希望老公進修,將來有希望找到一份較佳的工作.
我覺得樓主沒有錯,只是現實唔一定會改變,你只能改變的就是你的心態. 去接受和包容,我想這樣會比較快樂吧.

禁止發言

洋房

回覆 1# prosperityyan 的文章

很高興妳已經解決了問題, 我同你一樣隔一排就會嫌老公搵得少喱樣個樣, 好多謝出這個topic, i"m not the only one!! 我老公已經做埋夜間兼職啦, 仲想點呀! 計來計去咪只令自已唔開心...妳搵3萬已經好好, 搵得萬8嘅媽咪仲要維持家計全部咪仲慘!! 我已是身在福中了, 再一次多謝樓主...!

大宅

恭喜你同C6和好兼開心番! 湊細路可以兩公婆一齊學, 我之前買咗RTHK隻"父母學堂" 同C6一齊睇, 睇書佢唔鐘意, 但睇TV易接受好多. 你都試下la!

仲有兩個人係埋一齊係緣份, 唔係其中一方係"賣剩庶", 唔揾有錢佬嫁只不過因為唔係拜金女, 並非條件差揾唔到.
原帖由 prosperityyan 於 09-9-24 17:57 發表
好多謝你地既留言, 原來, 咁多人都搵錢多過個老公. 唔知香港是不是已經女仔搵得多過男他呢? 有無調查可以知道? 以下有D 人留言, 話如果唔係出面搵到個碼頭, 結果都係要要返自己老公, 我又覺得唔係喎, 邊個話結左婚就 ...

首頁

尾頁

跳至