夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

或者咁諗,

12年前, 大家後生, 又無家庭同子女負担, 咩都可以隨和些去諗, 咩都可以唔計較. 而且以後大把日子, 會覺得大家的未來仲有大把時間去改善.

12年後, 中間經過好多野, 每個人對經歷過的事都有唔同詮釋, 於是有人愈來愈積極對抗唔想衰俾人睇, 亦會有人愈來愈化覺得點努力都係徒然.

最不同意有些人成日話你識佢o個時都係咁啦, 而家先黎怨?

因為人真係會變, 學業唔突出, 但係後生時人真係有衝勁d, 佢同你promise都爽口d, 十幾年後咩火都燒晒, 佢仲對你溫柔已經係你萬倖.

日子日日過, 個個人都會變, 不過大家步伐唔一致, 你行得快佢十數倍, 你以為一個女人真係可以咁易睇得開咩.

而偏偏你對我好唔係萬應丹囉.

一個人都咁上下年紀, 有家室妻兒, 仲好似對生活無所追求咁, ok唔ok真係見仁見智.

不過我諗, 二人之間對教養孩子南轅北轍, 呢個其實先係問題所在. 學歷, 打機, 性格... 都係因為教仔方法唔夾先借題發揮

別墅

我好明白你的心情,因為我都係同你一樣,c6都同你的c6一樣,所以好明白的你壓力
無何否認自己有些理怨,因為所有壓力只有自己先知
但就未至於要問銀行借錢,但怨都冇用,條路係自己揀
亦都唔想屋企人擔心
如果經濟上真係有問題,咪係其他方面慳d
有時要2者一齊慳先得,一個係做唔到
佢地真係好安於現狀,唔會唸到時代不停咁變
我亦都係不停向上的人,但無計,識佢個陣已經係咁
有時睇你要求咩,可能當你唔開心的時候就會唸好多唔好的野出來,但有時見佢同小朋友玩得開心,又肯做屋企野時就會冇野lor
所以既然你地雙方都咁相愛,唔好睇錢睇得咁重要,比上不足比下有餘,有得食有得著有得玩已經好好啦!

翡翠宮

你無揀錯, 愛係應該無私咁奉獻的, 但你家陣好似開始要同老公計較, 講真想當初你揀佢時已經G道大家既知識水平係有一段既距離, 故勿論在思想/行為上都一樣. 但你依然認為自己無揀錯的, 就係無錯, 無謂同人作比較, 家家有本難念的經, 比你睇到表面上兩公婆恩愛又如何, 實際上又係好恩爱又如何, 人地既家始終係人地的, 你要做既係點樣經營自己既家, 令到家人快樂自己快樂, 而5係比較, 倘若你深明老公絕大部份都放左落層樓到根本就再餘錢去同你花費, 而你亦因為咁樣覺得難過的話, 何不乾脆同佢商量, 你覺得同人出街食飯要在你荷苞上攞錢好無面, 咁你咪預早比定一千幾百蚊佢袋囉. 兩公婆都係為個家的我覺得無謂在錢銀上起爭議, 講錢失感情. 你有本事就令佢地有富足既生活, 而每個人都有佢存在既價值, 佢在家代為照顧兒子既起居飲食家庭雜務.....等, 都已經為你分擔左不少, 現今社會男女平等, 好多叻既人都係女性, 搵錢多過男人既女性亦大有人在, 我深信5止你一人. 我覺得只要個男人肯承擔, 有責任感, 5似得D食軟飯, 5願郁好食懶非既男人, 我覺得無咩問題囉. 你老公只不過係5長進啫, 又未至於去到個D飯來張口既男人, 真係無咩問題喎! 但相反我覺得你真係要好好咁同佢溝通既係在教育孩子的問題. 佢不應在孩子面前直斥你既不是, 再者每個人既教養方式都5同, 既然你兩個未攞到個共識之前, 就你有你既一套, 佢繼續用佢個一套, 永遠都有一個好人一個衰人, 倘若兩個都盲目地對個小朋友好就會寵壞左而不知, 但兩個同一時間對小朋友衰亦對個小朋友有深遠影響, 佢會覺得被乏視同缺乏愛, 你地要取得平衡的話, 你要叫老公5可以去評論你既教法, 倘若佢真係有不滿既地方都只可以在私底下談並非在兒子面前, 當然你要兒子喜歡你除了對佢管教外, 亦都不能乏略讚賞, 你要做到獎罰分明的話, 我深信你既兒子亦會得到適當既啟發的. 我對仔女都好嚴經常責駡, 但佢地依然好鍾意我好痴我, 係因為我做得到獎罰分明, 有時間都要抽空陪玩5係只係得個說教, 咁先令人心服口服你明5明?
原帖由 prosperityyan 於 09-9-18 15:03 發表
我同老公結左婚 12年了,有個小孩. 在結婚之前, 已知自己學歷, 知識都在老公之上, 不過當初一心為了愛情,亦盼望佢有一日會有機會搵多d錢,所以沒有計較, 只單純為了愛而結婚了. 至今, 已12年, 他仍是搵一萬以下, 而我, ...

子爵府

To prosperityyan

原帖由 ringoivy 發表
...我覺得只要個男人肯承擔, 有責任感, 5似得D食軟飯, 5願郁好食懶非既男人, 我覺得無咩問題囉.....

同意。只是感覺上每個人心裡的吃軟飯的定義不一樣,所以,我不想用吃軟飯這詞。

樓主,個人經歷:就算學歷高,有上進心,有責任感,又有成功人的本質、性格與才干,還有許多的好,也不擔保有高收入,也不擔保事業有成。我老公是活生生的人版一個。我惟一可以認定我在學業上的優異,工作“運”的好,並不是出於我自己的本事,而是從我的神而來的。當我選擇這樣想呢,我就能夠謙卑下來去叫我父母住口不可小看我老公,我向我父母宣告說我要以我老公為榮,盡數我老公的優點,我選擇在與罪惡無關的事上順服在我老公之下。 於是,我感覺到耶穌基督所賜的平安又漸漸地回到我家。當然我不會純給我們家的總收入之一半給我父母的錢袋裡除非是為了醫藥費與其它與生命有關的事。我先在連我加人工都不給我父母知。這是我家的事,與他們無關。我不讓父母干涉我與老公的夫妻關系,我家的財政,家事以及管教孩子。

有一次,我 啰嗦 我老公 (其實我當時沒有順服我老公),對老公的怨氣不斷地向老公肚子裡塞。 結果老公嚴厲地責備我(鬧我)。 不過他的確鬧得有理。我也願意受,因為我知道這方法相處能使我老公做我想要他做的選擇。 沒錯,我就是這樣來控制我老公的。 我在這方面正在改善中。
與老公相處了十幾年了,我還沒有學會嗎? 我知道,我只要掌握好何時給他面子,用什麼語調講, 老公最終也會按我的意思去做。 誰知,我爸在隔壁飯廳還沒睡,雖然他聽不懂我們在講什麼,卻豎起耳朵非常留意我們的語調。我聲音溫柔像哀求,我老公聲音肯實像法官。 我爸馬上向我老公方向衝過來,#@! 亂罵我老公,比我倆夫妻一起加起來的聲音還要嘈十幾倍。那時已深夜,小孩子們還在睡夢中呢,不知會不會給他嘈醒呢。還要揮手要打我老公。我當時很憤怒我爸。 雖然我知我爸愛我。 我也愛我爸。至於我爸認為 我老公竟然係佢面前咁大聲鬧佢個女, 十分唔尊重佢。 我卻不認同我爸這觀點。 首先,我認為 呢 d 係我自己既家事(我與我老公的家事), 唔關我老豆事。 其次,我爸界手,使我感覺到我爸認為我理家能力不足,認為我沒辦法從自己老公那裡得到我想要的,認為我搞我老公唔掂,要他來幫忙似的。我的 ego 馬上升高,升高到我馬上怒罵我爸。真的有其父必有其女。我罵爸跟我爸罵我老公一樣。不一樣的是,我很為我罵爸的表現而羞恥,而我爸沒有為他罵女婿的表現而羞恥。我跟我父母的價值觀不一樣。

我們家是:

老婆揾$揹起成個家, 老公係家庭主男同湊細路。有無擂同?
http://forum.baby-kingdom.com/vi ... &extra=page%3D2

大宅

deleted

禁止發言

禁止發言

禁止發言

禁止發言

禁止發言

男爵府

畀面勳章

幸福~~真係唔係每個人都懂珍惜!!
你仲想點?!

大宅

ai... 你個case 同我差吾多﹐ 但我慘過你﹐ C6仲成日呼乎喝喝我﹐ 家用仲比少左﹐ 佢自己就成日新clothes, 新電話。 而且我發覺佢呢幾年對我講左好多好多大話﹐ 我決定要離婚﹐ 雖然阿仔得3歲幾﹐ 但我吾覺得阿仔成日見到佢老豆鬧我﹐阿仔會開心過係一個單親家庭囉。

大宅

我都係學歷人工高C6好多, 我有master+專業人仕, C6中五得一科合格. 佢而家做生意每月收入唔定.
我自願每月負出全家大小所有支出, 包括供樓,水电雜費, 工人, 學費...連我外家家用, 每月不少于$30K. 但我唔想C6因為家庭負擔做生意唔敢駁, 所以我無要求佢比家用, 而佢有時生意好亦會注支家庭户口. 對于我來講我覺得我好幸福可以比到C6無憂無慮既工作環境.
因為唔駛比家用, 每次去街佢比錢 - 男人面子好重要gar!
每個人要求唔同, 對于我來講有個咁鍚我既C6夫復何求? 要同人比無得比, 自己一家人開心咪得囉!
樓主- 在外就算係幾強既女強人, 返到屋企你就係你C6既小鳥依人. 放開D, 錢唔係咁重要, 間屋再大咪又係瞓個半呎床, 最重要有個錫你既人係身邊!

大宅

我覺得無問題gar,一個家夠使夠用就ok啦,唔好甘計較邊個付出既多,只要佢系鍚你既,愛鍚家庭既就夠了,一個女人但求有人真心實意對自己好姐,其他既,我可以完全唔計較既.
你唸下,如果佢搵得多過你,拿錢反來,但"嫌尖腥悶",你做晒工人甘了,但佢仲嫌唔夠既,你又會點呢?

翡翠宮

NDW,

有我識人個男人持家女人搵錢養家的, 現今社會5難搵到, 反而我想講既係我亞媽既年代, 男人要當家但我有個鄰居個男人無做嘢好耐, 個老婆養家的 但佢兩公婆既感情不G幾好呀
原帖由 ndw 於 09-9-20 14:34 發表

同意。只是感覺上每個人心裡的吃軟飯的定義不一樣,所以,我不想用吃軟飯這詞。

樓主,個人經歷:就算學歷高,有上進心,有責任感,又有成功人的本質、性格與才干,還有許多的好,也不擔保有高收入,也不擔保事業有成。我老公是活生生 ...

大宅

其實呀, 都唔係好大問題, 呻下算喇, 我都明你O既, 大家CASE差唔多, 不過我都唔係讀書好叻的人, 我亦都明你老公, 唔係生左個女, 我連海豚英文都唔識讀, 我同你老公一樣都無心去進修....

但我都想講, 你老公明知你搵3萬幾, 佢少你咁多, 都俾9成供樓, 算係咁喇, 出街食飯你俾錢....佢搵一萬都俾左9千你, 得一成一個大男人點駛喎, 不過佢唔努力搵錢係有D唔岩, 開埋條路俾佢都咁多野講, 我覺得呢個諗法佢就真係要改喇, 你盡量唔係生活開支就唔好幫佢俾囉, 例如:打機, 買新手提, 買衫褲鞋襪, 總之佢唔係必須就唔好俾錢, 要佢自己俾囉, 如果佢買GAME有錢, 同你一家出去食飯就用你錢就唔我喇

我老公都試過咁, 有錢去賭, 去同D FD玩, 但食飯係我銀包拎錢, 我黑哂面話我無禁錢, 佢就用佢錢俾....回家後我問佢, 點解你有錢去玩, 去買煙, 點解你無錢食飯

自此佢就無係我銀包拎錢, 除非我自己自願請佢....因為有時食得貴, 我就俾下囉

大宅

呀~重點係.....我老公同我收入差唔多咋, 有時多過我TIM, 佢收入不定的, 不過最少收入都係少我$800, 多的話多我一倍都有

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

樓主,唔好怪我口臭,佢中五都未讀完有1萬,你講到咁鬼勁不斷進修都係得3萬,好心你就咪放到咁大啦

點教個細路先係問題,有問題攤開來講嘛

你一味覺得做嘢又自己辛苦教仔由自己辛苦,一味覺得係得你自己係度犧牲拯救成家人,你估你係耶穌咩

試下傾吓,可能聽吓對方角度你會覺得自己無咁孤軍作戰
THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

民房

hello
第(一):樓主應該換另一想法"找一個有經濟能力,有自己事業,有前途, 但是喜歡"嫖賭飲吹"其中一樣.人未到40已在外出想找第二春.飛起自己"
或"找一個無經濟能力,無自己事業,無前途, 但是不喜歡"嫖賭飲吹".人到40仍然關心自己."
第(二):另外樓主可能讀了一個現今市場需求master, 有自己事業又有自己工作.所以覺得相對不滿.
如果假設妳讀早幾年當時市場需求"IT" master或"物流" master.今時今日大家心裡有數上述學歷可以找多少薪金?如果妳出上述學歷薪金, 妳又會不會對他不滿? 人家不上進可能"大環境唔就".
結論是世界公平的無可能"又要馬兒好, 又要馬兒不吃草".

男爵府

2021勳章

老婆人工多過老公大把啦, 我果行就係一個例子, 女人多過男人, 個個搵三萬九, 真係最小果個都過三萬, 仲未計公積金, 供樓津貼, 真係加加埋埋每個月四五萬蚊, 相信你地都估到邊行, 試問係咪個個老公都可以搵得多過老婆呢? 當然唔係啦, 人工多過老婆的人冇一半囉, 咁點啫, 咪個個都咁開心, 兩公婆唔好計錢啦, 老公係你身邊最親的人, 點解要計較, 我相信你都唔會同你d仔女計啦, 最緊要夠用, 開心, 你鐘意讀書係你興趣, 等於佢鐘意打機都係佢興趣, 最緊要適可而止, 講真, 教小朋友一定有唔同, 大家都生長喺唔同家庭, 成長過程都唔同, 若有人似你, 除非兩個你啦, 你唔好介意自己做衰人, 每個家庭都一定係父母先但一個做衰人, 一個做好人, 你唔好睇唔起你老公, 知足常樂, 所以你老公會開心過你

首頁
12345...6

尾頁

跳至