夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

最重要係明白而家擁有嘅已經比好多人好,
自己個老公真係唔差.千期唔好用金錢或經濟能力去衡量另一半.因大家關係並唔係建立係呢個基礎上.

大宅

老公搵錢小老婆好多,你地覺得有問題嗎?
一啲都冇問題....

同意....
原帖由 2521 於 09-9-18 16:21 發表
其實你潛意識已經唔愛佢,某程度上你愛面子多過老公 ...

.....在結婚之前, 已知(你一早知喎)自己學歷, 知識都在老公之上, 不過當初一心為了愛情,亦盼望佢有一日會有機會搵多d錢(你學歷, 知識都在老公之上, 你老公多年點有可能/本錢日後會搵多過你呀).................他都不肯去讀多d 書(唔鍾意讀書/進修嘅人大有人在, 我老公當年只要考多4科, 就可以攞個會計師牌, 佢都一樣唔去讀啦, 一邊做嘢一邊讀書要有好大決心, 而事實上, 真係唔係咁多人有咁大決心). ............., 小孩方面(你同佢敎法唔同, 好多父母都係咁, 唔關佢學歷多定少事囉).............. 佢咁樣, 我點教好我個仔, 我永遠係衰人個個 . 個仔最唔鍾意我, 因為daddy 咩都比, mummy 只會stop 佢. (父母好多時都係一個扮黑面, 一個扮白面啦)..............重有, 我老公十分喜歡打機(而家啲男人, 唔係打機就上網啦, 不過總好過日日出去玩吖), ......... 而我呢, 日日上網做自己既生意搵錢養家, 日日都係咁, 我搵錢, 佢打機. 本來想將自己上網既事業比佢試下做, 不過佢立即say no, 話唔想, 唔係佢沒能力, 而係我估佢要打機 (呢樣就佢唔啱, 但會唔會佢對上網/電腦/新科技唔係咁有把握?). ..........., 我傾左n咁多次(同意, 男人同佢傾一百次一千次都冇用, 講一次唔改就永世唔會改), 佢話, 佢能力上只可這樣, 佢學歷能力都唔夠我高, 沒辦法.....

大宅

咁你咪問吓你阿媽阿爸, 係咪即係叫你而家同你老公離婚囉, 相信佢哋會收口, 以後唔咁講.

從來都係, 越高薪嘅加得越多, 越低薪嘅加得越少 (不論以實際金融,定係以百分比計), 所以你同你老公嘅收入差距只會越來越濶, 正所謂, 貧者越貧, 富者越富呀嘛.

原帖由 prosperityyan 於 09-9-18 18:33 發表
我阿媽阿爸日日係我耳邊講LAW. 而且, 我當初都沒想過佢會係12年後都係一萬蚊以下架麻. 個個都加人工啦,不過佢無......

禁止發言

子爵府

老公搵錢小老婆好多,我吾覺得有d咩問題
一啲都冇問題....

如果成日都講錢..去計較...兩個人係一齊都冇咩意思.

大宅

其實我以前都好以樓主咁諗...總覺得老公唔長進...但有一個朋友提醒我..知足常樂', 就係因為唔知足, 所以我成日轉牛角尖.總覺得佢好無用...所以我成日提醒自己, 一定要知足... 加上老公係自己擇, 只要佢對個家係真心...你重可以講d 咩呢????????

大宅

係HMX大型影碟鋪, 好好睇!

原帖由 prosperityyan 於 09-9-26 12:06 發表
kitmatsoi,

請問你隻RTHK隻"父母學堂" 係邊度可以買?

珍珠宮

喂,朋友!

乜咁耐唔見,一見你又發生呢d唔開心既事呀!

我明你感受,係女人都想乜都c6 攪掂,但香港地十個女人九個都要捱,轉調諗,自己經濟獨立又有自由,咪仲好。

教細路果part就麻煩d,教細路真係要好有discipline架,你睇英國傳統既貴族學校,教出黎既個個都係有前途既人,學費超超超貴,佢地嚴到連係tie都要打得好正至可以行出門口。我諗你要想辦法令c6明白並配合,因為呢件事長遠黎計關系到你小朋友將來屬於咩社會階層,我希望你明白我既意思。

別墅

老公搵錢小過老婆好多,我唔覺得有d咩問題
,一齊開心咪得lo^.^

男爵府

Me & husband (我都係要負責多的嘢)結婚後,仲出錢給佢在大陸做生意仔 ,咁多年得舊年賺錢, 我自己的錢都用到7788, 佢又不唔肯轉行,或返港打工, ( c6 said , that I know him before I had know his economic is very poor,唯有頂硬上lo, 佢都無給我家用過, 心軟怕佢無錢駛.

洋房

回覆 3# redhot 的文章

我覺得現實d反而要解決係囝囝的心理問題, 如果佢平時見到爹地成日打機媽咪成日係努力讀書, positive d 小朋友向媽咪學習還好, 但如果學爹地咪難攪d...或者媽咪有時駡爹d俾仔仔聽到, 會會影響到佢小左d男性自尊心呢? 應該好好諗下....

洋房

好肯定嘅係你一定已經唔再愛你嘅老公!只係唔捨得呢段「感情」,你已經俾咗一個自己都唔係好想接受嘅答案俾自己!不要在此尋找認同來支持自己嘅觀點。如果真的想放手,便做吧!希望你再過多12年後嘅今日唔會後悔!祝好運!

禁止訪問

複式洋房

回覆 1# mrs.hamster 的文章

世事係未能盡如人意嘅.我以前男朋友係好叻嘅,好後生就升到好高級,因為佢性格好aggressive,但佢同時對我要求都好高(因佢覺得叻過我),同佢一起好辛苦.性格決定一切,一個男人aggressive先容易係事業上成功同搵到錢,但同時間佢都會花心同多女"痴"埋去囉!係人都想老公搵到錢,對我好唔花心又能同步成長.唔係無,但呢啲男人真係稀世極品.我而家老公同我差不多人工(但我"身家"一定比佢多),佢性格隨和好多,係無咁高級因為無咁aggressive,但開心好多lor.

所以樓主都係現實啲,係無完美嘅.好好享受和欣賞他嘅優點,咁就開心好多.

瑪瑙宮

若您搵得多 (3皮 vs 1皮), 就要負責好天斬埋落雨柴, 即使有咩事都唔會咁騰, 我個 fd c6 一向搵得多又點, 被裁員, 得佢一份頂, 坐食山崩架.

禁止發言

子爵府

我搵多c6少少,佢成日叫我比心機搵$比佢,Haha!
你諗吓都有好處的,講野大聲過佢,我好like用自己$$買野。
我一d都唔介意,我仲好愛佢。

禁止訪問

禁止發言

禁止發言

首頁

尾頁

跳至