懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

小腿好實!

而家36週小腿好鬼實,係咪坐得多?定正常架?

複式洋房

Re: 小腿好實!

自從30weeks 我都有這樣, 唔係坐得耐, 行路都會好實,我都唔知點解, 但只係知, 再好實下去就會抽筋, 所以要行下抖, 坐得多就要企下 !

別墅

應該係水腫

複式洋房

係水腫呀!因為孕媽媽要儲o的水比bb用。
不時起身行o下,旭動o下,讓血液流動番。
或者夜晚抬起雙腳坐 / 睡覺,就好好多喇。

大宅

嗯!我都估係因為'水腫',因為我由廿幾週起小腿已經好實,一隻手指按住小腿,就會出現個凹位,要好耐先退...最後要一星期去2次按摩,D水先會去得好D,冇咁實.而家三十幾週仲全身都腫晒!連手指都痺埋 :cry:

醫生都話我積水太勁冇我符,叫我盡量行/坐/企交替做下,食少D咸野同鹽,得閒自己按下雙腳....而墊高雙腳只係對防抽筋有用,對於去水腫我就覺得冇乜幫助喇!

別墅

我一早己經手指腫,而家好鬼痛!所以你要按下D手指架!我對腳而家由早到晚都咁腫!好彩21号生喇!到時希望好快燒腫啦!

gillianchan 寫道:
嗯!我都估係因為'水腫',因為我由廿幾週起小腿已經好實,一隻手指按住小腿,就會出現個凹位,要好耐先退...最後要一星期去2次按摩,D水先會去得好D,冇咁實.而家三十幾週仲全身都腫晒!連手指都痺埋 :cry:

醫生都話我積水太勁冇我符,叫我盡量行/坐/企交替做下,食少D咸野同鹽,得閒自己按下雙腳....而墊高雙腳只係對防抽筋有用,對於去水腫我就覺得冇乜幫助喇!

首頁

尾頁

跳至