母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問你哋嘅BB飲咗冰奶會否多咗屎屎呢?

我返了工兩三個星期, 在我外出的期間BB就吃我之前準備而雪了在冰格的milk stock. 我奶奶會把冰奶座熱給BB吃. 但BB吃了這些冰奶的那天會有五六次屎屎, 但之前我未返工時和現在的weekend我便會埋身餵, BB那天就只得一次屎屎. 初初以為BB不適應而已, 但再多看數天情況依然. 莫非我儲奶時不清潔令BB肚呵? 但那五六次屎屎的texture又不太像肚呵, BB也沒有什麼異樣... so 怎辦呢?
My naughty Chezkel is 7 yrs old la !!

子爵府

Re: 請問你哋嘅BB飲咗冰奶會否多咗屎屎呢?

我初初俾阿b食冰奶,阿b又係多了臭臭的,可能佢需要時間去適應及吸收。唔知係咪奶冰過後,某d成份阿b吸收唔到呢?(有無媽咪可以解答呢個問題?)
但當時我阿b身體狀況良好,又食得訓得玩得,且又不是肚痾,所以我無理會,亦繼續俾佢食冰奶。個零禮拜左右,佢便回復正常了。
若妳阿b無有異樣,不用擔心呀!

大宅

Thanks kohelen. 其實我bb雖然多咗屎屎但無其他異樣, 我也不是太擔心. 但奶奶就好緊張, 覺得有問題, 仲話如情況持續, 不如飲奶粉... :cry:
My naughty Chezkel is 7 yrs old la !!

子爵府

beckylui,
Don't give up la! 每個bb體質都唔同,有些bb幾個月大仲係每日幾次臭臭,有d就幾日甚至十幾日才一次。如果bb無異樣,真係唔駛擔心。
轉奶粉後,反而要擔心bb無臭臭tim!我寧願阿b每日去幾次,好過便秘呀∼

複式洋房

我通常今天泵奶放雪柜下格明天吃, 或者新鮮d所以沒有一日幾次, 但都係唔定, 有時一日兩次, 有時2日一次. 所以beckylui說得對, 真係唔駛擔心. 無屎才擔心.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊