心聲留言

跳至

首頁

尾頁

別墅

我好內玖,感覺苦了我的兒子........

我是一個3歲半的小朋友的媽媽,他是我的第一個BB,我一直都唔識做一個媽媽去教導他,今天他的老師和我說,他是個很聰明的小孩,但唔知點他總是一點專注力都無,上課總不能定定的坐下來,他上課時從無好好聽課,但我們所教的東西他全部都識的,但因他的control較差,可能要repeat多一年K1,因K2的要求是要小孩的專注力和坐定上課.

我好唔開心,不自覺的整天責

男爵府

好媽媽勳章

Re: 我好內玖,感覺苦了我的兒子........

咁妳要留意下佢興趣係mug,好多天才都唔一定讀書叻,又或者這間教學方式唔o岩妳仔仔.

洋房

stcnwt
對不起,
想問下你覺唔覺得小朋友或者會有點過度活躍或資優?
我諗你要搵一個原因, 唔需要自責, 又或者嚴謹咁管教

去健康院/自己醫生問一問喇

伯爵府

牛年勳章

stcnwt :

K.1 都要 repeat?
你小朋友讀的幼稚園是傳統教學和很出名的嗎?
3歲半的小朋友坐唔定好平常,如果他是不受控那種便要去見見教育心理學家。

我個人意見,如果唔太嚴重,不值得在 K.1 repeat。

大宅

ckwan 寫道:
stcnwt
對不起,

同意ckwan的說法。 你要盡快找專業人士為你的兒子作一個評估。 你可以找你的兒科醫生/家庭醫生寫一封轉介信,去政府的測試中心做評估,找出問題所在和改進方法。

我在網上找到一些有關資料,希望可以幫到你的小朋友:

Click Here
http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-34397-action-spacelist-type-blog

禁止訪問

別墅

[quote]
stcnwt 寫道:
我是一個3歲半的小朋友的媽媽,他是我的第一個BB,我一直都唔識做一個媽媽去教導他,今天他的老師和我說,他是個很聰明的小孩,但唔知點他總是一點專注力都無,上課總不能定定的坐下來,他上課時從無好好聽課,但我們所教的東西他全部都識的,但因他的control較差,可能要repeat多一年K1,因K2的要求是要小孩的專注力和坐定上課.

我好唔開心,不自覺的整天責

伯爵府

天生我才必有用,佢可能會成為天才呢!別太早憂心 :wink:
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

子爵府

你唔好唔開心,相信你個仔仔必定聰敏過人,坐唔定又或唔夠專注都係唔少小朋友既問題,同意其他媽媽所講,搵個專科醫生睇睇.
留班就真的不值,如果學校真要你留,你應該轉校.你仔仔已經咁叻,仲留一年,咩野興趣都冇啦!仲大影響呀!
佢坐唔定可以有其他辦法解決呢個問題格.

別墅

多謝各位!

呢兩日我都分別有同他的中,英文老師傾過,老師亦說最後的決定亦由我決定,我唔敢講自已個仔好叻,但他學野都好快,記性亦很好,但佢呢幾日都有唱學校教的中文,英文,國語歌給我聽,所以我比較難接受repeat呢件事.另我自已亦知是一直讓他太自由,太寵他,令他的專注力真的很差.

我已約了時間替他做Test,希望專業人給我教導他的方法.

大宅

stcnwt 寫道:
另我自已亦知是一直讓他太自由,太寵他,令他的專注力真的很差.

專注力跟太自由,太寵他有什麼直接關係呢? 可吾可以講多d.另我有興趣知你仔仔讀邊間學校呢?

別墅

Honeybee:

sorry,今次主要是我自已和仔仔的問題,唔想形響別人對學校的看法,所以唔想講,請見諒!

其實呢間學校好好,真的,我個仔返咁多個月,每天都好開心,如果我話唔比佢返仲會話唔好,無論老師,嬸嬸,別班的老師都很有愛心,這是我真心的說話.......因之前我仔仔讀另一間的時候,起初都無野,因佢真的好喜歡返學,但一個月左右,佢直情去到學校門口就要走.小朋友的反應永遠是最真的.所以我絕對相信呢間學校

大宅

佢唔專心嘅原因,可能係佢好易就明晒老師所講,又或者你哋已經教過佢,所以,坐定定聽一啲已認識嘅嘢,係產生唔到興趣架.
其實坐唔定好多小朋友都係咁架啦,讀多年K1,只會令佢更加坐唔定,你諗吓,如果我係你面前,講一啲你已認識嘅事物俾你知,你都唔會咁留心啦,可能仲會瞓埋覺添.
所以,如果唔係佢唔識,而因為話佢坐唔定,我一定唔讚成呢個理由要佢留班.
我朋友個仔,由細到大都坐唔定,但佢好叻,學嘢好快.成日上堂都問啲課外知識,問到老師口啞啞,到依家小學4年班,依然係咁,但佢由幼稚園到小學,學校只建議佢跳班,因為就係知佢已經識晒而冇心機上堂.另我以前有個朋友,佢成績又係好好,但成日上堂都攪攪震,佢同我哋講,因為佢阿媽每科都請一個補習老師俾佢,暑假就讀晒上學期啲嘢,上學期就讀下學期啲嘢.所以,佢根本就唔洗專心上堂,成日攪人.
希望呢2個案例可以幫到你啦.

大宅

仲有,如果你俾佢留班,恐怕情況更加嚴重兼嘥咗一年時間

民房

Hi Stnwt,

My son also will repeat K1, he is 3 years +1 month. The headmaster and class teacher suggested him to repeat K1 because 專注力唔定,上課總不能定定的坐下來,他上課時無好好聽課.....But the main point I accepted to repeat is ----He is too younger (December born). He still not very clear he goes to school need to follow the teacher instruction and school rule. he likes and close to his teacher and headmaster. And I really understood their suggestion is good for my son develop. Repeat one year just a year school fee, if you not mind to pay, I think you no need to concern others. Kindergarten still in the starting study period, This is very important for the kid, do you agree.

Your headmaster surname is "Ng" ????? We both kid studied in a same school???? Very interesting to know. Please confirm.

Linda

男爵府

Mrssslui 寫道:
你唔好唔開心,相信你個仔仔必定聰敏過人,坐唔定又或唔夠專注都係唔少小朋友既問題,同意其他媽媽所講,搵個專科醫生睇睇.
留班就真的不值,如果學校真要你留,你應該轉校.你仔仔已經咁叻,仲留一年,咩野興趣都冇啦!仲大影響呀!
佢坐唔定可以有其他辦法解決呢個問題格.

Agree! A lot of kids cannot focus well, and cannot stop moving even when they grow up. If your kid is not having problem with learning, he should not repeat K1. So should either proceed to K2 or change kinder.

禁止訪問

大宅

畀面勳章

其實會唔會係間學校有問題呢?會唔會係佢地既教學太死板呢?e家D小朋有要佢坐定定真係好難gar!我個女今年小一,有日我見到佢數學老師,我問老師我個女上堂專唔專心,佢同我講佢地齒中重係小朋有無可能要你成堂30分鐘坐定定聽你講書!所以我覺得你仔間學校好有問題!你有無諗過轉學呢?揀間活動教學既,會唔會好D呢?

別墅

我都係咁話,未必係你的錯,睇完醫生check清楚致算.

ckwan 寫道:
stcnwt
對不起,

男爵府

3loks 寫道:
我同意其他媽咪所講:
四.要坐定先能夠學習同升班,好似有d荒謬(學校係唔係好傳統?)

我諗會唔會叫佢repeat k1呢個係想家長知難而退的方法呢?

kae

首頁

尾頁

跳至