嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

請問可唔可以俾甘荀bb食?定係食紅蘿蔔先得??

伯爵府

Re: 請問可唔可以俾甘荀bb食?定係食紅蘿蔔先得??

請問甘荀同紅蘿蔔有咩唔同???????? ?-( ?-( ?-(

禁止訪問

伯爵府

嗱, 甘荀只係紅蘿蔔另一個名, 咁你明無

男爵府

我記得有個bk媽咪話過bb一歲前不要食紅蘿蔔(即甘荀 ).至於咩原因就唔記得lu,我個仔至今都未食呀.

大宅

BK媽咪話bb一歲前是可以食紅蘿蔔, 祗係用來煲紅蘿蔔的水就不可以給bb飲, 原因係會影響體內吸收氧氣, 紅蘿蔔係可以食的. 但其實我都好奇怪, 咁d人煲紅蘿蔔竹蔗水咪唔適合bb飲囉?
IanCynthia 寫道:
我記得有個bk媽咪話過bb一歲前不要食紅蘿蔔(即甘荀 ).至於咩原因就唔記得lu,我個仔至今都未食呀.

男爵府

又係喎. 咁紅蘿蔔竹蔗水飲唔飲得ga?

CHILLI_MAMA 寫道:
BK媽咪話bb一歲前是可以食紅蘿蔔, 祗係用來煲紅蘿蔔的水就不可以給bb飲, 原因係會影響體內吸收氧氣, 紅蘿蔔係可以食的. 但其實我都好奇怪, 咁d人煲紅蘿蔔竹蔗水咪唔適合bb飲囉?

大宅

我囝囝未夠一歲已經有食紅蘿蔔, 不過每次唔可以食太多, 仲有唔好日日食!

甘荀 ~ 個身好瘦, 好乾淨!
紅蘿蔔 ~ 好大舊, 好dirty! (好味D, 貴D)

大宅

我囝囝由6個月食粥開姑, 我個個星期都有2 or 3次用來煲野比佢食. 兩樣都有的.

男爵府

記住有咳就唔食得,連水都咪比佢飲住!

複式洋房

Don't eat too much;otherwise, the face will become yellow. My mom suggests to eat once a week.

洋房

甘荀 ~ 個身好瘦, 好乾淨!(好味D, 貴D) ~ for congee
紅蘿蔔 ~ 好大舊, 好dirty! ~ for soup

大宅

加入糊仔用紅蘿蔔較好.
因為中國紅蘿蔔較甜.甘荀較爽脆.
反正都是磨蓉.
甜一點好入口.
但記住份量一定要由少開始.
我BB初吃糊仔時,吃了1/5條紅蘿蔔,便肚瀉.

首頁

尾頁

跳至