嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章

請問粟米蓉點整法?

我想加D粟米蓉落粥仔度, 應該點整呢? 次次買Geber粟米蓉, 好似唔夠新鮮! 請指教!

大宅

Re: 請問粟米蓉點整法?

我係把新鮮粟米粒煲熟, 然後去衣, 再把中間果粒芽(實果粒)抓出來不要, 跟著就啄成粟米蓉.

男爵府

CHILLI_MAMA,

唔係好明呀.是否把新鮮粟米起哂粒先至煲?(點樣起粒?用刀切或用手”meed"?) 去衣, 再把中間果粒芽抓出來不要,咁咪所餘無幾?請指教. Many thanks.

CHILLI_MAMA 寫道:
我係把新鮮粟米粒煲熟, 然後去衣, 再把中間果粒芽(實果粒)抓出來不要, 跟著就啄成粟米蓉.

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章

咦, 乜原來咁難架! :-( 唔好意思, 可唔可以再詳細D教下我? Thank you.

IanCynthia 寫道:

唔係好明呀.是否把新鮮粟米起哂粒先至煲?(點樣起粒?用刀切或用手”meed"?) 去衣, 再把中間果粒芽抓出來不要,咁咪所餘無幾?請指教. Many thanks.

[quote]
[/quote]

大宅

Funny & IanCynthia :

我係用手搣晒d新鮮粟米粒出來, 然後掉落煲水煲熟粟米粒. 跟著續粒續粒把衣去掉, 再把中間果粒芽抓出來, 最後就真係好似IanCynthia所講, 把所餘無幾的粟米肉啄成粟米蓉

(中間果粒芽我怕太硬bb消化唔倒, 所以抓出來)
Funny 寫道:
咦, 乜原來咁難架! :-( 唔好意思, 可唔可以再詳細D教下我? Thank you.

[quote]
IanCynthia 寫道:

[quote]
[/quote][/quote]

男爵府

Thank you CHILLI_MAMA.

[quote]
Funny & IanCynthia :

我係用手搣晒d新鮮粟米粒出來, 然後掉落煲水煲熟粟米粒. 跟著續粒續粒把衣去掉, 再把中間果粒芽抓出來, 最後就真係好似IanCynthia所講, 把所餘無幾的粟米肉啄成粟米蓉

(中間果粒芽我怕太硬bb消化唔倒, 所以抓出來)[quote]

首頁

尾頁

跳至