論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

如果工人肯初一至初三開工, 你地會比幾多錢佢?

我想叫我個工人初一至初三照幫我take care 我個仔, 唔知比幾多錢佢好呢 ($110*3 or $110*3*2)?你地會比幾多錢?

大宅

Re: 如果工人肯初一至初三開工, 你地會比幾多錢佢?

$100 X 3=$300

BRIANMA

侯爵府

why要110*3*2?

3270/30=109
=109x3

不好比extra, 不係會變老馮, 最好係補假比佢, 因為勞工法例係不准以薪代假.

伯爵府

我帶埋工人出國過年,但都會補錢俾她 :mrgreen:

我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我剩係初二要佢幫, 但我唔會補錢佢, 只係補假.
該用戶已被刪除

大宅

$100/day

if my maid go out with me on these days, i think she like it so much because she can get many red pockets.

民房

i thought it's 3270/28 x no of days tim
********************************* Our Little Boy was born on 15th May 2004. *********************************

洋房

由 hinhinmummy 於 2005-02-03 14:34:21

why要110*3*2?

因為我想可能要比雙工ma.

侯爵府

依家香港年初一至三開ot都無雙工啦. 傻咩! 你帶佢去逗利是果d未係雙工lor.

伯爵府

kingawa
where do you go? I also want to travel with my son but I've no idea where is the best!

洋房

唉! 我工人2005年1月8日合約開始黎我屋企, 頭先同我講話agent話佢初一至初三係假期, 如果唔比放, 要比錢喎, 我諗agent一定唔會咁講, 因為佢都未做滿3個月, 可能係佢d friend教佢, 我真係對佢好失望, 不過我淨係應佢話法例唔係咁噃, 我明天問agent啦, 留番agent話佢.

伯爵府

goomama
yr maid has not entitled to take a holiday 9-11/Feb.

複式洋房

I think the maid is entitled to get the 3 days holidays, BUT without paid.

you can refer details from :

http://www.labour.gov.hk/faq/cap57f_whole.htm

民房

yes...my maid did ask for dayoff during the first 3mths. then i deduct her salary in prorata. although that's not big money (just $1xx), have to show her that we should strictly follow the rules.
********************************* Our Little Boy was born on 15th May 2004. *********************************

侯爵府

qoomama

佢係大你, 不好同佢講甘多, 佢要放咪有得佢放, 但扣佢錢, 雖然不係多錢, 但一定要扣, 因為要比佢知道你不係好蝦, 叫agent同佢講, 同佢講多都晒氣,

洋房

Thank you for all the reply.
由昨晚至今朝, 我工人黑面對住我, 我仔今早起左身半粒鐘, 我係房當sleep緊唔知, 佢就無理個仔係廁所做野, 我半粒鐘後問佢同佢洗面刷牙未, 佢話未. 跟住我10點打比agent, 最後agent要佢唔好收線同我say sorry, 要agent聽到, 佢仲喊晒tim. 不過佢平時表現好似好乖, 但今次竟然即刻同我變臉, 我真係好嬲, 原本如果佢好好地同我講, 我其實無所謂比佢放1-2日, 但佢真係令我好失望.

首頁

尾頁

跳至