意見反饋
義工

在職全職 今日: 100|主題: 46627

[全職媽媽] 有請保母的媽咪請來分享經驗

大宅

國民生產總值:2167

有請保母的媽咪請來分享經驗

我04年12月開始交bb比保母, 保母照顧得我個b幾好, 但就唔太了解智能發展呢樣野, 不過唔緊要, 照顧得我個b肥肥白白就放心喇, 而且佢好錫我個b, 佢2個仔都好鐘意我個b.
我最近同佢提過放年期呢個問題, 因為我年假放成2個星期, 呢段時間我唔會交bb比佢, 我意思係想佢呢個月收平d, 我唔好意思講到咁明, 點知佢好似唔明我意思, 仲好熱情同我講:我新年好得閒架, 你可以放低個女比我睇, 你兩公婆去拍拖啦.
真係激死
唔知有無媽咪都有類似情形呢?

別墅

國民生產總值:927

Re: 有請保母的媽咪請來分享經驗

冇得扣錢架! 我以前搵第一個媬姆時已有問過, 所以到第二個媬姆時, 我都冇再問, 我以前放年假也有兩星期, 如你的媬姆做得好, 就當給她bonus 吧, 她感到你對她好(給了她著數), 她會對你bb更好的,
你就好啦! 找到個咁滿意既媬姆, 我以前那個初頭好, 奏了一年多後就開始唔好, 冇心機奏, 到bb兩歲時, 我便自己奏番, 費事比錢佢, 總要睇佢面色, :cry:

大宅

國民生產總值:3608

梗係無得扣錢啦 ! 我都曾經同我囝囝去過旅行個多星期, 都無扣佢錢, 如果她揍得好, 唔好計咁多啦 ! 大家好來好去嗎 !

男爵府

國民生產總值:9701

畀面勳章

我想問吓請保姆係咪一定要湊過夜0嫁??唔湊過夜的話要幾錢呢??因為我都想請保姆,講指教 :mrgreen:

若要人不知,唔好太低B~~~

公爵府

國民生產總值:26780

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

shino_mok1983 寫道:
我想問吓請保姆係咪一定要湊過夜0嫁??唔湊過夜的話要幾錢呢??因為我都想請保姆,講指教 :mrgreen:

幫你問左一般大概$3500啦,我媽咪以前都係保母,湊左十幾個b lu,所以我而家自己都職湊b^0^(04年12月生第一胎),不過而家媽咪準備湊我個b lu,因為我要搵工啦~

[/url]

公爵府

國民生產總值:26780

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

icoico 寫道:
我04年12月開始交bb比保母, 保母照顧得我個b幾好, 但就唔太了解智能發展呢樣野, 不過唔緊要, 照顧得我個b肥肥白白就放心喇, 而且佢好錫我個b, 佢2個仔都好鐘意我個b.
我最近同佢提過放年期呢個問題, 因為我年假放成2個星期, 呢段時間我唔會交bb比佢, 我意思係想佢呢個月收平d, 我唔好意思講到咁明, 點知佢好似唔明我意思, 仲好熱情同我講:我新年好得閒架, 你可以放低個女比我睇, 你兩公婆去拍拖啦.
真係激死
唔知有無媽咪都有類似情形呢?

我媽咪以前做保母時,d媽咪冇扣架,返而會比多dd我媽過年tim,到bb大時要食粥仔又加500比我媽,其實你比多左佢,佢咪又係使落你個b度,因為我媽會買好多衫仔,片片,玩具....比bb,所以都值得既~

[/url]

複式洋房

國民生產總值:240

May I know where to look for local nanny wihtout spending the night in our home? Pls pm me for detail thanks a lot.

男爵府

畀面勳章

請問如果唔湊過夜的話,保姆的返工時間係咪"就"返我地0嫁??其實如果我想請保姆有咩途徑呢??同埋保姆的工作係咪只是湊bb,唔會幫手做家務呢??
thx a lot

禁止訪問

國民生產總值:1430

男爵府

國民生產總值:7794

when I was young, our family are the baby sitter hoster.. one baby each period. baby not over night ga. stay whenever they want, normally come at 7-8am to about 5-10pm, depended on when they finished their work. BB stays at our home, as I remember that those mommies will not deduce money from monthly payment.. also will give 3 of us (we are 3 bro and sis) red pocket money, on our birthday, their will buy us small gift as praise us that we also spent afford to take care their baby...
only of the baby girl stayed with us for 4 years and she loves to sleep overnight.. now she is 16 years old, live in Vancover... we live in new york... chat on MSN everyday...
if your nanny/baby sitter treats your bb very well.. somehow, they can be as close as your relatives.
Now, I finally found a nanny here in newyork.. good that she is from Macau, we can speak cantonese together.. like a peer.. for me..
she loves amanda very much, last Nov (04), we all travel back to hk, and we bought her return ticket for her as a present for her.. when you treat her well, she will love more and more your bb..
Just 2 week.. be a bonus for your nanny, I believe that she will spend those money back on your bb..

If any mom wanna find day care nanny not overnight.. try to go to supermarket.. Welcome and Park'n shop, they got notice board, sometime, you can find nanny there.. But remember, INTERVIEW.. go to the nanny's home for interview, look at the kitchen, bedroom and bathroom... is the standard that you can accept.. that is very important.. you can choose a nanny you like, but hardly to change the nanny to be the one you like..
good luck...

伯爵府

國民生產總值:16584

醒目開學勳章 BK Milk勳章

咁....我想請教,我啱啱幫人湊BB(首次)係2月14號起凑;首期已付半數(月中至月尾)下月基本正式一個月計;但BB媽因要公幹2星期佢呢段時候交公公婆婆湊過夜。因BB爸爸夜晚搞唔掂。咁佢應3月全數俾定又係半數?因我凑日。
明嗎?
我女2001年1月8日QE出世  

男爵府

國民生產總值:7794

gloriap,
問題在於喺BB媽咪公幹的兩星期,BB嚟唔嚟你屋企呢?
如果唔嚟,收佢哋錢就唔太合理,加上大家關係啱啱建立,適宜減收托兒費用,o甘,大家會開心啲...
如果你湊得佢個BB一兩年,大家關係好,BB爸爸媽咪都唔會同你計o架囉,有錢先請人湊嘛..

伯爵府

Nillie_Mami 寫道:
gloriap,
如果唔嚟,收佢哋錢就唔太合理,加上大家關係啱啱建立,適宜減收托兒費用,o甘,大家會開心啲...

唔嚟我度架!不過妳同我諗一樣....大家開心!我尤佢自己計番,最梗要大家合作,傾到。有事出聲。且佢免我煩,暫做少好多,同BB好湊(最梗要呢樣) :mrgreen: 收得高;難湊仲惨!因首次幫人凑所以唔太清楚,多謝回應

公爵府

國民生產總值:25306

2019勳章

咁你收幾多錢呀?
我而家、都想做保母幫補家計呀!
但我唔知大約收幾錢?
1個月計定日計架?
gloriap 寫道:
[quote]
Nillie_Mami 寫道:
gloriap,

唔嚟我度架!不過妳同我諗一樣....大家開心!我尤佢自己計番,最梗要大家合作,傾到。有事出聲。且佢免我煩,暫做少好多,同BB好湊(最梗要呢樣) :mrgreen: 收得高;難湊仲惨!因首次幫人凑所以唔太清楚,多謝回應 [/quote]

伯爵府

我一年前上保母堂導師話個價我哋一吓就話:而家唔可以收咁高 :lol:
要睇番好多嘢....凑幾大?時日長短?不過主要大家工作價錢方面協議。我建議;湊日唔湊夜價....1歲以下3000-4000;1歲以上2500左右;越細越長時候越高價!因做嘢多;心機多,但責任重大。一句都係:大家傾掂

男爵府

畀面勳章

shino_mok1983 寫道:
請問如果唔湊過夜的話,保姆的返工時間係咪"就"返我地0嫁??其實如果我想請保姆有咩途徑呢??同埋保姆的工作係咪只是湊bb,唔會幫手做家務呢??
thx a lot

有無媽咪可以幫到我??
THX

男爵府

畀面勳章

thx a lot

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.