嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

想統計一下有幾多媽咪俾bb食日本奶粉??

各位俾日本奶粉bb食的媽咪:

你們會俾邊隻牌子的日本奶粉bb食??

大宅

Re: 想統計一下有幾多媽咪俾bb食日本奶粉??

雪印

男爵府

日本雪印,現名叫"BeanStalk"

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

明治

My Two Princess

男爵府

和光堂!

別墅

明治

大宅

"Beanstalk"

大宅

"Beanstalk"
:-)

大宅

好媽媽勳章

森永!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

和光堂~~~

別墅

"Beanstalk"

大宅

"Beanstalk"

複式洋房

和光堂!

大宅

"Beanstalk"

:idea:

別墅

To all here,
I intend to BF my girl until 6m and then switch to formula. I took cow gate for my elder son until now and I am shopping around if there’s better one. May I know what’s the major difference/ benefit that make u guy go for Japanese milk powder despite it is more expensive and limited supply. Thanks a million. Geoffreymom

別墅

geoffeymom,

其實我都係轉左日本奶粉無耐, 我唔會比佢飲美贊臣同惠氏, 因為我唔應同佢地既講法, 所以我選擇左比較冷門既萬朝. 頭8個月我個囡係飲人奶, 之後就飲萬朝到11個月, 但係唔知點解佢開始唔飲奶, 1日飲得6安, 我好擔心, 而市面上又無咩可以比我選擇, 所以我選擇左日本奶粉, so far, 佢好鍾意, 而家1日可以飲到21安奶, 雖然係貴d, 但我覺得值得架, 同埋我覺得日本奶粉既成份會好d.

男爵府

我囡囡都係食人奶食到10個月,跟住轉食A+,但就成日便秘,尤其轉食3號後情況更嚴重,有時仲痾到出血,乜野法寶試云都冇好轉,而且佢又唔鍾意食,我諗因為A+太甜,而人奶就比較淡味!後來轉食和光堂情況明顯改善,大便軟熟晒!而且胃口大增,可能和光堂比較淡味正合我囡囡心意喇!

日本奶粉DHA含量比其他奶粉高,100g和光堂有50mgDHA,但100gS26好似只得8.6mg(唔肯定,係我朋友話我知罐上係咁寫,大家不妨check o下!)

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

Geoffreymom,
我囡囡差不多3歲,依家仲食人奶,不過每日除3餐人奶外,亦會加3餐明治奶粉,每餐大約食150ml。
囡囡一直都是2日去一次便便,不過便便就正常,無問題;加左奶粉後,有時每日都會有便便,便便軟身無問題!
而且,囡囡亦非常接受呢隻奶粉,可能因為味淡
之前我曾經試過俾佢食恩美力、萬朝、a+,不過都唔適合佢口味,而且食完後仲出現肚all的情況
現在食明治就無呢個情況出現啦!
My Two Princess

複式洋房

我囡囡頭六個月飲A+, 但越飲越多啖. 後來上來BK, 決定轉了明治. D啖無哂. 便便OK, 皮膚又好了很多. 我覺得唔錯!
[img align=left]www.dotphoto.com[/img]

別墅

Thanks for all your replies. I want to try Japanese formula after reading most related topics, most mother here vote for it mainly because of better bobo and babies eat more. However, my hubby’s main concern is the unstable supply and limited outlet. Also, he also has reservation bcos we don’t know exactly the content as we can’t read Japanese. Will it be a concern to u all? Also, since my elder son did not experience bobo problems b4 with Cow&Gate #2 and therefore he wants to start with local formula first.
Thanks for ur comments.

首頁

尾頁

跳至