意見反饋
義工

產前產後 今日: 1|主題: 240983

有冇屋企人唔贊成餵人奶?

男爵府

國民生產總值:8757

2019勳章 醒目開學勳章

有冇屋企人唔贊成餵人奶?

我奶奶同我大姑奶叫我餵奶粉,但本身已經打算比人奶,唔夠奶先比奶粉~

而家唔知點,好煩~

侯爵府

國民生產總值:23469

畀面勳章

Re: 有冇屋企人唔贊成餵人奶?

我老公叫我餵奶粉,話驚我餵人奶辛苦,佢又可以幫手餵下bb~~

大宅

國民生產總值:3315

我老公和屋企人都驚我辛苦,所以叫我唔好餵人奶

大宅

國民生產總值:1763

餵人奶好呀,對bb好D嘛,自己又可以收身收得快D呀

我自己都諗住餵一個月人奶比亞B呀

男爵府

國民生產總值:8808

angelcheung 寫道:
我奶奶同我大姑奶叫我餵奶粉,但本身已經打算比人奶,唔夠奶先比奶粉~

而家唔知點,好煩~

我岩岩同你相反,我全家都贊成餵人奶,其實餵人奶對你
同BB都好好嫁...所以我個囡囡到依家都係全人奶B :mrgreen:

洋房

國民生產總值:199

我奶奶都有d聲音,不過好在老公支持,盡力而為law,唔好監硬黎。

該用戶已被刪除

侯爵府

國民生產總值:24623

好媽媽勳章 畀面勳章

angelcheung

本身人奶係好過奶粉,同時奶粉係仿製人奶,只係有無時間去餵佢,同時toughwood母乳bb少d病痛.
我當初話要餵人奶,無一個贊成包括老公在內,但我無理佢哋,到後未佢哋至有小小接受我餵母乳.
如果你要餵母乳你要堅持唔好放棄,呢段其間雖然會好辛苦(屋企人嘅說話同阿b不停要食),但之後你所得到嘅會覺得係最好嘅回報.
比心機我會支持你
加油~~~加油~~~加油

大宅

國民生產總值:4221

angelcheung,

知道BB吃奶粉會有可能有奶漬,會熱氣,會痾子彈,會較容易病...
就知道母乳的好處.

牛吃牛奶,羊吃羊奶,人當然吃人奶.
你才是BB的媽媽,最重要是叫老公撐你.(即使佢唔明白,都要撐硬)

男爵府

國民生產總值:8757

2019勳章 醒目開學勳章

我老公都好支持我餵人奶~
今日我同老公講返,佢話唔洗理佢地~
我都知餵人奶對自己同阿b都好~

大宅

餵母乳體現了母親的偉大.
這是我深深經歷到的.

除了單純的母愛外,還需要一定的知識和同伴的支持.
有空到母乳版,那裏有很多母乳知識和同伴.

別墅

國民生產總值:928

Did they have breastfeeding experience before? If not, they should shut up.

How can they recommend you not to do something they haven't done that before?

I have breastfed my baby for 10 months. I can tell you that if you are willing to sacrifice your rest time to give the best to your baby, you must do it. It is really really good experience. Both for you and your baby.

Don't worry about what they suggest. You just try you best as it would be very hard at the beginning. Relax. You need to concentrate you effort on breastfeeding rather than to waste time to argue with them. If you end up finding it too difficult and too much pressure in breastfeeding, of course you can give up anytime you think fit.

My 99 also pushed me to stop breastfeeding every time she met me. I feel extremely annoying and a lot of pressure. I even cried sometimes when I am alone. But I have got over it and ignore her naive suggestions.

You are the mother. It's a very long road ahead. If you let the others to change your mind even you have already made your own decision. You will face many difficulties in future. Be tough when you have a reason to be.

洋房

國民生產總值:177

r&k2004 寫道:
我老公叫我餵奶粉,話驚我餵人奶辛苦,佢又可以幫手餵下bb~~

我老公都係咁呀...驚我辛苦...但經我講解一番後,佢就話你自己選擇啦

大宅

國民生產總值:1081

我都同你有差唔多嘅情況... 我都未開始,我D屋企人已經話我唔得 or 我太瘦,唔夠奶比個BB...開頭聽到e d comment 好唔開心, 但老公好支持我, 所以我都費事理佢地... 自己睇多d有關breastfeeding嘅書... 希望我可以成功la!!! 亦希望你會成功!!! 加油

男爵府

國民生產總值:9546

bblui
我個friend得89磅,5尺3高,佢咪仲瘦到條柴
都喂到成2yrs呀,點會唔夠奶,佢個女仲好鬼
大舊tin,唔晒怕,但佢話要比bb密密食先多奶呀~

公爵府

國民生產總值:28259

我媽咪都同我講, '餵人奶好辛苦架喎, 冇覺好訓', 但係又唔會迫我既.

我同老公都覺得, 餵人奶好丫, bb 健康 d, 但係我就同老公講明, 我會好累架, 屋企 & bb 其它野, 你要多多支持, 所以最緊要遵從自己意向, 兩公婆鐘意點做咪點做囉, 唔駛理其它人架
[/url]

大宅

國民生產總值:1081

kittypo,
睇完你個friend嘅例子令我信心大大增加!多謝你嘅support & encouragement. 我會努力

大宅

蝦蝦,
你做得對了!早早和丈夫有默契,就不怕得不到支持.
提醒丈夫在餵哺母乳的過程中不斷的鼓勵你.

記得BB初生時,我的工作只是餵母乳.除了餵母乳外,所有照顧BB的工作,就請丈夫分擔了.
換片,掃風,沖涼,玩.....

大家都感到十分充實.

男爵府

國民生產總值:7099

請家人看看今天的明報<<世衛﹕餵奶粉過量致新一代超重>>

男爵府

國民生產總值:9761

My husband not disagree I feed 人奶, but he say if I feel very tired, I I must not 餵人奶.

Not only my husband, the nurse in hospital, my parent also have the same feeling. They don't want to to be so 辛苦.

As I have got serious depression after my 1st child birth, and I need to separte with my BB for few months. So they afraid my depression will back after the 2nd BB birth.
:-D 我於七月四日在廣華醫院出世 :-D 4/7 = 3.27Kg 13/7 = 3.7Kg 4/8 = 4.2Kg 23/8 = 5Kg

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.