想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

人地話如果要飲茶就飲普洱,因為正氣同唔涼,咁烏龍茶涼嘛?

複式洋房

我因為番夜...所以沖左一樽烏long茶飲,諗住提神...點知暈到我..
所以我覺得係涼ge...

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 米飯 於 09-9-20 22:23 發表
我因為番夜...所以沖左一樽烏long茶飲,諗住提神...點知暈到我..
所以我覺得係涼ge...

你可能係空肚飲, 所以咁樣.

烏龍茶既具有綠茶的醇和甘突,又具有紅茶的鮮強濃厚,同時還具有花茶的芬芳幽香。
   不同品種的烏龍茶沖泡後各有特色。鐵觀音茶沖泡後,香氣高雅如蘭花,滋味濃厚而微帶蜂蜜的甜香,且十分耐泡,有"七泡有餘香"美譽。武夷岩茶沖泡後則香氣濃郁青長,滋味醇厚回甘,茶水橙黃清澈,其他烏龍茶沖泡後,也各有特色。

但專家同時提醒,品飲烏龍茶有三忌:一是空腹不能飲,否則就會感到饑腸轆轆,甚至會頭暈眼花,翻肚欲吐,即俗稱的"茶醉";二是睡前不能飲,否則會使人難以入睡;三是冷茶不能飲,烏龍茶冷後性寒,對胃不利。專家特別提醒,這三忌對初飲烏龍茶的人尤為重要,因為烏龍茶所含茶多酚及咖啡鹼較其他茶多,品飲不當易傷害身體 。

洋房

原帖由 史迪仔 於 09-9-20 22:17 發表
人地話如果要飲茶就飲普洱,因為正氣同唔涼,咁烏龍茶涼嘛?

我個EC 叫我咩飲都唔好飲架....仲話由其係日本果D綠茶....佢話涼呀...

大宅

咁即係等緊bingo飲唔飲得烏龍茶呀?

男爵府

最好唔好飲, 或飲少少淡普洱, 淡紅茶ok
原帖由 史迪仔 於 21-9-2009 00:31 發表
咁即係等緊bingo飲唔飲得烏龍茶呀?

大宅

咁就慘啦! 我今晚出街好口乾, 係七仔買咗支津x烏龍茶飲呀! 我今日day24, cycle係28-31, 如果真係bingo咗有無問題架?

男爵府

一支半支無問題
原帖由 史迪仔 於 21-9-2009 00:39 發表
咁就慘啦! 我今晚出街好口乾, 係七仔買咗支津x烏龍茶飲呀! 我今日day24, cycle係28-31, 如果真係bingo咗有無問題架?

首頁

尾頁

跳至