意見反饋
義工

育兒好物 今日: 0|主題: 92820

急!BB塊面紅到一達達, 點算?

珍珠宮

國民生產總值:35954

急!BB塊面紅到一達達, 點算?

如題..

呢幾日發現BB左邊面紅到一達達, 而家嘴巴下面的骨肉仔都係, 都唔知發生咩事, 點算? 我BB冇ar過, 我諗唔痕.

我想問會唔會係奶癬?

複式洋房

國民生產總值:473

Re: 急!BB塊面紅到一達達, 點算?

可能係奶癬or濕疹!

Anyway, 記得食奶後同佢清潔,及勤抹手,重有勤搽cream(一兩個鐘一次)。 Aquoes cream幾好用,藥房三十幾蚊一大瓶。

記得快d處理。好痕嫁,bb好易抓損塊面。呀!記得勤剪指甲添!

大宅

國民生產總值:2079

怏的帶佢睇下醫生或去健康院俾姑娘睇下穩陣的!就來過年啦,到時先想睇,的健康院同好多醫生都放哂假!

祝你bb早日康復,靚靚去拜年! :-P

大宅

國民生產總值:1088

去睇醫生啦,唔好自己估估下,如果佢係痕好辛苦架,睇醫生比啲藥膏佢搽舒服啲 :-P

珍惜眼前人[/url]

複式洋房

國民生產總值:469

Snoopy211

你係唔係餵人奶?
如果係, 你可能食左d補野令到bb補得滯.

大宅

國民生產總值:1060

我BB都試過咁樣, 最後都係忍唔住帶佢睇醫生, 原來係敏感. 食左一次藥同埋搽左一日藥膏就好番勒, 所以最好都係帶佢睇醫生好D.

洋房

國民生產總值:360

可以試下用金銀花白菊開溫水洗下面

男爵府

國民生產總值:5132

我囡囡都係呀, 早兩日向臉上以為係奶癬, 都有同佢搽你地寫那CREAM, 但後來手腳都有呀.

如果真係濕疹, 會唔會斷尾架? 仲有咩要注意呀?
我的曳豬囡囡在浸會順產出世架 ! 3.05kg-Oct 04; 4.9kg-Nov 04; 6.1kg-Dec 04; 6.8kg-Jan 05; 10.3kg-Dec 05; 12.0kg-Jul 06; 14.0kg-Jan 07; 14.6kg-Jun 07; 16.2kg-Jan 08; 17.6kg-Jun 08; 19.0kg-Jan 09;  19.8kg-Jun 09; 22.4kg-Jan 10; 22.6kg-Jun 10

大宅

國民生產總值:1088

我bb咪就係濕疹囉,健康院啲姑娘話過係睇人架,有啲大大下就會冇事變得皮膚滑滑,但係有啲大左都會係咁。我都想我bb係大大下冇事個隻,而家可以做嘅只有盡量唔比佢咁發出黎,不過天氣一轉就黎料架啦,一發只可以搽醫生開嘅藥膏。
珍惜眼前人[/url]

洋房

國民生產總值:68

可以嘗試雙妹嘜雪花膏(32.5-HKD),裕華有售,我個女都係用佢. :wink:

別墅

國民生產總值:764

係濕疹黎架! 要注意吓保濕同埋查cream!
沖涼唔好用咁熱水, 唔好沖咁耐, 唔好用任何沖涼液, 用oilatum"愛麗她"溝落水度沖; 沖完唔好抹得太乾, 即刻查cream.(Aquoes cream, 屈人寺有得賣, 前排仲特價, 約三十幾蚊一大桶)
平日時不時同佢查吓cream!
仲有, 天氣乾燥時就開埋個放濕機比佢!(呢排就唔駛啦!)
我個女本來好西利, 用以上方法持續左2個月好番哂, 仲唔駛睇醫生同查"類固醇"添!

男爵府

國民生產總值:5830

我個B都有咁情形﹐時好時壞﹐流口水犀利時最差。起到一餅餅咁﹐仲有水泡﹐痕到飛起。
我會o係每餐食完奶﹐洗淨咀仔後﹐再搽"花士令"﹐等佢唔比D口水"YIP"得咁勁。
嚴重就要搽葯膏(醫生配方)。
我的家有個馬桶, 馬桶裡有隻馬騮

民房

國民生產總值:16

係呀...搽凡士林真係好d架....我個b都係咁用....之前用過aqueous cream都可以,但係要搽得好密....而家用凡士林就一日約搽3次

大宅

國民生產總值:1367

aqueous cream係咩樣ga?我搵唔到 ?-(

別墅

國民生產總值:764

jinis 寫道:
aqueous cream係咩樣ga?我搵唔到 ?-(

jinis,
aqueous 係一大桶cream, 桶身係白色, 有藍色字, 去屈人寺問吓就知, 太古城o個間就擺o係"藥房"前的架度!

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.