意見反饋
義工

產前產後 今日: 3|主題: 240883

跳至
如果剛懷孕,又熱氣可吾可以飲涼茶?

大宅

國民生產總值:4906

如果剛懷孕,又熱氣可吾可以飲涼茶?

我8week咋,我好熱氣,又訓吾到.腸胃又吾好,想飲d五花茶得吾得架?又或者可吾可以話我知飲咩好呀?吾該!

伯爵府

國民生產總值:16190

Re: 如果剛懷孕,又熱氣可吾可以飲涼茶?

cocoWong,

我會suggest 飲多d 暖水!

大宅

ew911
我都飲好多水架啦,可能我以前慣左飲涼茶嘅關係,我奶奶佢地又係緬甸華僑成日食辣野,好燥熱,咁我飲d五花茶吾知得吾得呢?

大宅

國民生產總值:2167

cocoWong
有好多書都話3個月前最好唔好飲同食涼野, 因為如果你體質差就好容易會小產, 如果你真係好熱氣既話, 我建議你搵個有信譽既中醫睇睇, 我當時都係咁, 因為中藥性質

複式洋房

國民生產總值:222

有左bb唔應該食辣野架,coco你都係少食d好d

大宅

Cara
我都知,但無計啦,我老爺煮飯,佢地餐餐都無辣不歡,吾係就煎炸,我吾食食咩.

大宅

icoico
睇中e我都試過,但係我吾想日日咁去see.我果個次次都話要睇足三日至見效.

複式洋房

Coco
而家你架身體同bb架健康先係最緊要麻 :evil: :evil:
或者同你老公講聲叫佢同佢呀爸呀媽講聲可能會好d呢

大宅

Cara
西氣啦,一陣又話我"厭占",佢話佢地d人大肚時都係咁食,一樣無事,其實食辣野有咩壞處? ?-(

複式洋房

國民生產總值:247

我都贊成找個信得過的註冊中醫睇下,因為我果時都係勁熱氣,成日

複式洋房

國民生產總值:377

我又係好容易熱氣, 所以我一舌痛及生痱茲就飲以羅果子鹽,好有效第二日就沒有事!
衪未曾應許天常藍,衪未曾應允花兒常開,衪卻恩許衪的慈愛常在!

大宅

Laima
真架,咁等我都試下,吾該!

複式洋房

COCO,
我屋企d老人家話,如果食太多辣野,將來bb隻眼唔好架

大宅

Cara 寫道:
COCO,
我屋企d老人家話,如果食太多辣野,將來bb隻眼唔好架

吓!會影響視力定眼大細. ?-(

伯爵府

國民生產總值:18423

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我就比較奇怪, 因為無胃口, 要食辣野先好d。我問過媽咪, 佢話食辣野冇問題, 她以前生我地幾個都有食, 我哋個個到現在皮膚都滑滑的,眼睛都好好(除了有咗彩色電视机這個發明之後......。所以我比有咗之前吃多了辣野。如果你熱氣我都覺得應該問下中e, 有乜涼茶適合大肚婆, 那你就不用每次去睇.

男爵府

國民生產總值:5983

剛剛有左亂食野吾係咁好,起碼六個月後先跟返佢地食野啦,呢幾個月飲多D水,D野油得制咪囉水過過佢先食囉,吾係便秘就辛苦啦,大肚婆好易便秘架,

大宅

peaceaa1122,MaMaJOE
我都知會好昜便秘,但我而家都無,只你腸胃好似吾係咁好.大便爛,有d肚痛,我都有食d整腸丸,吾知怕吾怕呢. ?-(

子爵府

國民生產總值:13748

我果時唔知自己有左呀...有左頭果2個月我試過飲左成支差唔多1L 0既夏枯草...果晚即刻肚痛...好彩咩事都冇咋...所以0岩0岩有左唔好亂飲涼茶呀

伯爵府

國民生產總值:18423

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

cocowong,

wow! 整腸丸? e生叫你食架? 小心d喎, 如果唔係e生開的就唔好亂食呀。
我最近都係大便爛到好似肚all, 唔係all唔停就得啦, 我可能係因為飲鮮奶有関。
但我知道如果怕便秘, 每日一定要吃一個橙, 敢就唔會。

複式洋房

國民生產總值:377

cocoWong

點呀?有無試「以羅」呀!我剛剛飲完一杯想起你,所以入來傾傾!成日熱氣,真係好辛苦,我好明白你.我上一胎,仲生風火核,後來飲夏枯草煲紅蘿蔔,好快散.不過現今胎身體好似差左,有些紅色,所以唔試.所以好睇體質.保重!

衪未曾應許天常藍,衪未曾應允花兒常開,衪卻恩許衪的慈愛常在!

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.