意見反饋
義工

烹飪搵食 今日: 46|主題: 133293

煲湯瓦煲有列痕,可怎補救呢?

大宅

國民生產總值:2355

煲湯瓦煲有列痕,可怎補救呢?

如題

水晶宮

國民生產總值:71818

畀面勳章 環保接龍勳章

Re: 煲湯瓦煲有列痕,可怎補救呢?

買個新既, 因為有裂痕, 即係話佢可能隨時都會裂開,如果有滾湯既時候, 一拎起, 可能會燙傷. 小心!
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

大宅

mclam,

o甘個新瓦煲買返o黎係吾係要做o的野先,o甘先至耐用? 因為我都買過好多個瓦煲, 次次都好快就有裂痕.

多謝你o既回應!

伯爵府

國民生產總值:17546

怎樣防止新瓦煲漏水?

瓦煲新買回來,在末放在爐上烹煮之前,應涂些生油在外表,然后注入小量水分,慢火烘燒一段時刻, 待煲壁的孔眼吸收了滋潤的油料,同時由于燃燒熱力而令油擴散到各部份,瓦煲就不致過于干燥,見火 驟熱而起裂紋了。瓦煲亦切忌干燒,即使煲湯煲粥后,勿立即放在地上,免因冷熱驟變而破裂。

Pet Society Email : [email protected]
Login Name : Wensi
Pet Name : Sweet

水晶宮

國民生產總值:71818

畀面勳章 環保接龍勳章

btatb38 寫道:
mclam,

o甘個新瓦煲買返o黎係吾係要做o的野先,o甘先至耐用? 因為我都買過好多個瓦煲, 次次都好快就有裂痕.

多謝你o既回應!

我都係用d生油塗勻煲底, 由得佢過夜, 唔好即係洗.

不過我怕危險, 已經用不秀鋼煲黎煲湯.
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

瑪瑙宮

國民生產總值:147274

畀面勳章 BK Milk勳章

我奶奶教先用生油塗勻煲底幾次, 煲時先開左火才放煲落去, 唔好用大火, 只可以用中火或細火。
我相信,真正在乎我的人,是不會被別人搶走的。無論是友情,還是愛情。

當你長大,你慢慢學會幾件事情:有些人不必理會,無論他說什麼,
做什麼,多麼幼稚,又多麼討厭,真的不需要在乎。

有些人永遠成不了你的敵人,不必抬舉他,這種人太看得起自己了,以為拼命攻擊你,
傷害你,就能夠被你所恨。

禁止訪問

國民生產總值:81485

大宅

多謝各位教路!

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.