夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

有冇 daddy 獨自返阿媽屋企食團年飯

其實我哋婚後己經不是同99住
甚至我所有家人從未上過我屋企 (因老婆不喜歡)

我哋個女已2yr (now 婆婆揍, 因我老婆只信佢阿媽),
但我家人只見過BB 5,6次
幾乎次次只是在酒樓坐吓, 抱吓都冇!
又次次總有D嘢"辣"着我老婆
對上一次我媽言談間:
只懂叫婆婆 不懂叫嫲嫲
(我想我媽有d嫉妒心)

我都知咁都會出事, 所以我已當場指正阿媽:
唔係唔識叫, 小朋友唔中意叫咪唔叫
(我再勁鵝咗我阿媽一陣)

不過都係"兜"唔翻,結果又一次不歡而散

所以 ... 唔食團年飯

雲師奶 該用戶已被刪除

Re: 有冇 daddy 獨自返阿媽屋企食團年飯

大宅

你緊係好怕老婆,佢咁樣你都忍佢.其實你可以自己多d帶個小朋友返你阿媽度探佢,唔駛一定同老婆一齊返.至於我兩個姑仔既老公如果時間唔夾,都係獨自返阿媽屋企食團年飯,唔係問題,最緊要夫妻有共識就得.
[img align=left]http://www.dchome.net/emote/icon/548.gif[/img]

子爵府

首先答你個問題先, 我老公舊年自己返阿媽度食團年飯, 因為我坐緊月, 又山長水遠所以無入去, 不過老公食完好早返來陪我, 同埋帶左好多餸俾我食。

另外有個純粹個人意見, 多口講幾句。

我都覺得就算有咩唔啱, 又唔係閙過大交, 點都應該一齊返去食團年飯下ma?

妳阿媽話個孫女唔識叫嫲嫲都好正常呀, 妳老婆唔使嬲架, 因為事實妳個女無叫佢, 佢以為佢唔識叫, 呷錯都好正常。

我個女依家13個月, 見過我老爺奶奶都可能得十次八次咋! 因為實在住得遠。 但係次次見面我都會教個女叫爺爺嫲嫲, 一開始唔識叫係介紹俾個女知, 之後有一次我一教個女即刻識叫晒佢地兩個, 佢地不知幾開心。

你阿媽都呷緊醋了, 你仲鵝佢, 你應該即刻叫個女叫人, 每次見面教佢叫爺爺嫲嫲啦, 咁小朋友有禮貌, 兩老又開心。

您好!由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結,因此閣下簽名檔內容已被刪除。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

你老婆點攪的?!
你媽只說一句唔識叫人都好正常啫,點解你地唔教佢叫人?仲係小朋友面前說"唔係唔識叫, 小朋友唔中意叫咪唔叫"?以後小朋友咪鐘意點就點?你已勁鵝咗你阿媽一陣,你老婆攞晒彩喇!仲會不歡而散?

如果媽子"long 黎"當然要幫個老婆,但你呢個case呢....好似你老婆先係"long 黎"嗰個喎!

cde 寫道:

我哋個女已2yr (now 婆婆揍, 因我老婆只信佢阿媽),
對上一次我媽言談間:
只懂叫婆婆 不懂叫嫲嫲
(我想我媽有d嫉妒心)

大宅

cde,
我覺得你老婆沒有不對的地方. 人與人相處是藝術來的. 還有, 你老婆跟他媽比較親, 自己個女俾自己信得過的人照顧, 有乜問題. 唔吃團年飯咪唔吃. 就係中國人守舊的思想累死d女人. 你要支持和愛護你老婆. 可知道, 現在你最親的, 是你老婆了.

在另一個角度想, 如果你是你老婆, 你認識奶奶唔深, 如果婆媳之間, 係有d....牙齒印, 不如唔好見好過la. 你又可以話, 小孩是沒錯的, 可以見自己的grandma, 不過, 都有見過la, 咪係酒樓, 有乜問題?! 只係見得少, 唔係唔俾佢地見面喎, 加上, 你的孩子還年幼, 來日方長喎.

我覺得係你媽媽敏感了..~"~ 我個小姪兒, 2歲了, 還不懂叫人, 只會呀呀..和呀.......咁有乜問題..大左都會叫ga la. 咁係咪要怪我阿嫂無教佢講話....-.- 個小朋友只有2歲, 你就唔好要求佢咁多la, 唔鐘意叫咪唔叫, 孩子最少會喊父母就已很好了. ~"~可憐我的小姪兒, 只懂 "呀..呀...和呀...."

子爵府

我老公會自己返阿媽度食團年飯, 因為我坐緊月!

子爵府

yammyma 寫道:
你緊係好怕老婆,佢咁樣你都忍佢.其實你可以自己多d帶個小朋友返你阿媽度探佢,唔駛一定同老婆一齊返.至於我兩個姑仔既老公如果時間唔夾,都係獨自返阿媽屋企食團年飯,唔係問題,最緊要夫妻有共識就得.

agree

公爵府

cde 寫道:
其實我哋婚後己經不是同99住
甚至我所有家人從未上過我屋企 (因老婆不喜歡)

對上一次我媽言談間:
只懂叫婆婆 不懂叫嫲嫲
(我想我媽有d嫉妒心)

又唔怪得曬你老婆喎, 我估你地結婚都有3年或以上, (因你囡囡都2歲), 在這3年裡你做乜唔教下老婆, 亞媽要(乙水), 鐘唔鐘都係你奶奶, 何況不同住, 過年過節要返男家食飯, 帶亞囡返去要叫嫲嫲, 閒時叫亞囡同嫲嫲通電話. 你要同老婆講清楚, 溝通要雙向, 你唔接納人, 人地點會接納你?! 做人老婆要識做, 做人新抱更要識做, 唔係俾人話. 你做夾心人真慘 :cry:
恭賀新禧,迎春接福!

男爵府

我覺得你老婆霸道得黎又唔講理,重唔識點去尊敬長輩,難怪你亞媽有怨言!
該用戶已被刪除

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實我好明白你架,你一定係怕老婆既人,因為我哥哥都係,不過你已經比我哥哥好,起碼你會自己返屋企食,但我哥哥連自己返都唔會,怕返到去俾佢老婆鬧,驚佢老婆嬲佢,我唔知你老婆同你媽媽之前有咩過節,要攪到咁,但我諗呢d野唔係一朝一夕既事~~
我大嫂冇同我阿媽佢地有過節,只係兩年之俾我阿爸話過佢一次,仲要只係好似傾計咁話,由個日開始到而家佢就冇再返過黎,連做冬都冇呢~~
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

複式洋房

我地一家三口一起番架,就算真係有牙齒印,老人家叫到都要番去,話晒都係一家人啊!唔番,關係咪仲差?何況尊老愛幼是中國人的美德.且都要比返d面個老公.吃完返仲要爭住做家務哩.(需然在自已屋企都唔想做)調轉來想吓,如自已個細佬或阿哥個老婆咁樣對自已的啊爸啊媽,都幾心痛架!或者自已個仔女咁樣對自已.真係.........
教小朋友哦!在見面前就要教定他先,見到面囉,咁就自然叫得順口自然啦,咁樣大家都開心啦!

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

噤你地對老爺奶奶要坐緊月既新抱過年一定要返去食團年飯﹐年廾八又要返去拜神(佢地話BB要拜左神先可食團年飯)
有乜看法?

換轉係佢地自己個女的話﹐就會叫坐緊月唔好去了。

首頁

尾頁

跳至