嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

淚管閉塞

小寶貝13日大, 有淚管閉塞, 姑娘教過按摩鼻樑, 但按了好幾日仍未好轉, 是否我按得唔o岩 ? 請有經驗媽咪指教 ! :-(
維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

別墅

Re: 淚管閉塞

如果bb剩係淚水汪汪都唔驚
我靠著那加給我力量的,凡事都能作。

大宅

我同囝囝都按咗成三個星期先通.

複式洋房

我個 bb 2.5 months old, 醫生教我按摩鼻樑仔, bb大個d又會好d架喇. Now, I've helped her to massage for 1 wks, seems better.

民房

本人bb出世至現在已經淚管閉塞, 成日留d黃色物體出來, 早前去驗過得知bb眼仔有箘, 昨天有位醫生表示可以同佢做手術, 全身麻醉2個字, 通淚管, bb現在咁細個, 有d醫生就話大d應該會無事, 我好擔心, 我已經成日清潔及按摩, 究竟有無須要去做手術, 有無人管到我呢?

別墅

你唔使擔心,我問d醫生都係咁講,應該慢慢會好了。
但你有無去做到手術呀?
現在如何呢?

民房

不用擔心,我個BB細個都是這樣,同佢做按摩都冇用,不過我就時常用熟水同佢清潔眼睛,有時仲用菊花水洗.效果其實不是很好,但記住Keep住唔好發炎.
BB現在9個月大,眼睛已經好番了.千其唔好做手術呀.

禁止訪問

大宅

你個醫生有無比眼藥水你? 我個仔出世時都係咁, 醫生比咗一樽清潔液(洗眼用)同埋一樽藥水(滴眼), 滴咗三星期, 分泌物無咁多就唔再滴, 慢慢無事囉.

大宅

我女女細剛剛出世都有, 成日流眼淚, 仲係黃色添, 要成日用暖開水同佢抺和按摩, 果時好鬼擔心,我記得大約4個月後慢慢好番添. 依家都成8歲了, 一d事都無晒.

大宅

我之前用金銀花煲水抹眼+按摩。

民房

我仲未去, 因為3月18日先去做手術, 我會先帶BB去一位私家眼科醫生再問下情況先再決定....

民房

Rebacca chan : 多謝你的意見..

首頁

尾頁

跳至