意見反饋
義工

心聲留言 今日: 0|主題: 15974

跳至
生活壓力

別墅

國民生產總值:548

生活壓力

生活比我好大壓力,見身邊朋友、同事、親人都好似無憂無慮咁,唔知點解自己會咁大壓力,我有樓有車有工人有個仔,人地睇我好似好幸褔、唔使愁,但就係以上既野比我好大壓力,層樓係剛剛用盡所有積蓄比首期買,車係老公工作上有需要於五年前買落既平價日本車仔,工人因為倆公婆都要返工一定要請,仔仔剛入讀幼稚園。我學歷底,雖然有工作,但收入好少,只夠比娘家及自己使用,所以生活擔子就落係我老公身上,但老公工作上唔開心,公司裁員cut cost、人事鬥爭…..,份工好似朝不保夕,唔知會唔會輪到佢,佢工作上有好大壓力,仔仔唔聽話又百厭,可能都係因為父母管教不善做成,我唔可以怪人,但每當心情唔好時見佢扭計大喊大叫,我實在控制唔到自己好想打佢,雖知打唔係辦法,但我真係控制唔到,我唔係唔愛佢,我非常愛我仔仔,但生活實在比我好大壓力,我處理唔到。我唔需要年年去旅行(根本冇能力),唔係要成身名牌,唔係要穿金戴銀,我只求有屋住,有份工,但都已經令我好辛苦,我唔想同老公講,因為佢已經承受比我更大既壓力,都唔想同屋企人講,怕父母擔心,好辛苦,好想喊,感覺好無助。新居入伙既喜悅,同事朋友都恭喜我地成為有樓人仕,我曾經開心過一陣,但好快開心既感覺已經消失,一張張電費、水費、煤氣費、保險費、差餉、兒子學費、工人人工、銀行按揭供款…..,令我抖唔到氣,原本好有計劃咁應為倆公婆收入應該能夠應付到,有餘錢才儲起以備不時之需,但老公公司既突變令我地失去預算,感到好大壓力...,我曾經諗過買樓既決定係咪錯誤,但我地租樓咁多年,雖然租金平,有錢儲有積蓄,但我地冇資格申請公屋,就只有租/買樓,與其長期比錢人供樓,不如自己比多少少供層樓比自己,20年後層樓就係自己既,就算年老個仔唔養我地,我地都有屋養老,但原來實行起黎真係另一回事,一諗起揹住20年長債,好辛苦好辛苦,究竟我係咪不自量力要買樓,令自己咁辛苦…

子爵府

國民生產總值:11355

Re: 生活壓力

香港的年輕夫婦都是這樣的, 要供樓供車供子女供養父母養工人, 應付工作的人事關係, 但你可會慶幸, 你們有能力付擔這一切一切, 還有家人對你的支持及與你素未謀面網友的關心.
壓力人人有, 最重要學懂釋放, 將心裡壓力向人傾訴, 欣賞自己的長處, 你那麼年輕能白手輕家的買樓, 這是你的本事. 欣賞小朋友的天真與活潑, 他能給你減壓. 一天工作8-10多小時, 放工後千萬不要想著工事, 回到家裡看看小孩子的笑容, 工作幾辛苦, 都能一掃而空. 不能預知未來, 倒不如好好享受現在
TKOP,  求你拜你,唔好再死纒住我、咬住我、回覆我!!!!!

象牙宮

國民生產總值:208997

2019勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

當事情尚未發生時, 何必杞人憂天呢? 常往壞處想, 令到自己情緒低落, 破壞了家庭的和諧, 這又何苦呢? 再講, 事情若真的要發生, 你又能否阻止它發生呢? 既然甚麼也做不到, 何不拋開煩惱, 好好享受現在的生活. 所謂柳暗花明又一村, 船到橋頭自然. 不要想得太多了, 因為想也於事無補. 記着~一切也是身外物, 最重要是一家人齊齊整整. :wink:

子爵府

國民生產總值:14907

某人:

其實每個人都有壓力架啦!或者咁講,人係喺壓力下去成長,唔知由幾時開始,我就自我安慰,成日同自己講.做人所行既路.就厲必要係崎嶇,我令願行條崎嶇路,都唔想我生命中行既路係平坦既,最低限度,第時老咗,諗返自己後生既事,都唔會得張白紙...試諗諗,而家自己重後生,有手有腳.有心有力咁去承受得倒呢份壓力,相對比起好多人,年紀又大,身體又唔好,都一樣要去承受壓力,我地真係算好好彩架喇!轉過角度,有壓力唔一定係唔好架!加油呀香港人!

朱家有個小豬B,人人叫佢做家熹!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

男爵府

國民生產總值:6328

其實冇個人壓力都會有,只是你點樣發洩,我都吾係好你好多..我一直都係過得吾開心........而且我同你的情況都好相似,我前年結婚又係租地方住,租金都ok,兩公婆生活都算可以,但當有bb之後,跟本就負擔吾到,最後我地搬返去奶奶到住呀......係奶奶度住當然冇自己二人世界咁開心啦.....我都好想有自己的物業,但我發覺暫時真係吾可以負擔,
如果我係你,其實未必請工人,你仔仔幾大呀,你可以同佢早入學,搵全日制,再申請減免,咁樣一定比你請工人平呀
如果你真係吾夠用,可否同你父母或老爺奶奶傾下......
你老公收入吾穩定就最慘,真係你現在全部都係靠佢維持頭家,所以你真係要好好想清楚呀....

禁止訪問

國民生產總值:81485

大宅

國民生產總值:4906

我都係啦,仲欠下一身咭數,銀行債務,仲入不乎支,我老公月入都算高,我就得果幾千,又要拱樓,仔仔又要讀書,又要比奶奶,原本入伙裝修買傢俬欠下的咭數我地都想住還晒,點知佢阿哥一過吾該要我地幫佢係銀行借左2萬,又吾還,我地就變相又要咩多份銀行,白白個個月要支多千幾兩千蚊,同老公講迫佢還就嘈,話得一個阿哥,佢無得還吾通殺左佢咩,我而家又剛有左,再咁落去,都吾知點算.佢阿媽又成日係到錢錢錢,同奶奶講過,佢都係只幫住佢大仔.
佢要做孝順仔,我都要做孝順女架,我20歲就嫁比佢,我外家都幫左我地吾少,我阿媽連自己的私己都拎出黎借比我地,我欠家人嘅已太多啦,我吾知幾時先可以還番晒比我阿媽,雖然佢話由佢,我地生活得開心就得,但係佢越係咁我就越係內疚,我老公的屋企人就係至親,我果d算係咩,我吾想做敗家女,我老豆同阿媽仲要捱養我d細佬妹呀,佢阿媽得果4十幾歲就無做野叫佢幫我揍住個仔等我做野都講要幾多錢,淨係接送放學食一餐比2000蚊都話少,我都吾知點解會有d咁嘅阿媽. :evil: :evil:

大宅

國民生產總值:4323

供樓供車供子女供養父母養工人 =.= 我在1x歲就看化了.

1. 買樓...~"~ ar..唔買得唔得ga...租樓係另一個選擇.

2. 子女..嘿...唔生咪冇事, 我身體係有缺憾, 唔生得仔, ~_~" so....省了這一筆...

3. 養父母, 父母有2個哥, 1個細佬...養@[email protected]" 我是潑出去的水ma...唔好話我不仁, 家家有本難念的經, 還有這是我家事.

4. 養工人, 我and我老公咪係工人law.

男爵府

國民生產總值:7139

睇完你段野我覺得事實上你最大既問題都係因為層樓令你最煩.其他既開支都唔係太大~
供樓呢家野,真係睇既易,供既難
買樓既心態都係睇而家既收入可唔可以應付
但供層樓最少都要10年,而家呢個世界呢個市道唔好話10年丫,就算要你預計出年既事都預唔到啦,同埋買樓真係好唔抵,就算比你一次過買左唔駛供,個個月都要收管理費,但又唔知管左d咩出黎,最多咪每月有垃圾袋囉,ai...真係唔化算架
同埋講既係老左20-30年既世界,可能到時香港既樓一毫子都唔值又唔奇,個個老左返大陸住又唔奇~
so.咁大壓力,有機會賣出去既話咪試下放下囉~

別墅

國民生產總值:747

Dear 某人,

我諗全世界都是你睇我好我睇你好啫!!

最重要係一家人開開心心, 船到橋頭自然直, 趁現在有工人, 俾多D愛心佢, 小朋友一定是唔聽話, 但你要知佢係一張白紙, 你放什麼顏色, 他就變做什麼圖畫.

如果供樓真的太辛苦, 我想唔供亦無損失, 現在香港的經濟咁唔穩定, 我都唔知為什麼亦都有人去買樓??????

最重要兩公婆有商有量, 更大的風雨都唔怕啦啦隊!

千萬要向好的方面看, 一家人齊齊整整, 開開心心, 將來仔仔學業有成, 兩公婆可以拖手仔行沙灘咯咯!

我好希望大家互勉之!! :lol: :lol: :lol:

禁止訪問

國民生產總值:3892

伯爵府

國民生產總值:19285

其實開心又一天,唔開心又過一天~
做人都係唔好想咁多囉~

男爵府

國民生產總值:5774

某人:

天無絕人之路! 若真是供不起那層樓, 便放手吧, 來日方長!

大宅

國民生產總值:1630

我都好唔開心, 屋企所有開支都由我俾錢, 我問我老公佢就唔出聲, 佢覺得我賺錢多由我俾錢係好合理, 仲有所有家事佢都唔理唔幫手唔俾意見, 當冇事發生. 唉, 真係好慘.

珍珠宮

國民生產總值:31551

2019勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Dear 某人:

生活壓力人人有,你睇吓我好時我睇你好,但要懂得舒緩及適放講好容易做就萬般困難,家家有本難念經,事情已經發生便要勇於面對,接受事實去解決問題,是否錯誤決摘冷靜下想想及與家人商量是否放棄供樓還是咬緊牙關辛苦地供下去是重要決定,你要知道最親親親的人莫過於你家人,很可能你只是單方面想會另仔他們擔心但程度去到那裡你吾知,也可能你是迫得透不過氣但對他們來說只不過是一些微不足道的事呢?心低話97過後,香港人是怎樣過的大家有目共睹,社會上比你更差的還有更多多多多的呢?我也是其中一個受害者.企我比較樂天,且剛岩因為沈不住氣在未搵到新工而辭了工啦!但如果要計有沒有得計,人比人比死人呀!我雖然不用供樓,但因之前僱主欠薪時借落銀行卡數,家人共勉之,借出的,而家仍未還清,每月費用一羅羅,二名仔女尚在求學階段..還有很多很多的呢....但千萬記住小孩天真無天 ,不要因自己的事而影響小孩的成長呀....

共勉之王國很多家長共支持..

bettylam
NNN

別墅

國民生產總值:734

...

別墅

國民生產總值:734

hi 某人

香港生活真係有令人窒息既感覺,係呢度有好多人會明白妳,,妳要放鬆些,妳有老公,囝囝,有一個健康完整的家,不是比很多人辛福嗎﹖多些跟老公傾數,只要妳一家人同心合力,有飯食飯,還有什麼好害怕呢?
妳信我,在若干年後妳回頭看看今天,妳會發現今天的日子,原來己經離去了很遠。。。很遠。。。
享受今天所擁有,忘卻明天的憂愁。
有些人無論生活如何,他都能夠生活得快樂,為什麼?.....因為他相信希望在明天!

別墅

國民生產總值:548

多謝大家留言,睇完之後我覺得自己真係身在福中不知福,我有鍚自己既老公、健康既仔仔、有工作、有收入,回想起剛結婚因為要儲錢生仔、以備不時之需,我地只係租住板間房,一屋四伙,只放得落一張雙人床一個雪櫃一個衣櫃,果一年真係好難捱,但而家諗起都已忘記得七七八八,但願今次都一樣,快快過去。我諗我係欠缺安全感,買樓用盡了積蓄,但總算未有負債,一個家,開支咁大,但身邊一個錢都冇,感覺好冇安全感,最懷打算,賣樓再做冇殼蝸牛,但又變得一冇所有,感覺好無耐好唔情願。我有時會覺得自己好冇用,冇上進心,唔進修,做死一世幾千蚊文員仔,因為咁令老公更大負擔,我冇同老公咁講過,佢都從來冇怪過我,只係我自己覺得自己好冇用,打工只為照顧娘家。

珍珠宮

國民生產總值:31551

2019勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Dear 某人:

吾緊要啦!你明白身在福中不知福就好啦!其實我地比起一些經常等飲開,仔女有病要借錢睇醫生,屋租也無錢交的,于願足以,夫復何求呢?

說實話呀!我開支也緊緊捱過年,也是身無多分文,現正績極搵工,比你好些是不用供樓,但面欠落親人而又未能盡快清還的欠債也時感無奈.不過時常自怨自哎也不是辦法,不如積極面對..憑自己意志克服種種困難..

共勉之..
NNN

水晶宮

國民生產總值:52348

2019勳章 2018復活節勳章

agree!
不要想太多。很多人比你生活更困難,起碼我就是。未發生的,就別想太多、太遠。(我亦如此) 既然e+ 好好的,就好好enjoy,到危機真的來臨時才解決吧~! (^^:)
now , 要「活在當下」呢!

DoReMi媽媽 寫道:
當事情尚未發生時, 何必杞人憂天呢? 常往壞處想, 令到自己情緒低落, 破壞了家庭的和諧, 這又何苦呢? 再講, 事情若真的要發生, 你又能否阻止它發生呢? 既然甚麼也做不到, 何不拋開煩惱, 好好享受現在的生活. 所謂柳暗花明又一村, 船到橋頭自然. 不要想得太多了, 因為想也於事無補. 記着~一切也是身外物, 最重要是一家人齊齊整整. :wink:
Childhood is journey, not a race.

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.