家庭理財

跳至

首頁

尾頁

版主

版主 好媽媽勳章 BK Milk勳章

點樣 check 到自己有幾多強積金??

我老公轉過幾間公司, 但係唔記得有邊幾間強積金公司, 點樣 check 到自己有幾多間強積金公司呢???

thank you 各位
「到我這裏來的,我總不丟棄他。」(約6:37)"

伯爵府

Re: 點樣 check 到自己有幾多強積金??

你老公每個保留帳戶應該每年最少收到一次戶口報告, 有無保留? 你亦可以打去舊公司問下佢地用緊邊間強積金服務商, 再打去問下自己保留帳戶情況.

積金局都鼓勵將保留帳戶集中以便管理, 可參考以下問答:

問 : 我 有 多 個 強 積 金 保 留 帳 戶 , 需 要 把 它 們 整 合 嗎 ?
答 : 保 留 帳 戶 具 有 實 際 作 用 。 你 可 以 利 用 保 留 帳 戶 暫 時 保 留 強 積 金 累 算 權 益 , 直 至 轉 工 時 考 慮 是 否 併 合 新 僱 主 提 供 的 強 積 金 計 劃 內 。
不 過 , 如 果 你 持 有 多 個 小 額 結 餘 的 強 積 金 保 留 帳 戶 , 為 方 便 管 理 累 算 權 益 , 應 考 慮 把 帳 戶 併 合 。 另 外 , 這 些 保 留 帳 戶 會 根 據 你 的 指 示 , 繼 續 進 行 投 資 活 動 , 因 此 受 託 人 或 會 收 取 相 關 費 用 。

然 而 , 在 考 慮 併 合 保 留 帳 戶 時 , 應 留 意 時 間 或 時 機 是 否 適 當 , 因 為 併 合 帳 戶 涉 及 買 賣 , 市 場 差 價 可 能 導 致 併 合 帳 戶 時 出 現 損 失 。

版主

thank you 遙遙爸爸

因為我冇咩理我老公的, 直至一年前我轉左工, 我問佢 d 強積金有冇 合併 到一個戶口, 佢竟然答我唔知, 所以想同佢處理一下

禁, 我地可唔可以 自己開一個 強積金戶口, 以後轉工時, 將強積金入晒落去自己開個果, 禁咪唔會唔記得羅 ?-( ?-( ?-(

伯爵府

你可以集中所有保留帳戶, 但係轉新工時, 一定要跟新僱主嘅強積金服務商.

版主

thanks

首頁

尾頁

跳至