自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我而家都唔知點好,如你地遇到呢個問題會點處理??
原帖由 bbq2006 於 09-9-23 13:55 發表
位老師人格問題﹗

男爵府

以前細個比老師罰, 一定吾敢同父母講. 因為佢地會拍晒手話抵死....

宜加家長就係 ~ 老師你罰我個仔女呀, 你死硬, 我一定投訴你.同你死過......

難怪今時今日甘多不堪一擊既細路真係要多謝佢地父母.

呢班就係我地未來既棟梁

男爵府

原帖由 火人 於 09-9-23 13:52 發表
我都唔知係唔係而家D老師好多都係咁,我個女個老師將小朋友D課本掉落地,話係垃圾,開口埋口痴線,無腦....佢雖然唔係話我個女,但佢地聽到會學,唉....身教?? ...

為人師表, 呢位老師行為好有問題, 你個女讀幾年級呀?

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

二年級
原帖由 loklok0104 於 09-9-23 14:40 發表

為人師表, 呢位老師行為好有問題, 你個女讀幾年級呀?

大宅

我會話比佢知呢個係佢無做好本份既punishment.

大個出黎做野, 點指篤頭呀, 你唔做好d野, 比人鬧過狗血淋頭呀. 你估個老細鬧人會唔會諗下你d自尊心, 收收埋埋咁鬧你?

有童真係好, 但我地唔係活係童話世界. 早d接觸呢d野係好.

等待驗證會員

del

等待驗證會員

del

子爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章

篤下0者,又唔係鞭又唔係打,鬧下又話HURT到.....做老師只教書好喇...唔好教人喇...等你地D父母番屋企呵住黎教點做人,..記住到時唔好大聲呀,會嚇親架,到時驚驚就唔返屋企喇.

男爵府

YES, agreed

原帖由 yuyumon 於 09-9-23 21:47 發表
篤下0者,又唔係鞭又唔係打,鬧下又話HURT到.....做老師只教書好喇...唔好教人喇...等你地D父母番屋企呵住黎教點做人,..記住到時唔好大聲呀,會嚇親架,到時驚驚就唔返屋企喇. ...

大宅

我之前都post過, 我女女P2.佢作錯事, 個中文老師竟然掉女女去其它班坐P.2,P3(足足3堂), 唔比女女上堂. 我都忍唔住即刻打返school了解清楚,結果班主任,正副校長都係覺得個中文老師罰小朋友的手法係錯, 仲同我講sorry.
so我覺得唔係個個老師的做法都係啱的, 我覺得如果家長有乜問題, 都可以打比班主任了解下, 既然你打得比班主任我都相信佢會幫你查,睇下校方惦講囉.

原帖由 火人 於 09-9-23 13:59 發表
我而家都唔知點好,如你地遇到呢個問題會點處理??

侯爵府

畀面勳章

好小事,咪當早d 面對呢個咁殘酷嘅社會,好過第日先知形成咗脆弱心靈,小小事都面對唔到,我認為家長應見招拆招,不要輕易投訴老師,要小朋友知道凡事都有後果,同佢講解一下,以後小心啲做事仲好。
:-? :-?

子爵府

support you!!

一個p1學生漏做一頁功課有幾嚴重到要老師郁手郁腳呢?其實呢個係互相尊重既問題,點解要動手呢?做漏一頁就篤頭,忘記帶書簿功課是否要吊起來打? 老師點解唔了解下小朋友為什麼會漏做題目? 是否小朋友係某個位置聽唔明or理解錯了老師的要求? 老師動手動腳只會磨滅小朋友既自尊心,表面驚妳因為佢地無反抗能力但內心唔會服。

出黎打工員工有錯係咪又等於老闆可以郁手篤你個頭(就算妳係幾十歲人?) 如果妳自己接受唔到更何況一個小小既心靈?

我女女同我講佢同學係堂上越唔明,老師就越比機會那位同學嘗試,我好慶幸我對仔女唔係呢d傳統學校到學習!

原帖由 uhtcl2006 於 09-9-22 15:47 發表
我自己咁唸, 我接受唔到老師用篤頭去表達因為小朋友無做功課既不滿, 並唔等於我認為小朋友無做功課係唔應該鬧或罰, 我唔認同既只係老師唔應該亦唔可以用呢種方式去表達, 特別是佢地係為人師表...
而且, 用篤頭呢個行 ...

子爵府

我相信冇人鍾意比人篤頭.你鍾意架咩? 比人篤頭都覺得若無其事,我覺得呢個人係冇羞恥之心. 點樣教小朋友去面對社會,點面對失敗,有好多方法.唔係話你比人篤完個頭就識得面對.我只覺得篤頭係一種傷害人自尊心及自己發洩情緒的做法.如果老師成日都篤人個頭,你又覺得點呢? 仲覺得無問題嗎?

原帖由 frenchies 於 09-9-23 20:49 發表
咁你個女將來點面對社會﹖點面對失敗﹖

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 丫頭 於 09-9-23 22:44 發表
support you!!

一個p1學生漏做一頁功課有幾嚴重到要老師郁手郁腳呢?其實呢個係互相尊重既問題,點解要動手呢?做漏一頁就篤頭,忘記帶書簿功課是否要吊起來打? 老師點解唔了解下小朋友為什麼會漏做題目? 是否小朋友係某個位 ...

多謝你support me, 不過唔係個個明我講乜....
出左幾個post, 依然有人認為篤頭係小事, 打返學校了解 = 投訴老師 = 過份保護小朋友
被篤頭 = 可以增强小朋友自信心 = 可以早啲見識呢個世界有幾殘酷

由始至終, 我focus既point 係 小朋友要教, 但唔可以用篤頭代表教

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

我覺得如果頭一次係咁,我會打去問老師(係了解件事唔係投訴)了解下個情況,起碼比老師知道家長係關心小朋友,唔好咁過份,但我唔會係小朋友面前打比老師,我唔想比小朋友有個錯覺係可以有咩事搵媽咪投訴老師就搞掂:lol::" />如果再有呢D情況出現,我會直接搵班主任或校長傾。

執子之手,與子偕老~

大宅

原帖由 uhtcl2006 於 09-9-24 09:59 發表

多謝你support me, 不過唔係個個明我講乜....
出左幾個post, 依然有人認為篤頭係小事, 打返學校了解 = 投訴老師 = 過份保護小朋友
被篤頭 = 可以增强小朋友自信心 = 可以早啲見識呢個世界有幾殘酷:igiv ...

我都覺得邏輯上有點問題。

或許佢地都成日篤人地個頭,篤下屬個頭,所以覺得係小事。
其實,我都好憎人篤我個頭。我細個俾阿姨篤過,因為玩棋時輪到佢,但我唔小心擲了骰子。當時就覺得咁篤好討厭。

我自己篤個仔頭,即使無其它人睇到,我內心都覺得好核突,好粗魯。

其實,我好想知道有無上司會篤下屬個頭?
如果你做錯事,做漏一樣野,上司篤你個頭,你有乜反應。

如果老師俾校長篤佢個頭,我諗俾起鬧到狗血淋頭更火滾,即使佢細個俾人篤慣頭都好。

有些人就係因為細個曾受過某種打擊或恥辱,大個遇到類似事件,無免疫不突止,反而仲會因而「發狂」和失常。
睇電視/新聞都有睇。

別墅

原帖由 熹熹媽 於 09-9-23 22:26 發表
好小事,咪當早d 面對呢個咁殘酷嘅社會,好過第日先知形成咗脆弱心靈,小小事都面對唔到,我認為家長應見招拆招,不要輕易投訴老師,要小朋友知道凡事都有後果,同佢講解一下,以後小心啲做事仲好。 ...

雖然現在d學生幸福了很多,因我個年代的老師都是很權威的,經常體罸又不斷鬧你,踐踏小朋友的自尊的. 我個人認為一個有愛心的老師,應用多鼓勵同讚賞的方式去教小朋友, 而不是只會去鬧, 我都同意不要輕易投訴,但如果真的是不合理的,我都會去講的,比老師知道家長也知道小朋友在學校發生什麼事的!! 有時怕唔去投訴只因為怕老師會因此而去針對自己的小朋友, 家長也很難做的.

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

樓主, 最尾係唔係決定投訴呀? 其實我覺得第一次無需要投訴, 甚至乎你講"問下", 人地都可能會覺得係投訴一種! 之不過如果你真係決定投訴, 我要知學校有無咩解釋, 可唔可以分享一下?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實小朋友講嘅嘢, 我一定有所保留, 唔係話唔信佢, 而係你始終唔係現場見到件事發生, 你好容易會加咗d晝面落去, 可能老師只係好細力指佢個頭, 係人反應都會避, 咁未好似指到個頭45度囉, 當然我都係推測啫, 可能個老師係有惡意, 但我都唔會即時打去投訢, 我會選擇靜心再觀察住佢, 同問多d你小朋友今日個老師重有冇咁惡呀, 你對依個老師有咩感覺呀, 佢係未對個個做錯事嘅同學都係咁呀等等, 自己加以觀察再決定對依位老師嘅評價啦。

等待驗證會員

del

首頁

尾頁

跳至