論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

抄唔抄第3個印印,換第4個?

我個印印到左1個月,25歲,未婚,星加彼2年,台灣3年
缺點(勁多)
- 好污joe,沖完涼都係著同一件衫褲sleep,洗碗每次都唔乾淨,有一晚我話如再洗唔乾淨,就半夜叫佢起身洗,點知都有污漬,於是我半夜2:00叫左佢起身洗(好似好哀,但已無其他辦法)
- 發現佢衣櫃有d衫好多貼身大低胸衫
- 極冇記性,每次叫佢做野十次有八次都唔記得,就算半個鐘前叫,之後一樣都唔記得,寫低都可以唔記得,叫佢每次餵奶後call我,經常都唔記得
- 國語差,英文唔得,同1句說話至少要遘3次以上才明
- 唔聽指示,叫佢開奶前要用熱水郎奶樽,冇做,問佢係唔係唔記得,佢話唔係,佢話唔駛 (個奶樽朝早6:30拾,下午4:00開奶,根本一定要再用水郎1郎)
- 琴日亞囡在床上爬個頭撞左床尾(好大聲),佢話因佢反應慢左止唔到,所以撞到,又唔話比我知,我睇番錄影帶先知(但因有d角度睇唔到,唔知佢整定呀囡自己撞),已講明有咩意外都要話比我聽
優點(叫做有)
點剷都得冇黑面,極之勞第
叫佢咩都做(只係唔妥當)

我個囡只得10個月,中午只有佢同呀囡,冇人可以幫手睇,好驚佢污joe,唔小心及冇記性,如果呀囡唔sleep,我已叫佢唔駛做其他野,十分清閒,朝早我餵完奶先返工,放工都係我幫呀囡沖涼、食粥,最後餐奶12:00都係我餵,佢只係中午餵呀囡2餐及煮飯洗碗. 而家我每日返屋企皮氣都好差,淨係剷同check佢已用好多時間,又要睇帶,每晚都差不多2點幾先有得sleep.

佢已經係我1年內換第3個印印,我想知究竟佢會唔會改好,Agent已同佢訓話2次,亦冇改善,淨係叫我比時間佢適應。又想換第4個,但又要請假再教,又想換bun bun,我已怕怕印印豬,究竟抄唔抄佢呀,如抄比1個月通知怕唔怕呀(佢好似都好怕事,應該唔會玩野),因我要等海外另1個接力才可以抄佢. 請各位媽咪比d意見.

民房

Re: 抄唔抄第3個印印,換第4個?

若信得過咪一個月通知, 慳得就慳.

大宅

我之前同你經歷差不多, 我都覺得印印係比較污糟的, 無論有無海外經驗都好, 所以我都係比較喜歡賓賓...

照你咁講, 你好辛苦呀, 長止落去, 你唔掂呀, 你又要番工, 壓力又大.... 我俾少少意見你啦... 試下盡量將照顧bb 工作交俾工人.. 起碼早上餐奶由佢餵, 你自己監督下, 同時間自己可準備上班.... 另外, 夜晚餐奶點解等到12點咁夜呀.. 你囡囡都10個月, 可以試下提早d 食.. 頭幾晚11點, 之後又試下10點.. 咁樣你自己都多d 時間休息啦... 唔好捱壞自己.. 同時亦影響夫妻感情架!

至於工人衣著方面, 你要明確同工人講你要求, 如果佢d 衫唔合你心水, 你可以俾d舊衫或買d 平既俾佢, 要指定佢日間著咩衫.. 訓覺著咩衫.. 同埋安排佢d 衫要日日換, 日日洗...

複式洋房

不如妳 set 定 d 規則俾佢喇, 唔可以做 d 咩, 每日要沖涼,洗頭,換衫等等, 我個工人剛到 1 星期, 都算 ok, 係新加坡做過 2 年, 都好叻, 樣樣都唔駛我教, 佢都識做, 記性好好, 都好乾淨, 希望可以 keep 住落去喇, 不過我一早寫定所有時間表, 同埋 d 規則俾佢, eg.唔可以有 bb, 有男朋友等等..........

洋房

我係你就會換,一個人冇理由呢世都咁黑請到咁衣既工人既. 另一點要注意既,可能係你agent好有問題,次次d工人都係咁.我以前就有d咁差既經驗啦.
Don't worry, Be Happy!

大宅

The standard of your maid is not acceptable.

大宅

雪b,
一年換3次工人.想必花了不少錢,也耗了不少時間和心力.
你現在的工人可算任勞任怨,應該很純品.肯聽話,肯做.不用怕她出蠱惑.
算是很難得的了.人總沒有完美.
若要找個合你心意的人,那就只有你自己了.

工人要適應你們家庭的生活習慣,都不是容易的事.也許她不是話頭醒尾,但她態度良好.
請給她時間,給她機會.也讓自己和家庭接納工人.

我對工人的要求,最重要是肯學受教,用心工作,愛護我的孩子.
其他的可以慢慢教.

伯爵府

can't acceptable.
may be u better change a 'bun bun'.

大宅

我都怕了印印,我覺得我的印印都不乾淨,及黑面,她是第二個了,我

男爵府

其實賓賓都有唔乾淨,唔可以種族歧視,我覺得請工人真係睇彩數,我個印印姐姐湊得寶寶都好好,我講過的,她都會記住,叫佢記得畀寶寶睇書、飲水、睇碟,佢都有做哂,仲識得珍取時間洗衫、抹地…所以唔好一慨而論。

別墅

pc9 寫道:
雪b,
若要找個合你心意的人,那就只有你自己了.

agree.

複式洋房

雪b

I can't believe that I have same situation as you. the troubles that your maid made are same as mine. Well, in my case, my current one is also the third one. bad things and good things are same as you mentioned. So, I have a little bit strggle before. Now I have conclusion as my one is already "hopeless". I will replace her when the new one coming. I think it is not because she can stand whatever you scold her and has no black face. It is just becasue she dosen't care what you say. She just turns the blind eye and death ear to you. If she has no change, what you scold is just "rubbish" and "waste air". So I changed my mind. If she cannot meed my requirment, no need to stay.

民房

真係好慘, 請工人真係要講彩數. 我一年內也請過3 個印印, 諗起都好慘, 我而家都諗著要炒而家呢個! 第1個印印(香港2年)完全唔識湊bb, 炒. 第2個(saudi arabia 2年), 要求多多, 早餐要食麵包, 下午茶要食花生, 洗1斤菜心要一個鐘, 重話要買手機, 炒. 第3個(而家呢個, 台灣2年), 好污joe, 日頭夜晚同一套衫, 詐傻份懵, 鍾意聽既就聽, 唔鍾意既就話聽唔明, 話佢多2句就面黑, 以及自把自為, 就炒!!

我都唔明我點解咁黑仔, 個個都咁差. d人又話印印好好, 而家好想請bun bun試下, 但又真係怕佢地會醒過頭, 都唔知點好?!

子爵府

我都同意請工人係要講彩數,因為我都炒咗3個印印,第一個就成日瞓,佢可以無端端走入房瞓(任何時候),到我揾佢做嘢先知,我問佢做乜有嘢唔做走去瞓,佢仲話係我叫佢去休息,吹賬!
第二個叫佢煮晚飯,佢答我cannot,話出街食,我咪同佢講,如果晚晚出街食,我使乜請妳番嚟,所以我叫佢番印尼,咪以後唔使煮飯囉!
第三個本來都ok,除咗佢成日黑口黑面,都無乜大問題,點知佢有一日放完假返嚟,竟然着條超迷你短裙返嚟,佢一郁就見到底褲,我咪話佢如果佢要着我都阻止唔到,但係就叫佢唔好着番嚟我屋企,佢就發脾氣話唔做,我咪由得佢唔做,我老公仲叫佢即刻走,唔使佢俾一個月通知我哋,因為我老公話佢喺出面都唔知攪乜鬼,有乜可能放假可以喺外面可以成套衫換咗,(同喺屋企出門口着嗰套唔同晒),所以叫佢早走早着,費事佢遲D大住個肚番嚟我哋仲慘!
所以我都唔知再請唔請工人好,真係有又煩、無又煩 :evil:

首頁

尾頁

跳至