母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

人奶bb大便好稀, 點算?

Hi, 我係新手母乳媽媽, bb十一日大, 自從bb全人奶(3~4日)後, bb大便好似蛋花一樣, 水水地咁, 屋企人又試叫我補奶粉喇, 係咪我的奶有問題? 有什麼食療嗎?

複式洋房

Re: 人奶bb大便好稀, 點算?

吓!!!
我個b都係咁, 唔係食人奶, d屎會係爛既咩?
我去健康院, d姑娘無話有問題噃. ?-(

大宅

nausica,
人奶o既b係咁架, 無問題, 我個b細個時每次換片都會有少少大大架, 因為太稀, 一喊咪會出左o黎囉 :mrgreen: :mrgreen: 如果你比bb食奶粉, d大大就會一粒粒, 因為奶粉唔易比bb吸收!! 你唔好補奶粉啦, 你d奶係無問題, 仲好有益o忝, 有唔明就上o黎問下我地啦....比心機呀!!
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

初生人奶BB的大便是好稀的,完全無問題,因為人奶比較易消化;而且大便次數會比食奶粉的BB密..所以無需擔心,但母親本身就最好戒生冷食物﹙尤其是橙汁﹚,因為我令BB肚all,這是我經驗之談

努力!加油!

My Two Princess

大宅

nausica,
The faeces of breastfed bb is like this, provided that it is not totally watery. During the first 2 months, bb will 'ng ng' frequently. Your milk is good . Don't add formular as this will reduce your milk supply.

You know at the beginning, I felt it OK to let my bb drink my milk and formular(as I was afraid that I did not have enough milk for him). Unfortunately, he vomited heavily when given formular once. I 've been breastfeeding him totally since then. Now, I believe that my milk is the best to my beloved son.

So, don't worry. Sometimes your family members may not know the information well enough. You may have to explain to them. We support you! :lol: :lol:

洋房

我個仔D大便都系甘,睇來無咩問題呢!不過巨嗯嗯時會喊羅吾知道系吾系肚痛呢?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 candy0qq 於 09-9-9 19:58 發表
我個仔D大便都系甘,睇來無咩問題呢!不過巨嗯嗯時會喊羅吾知道系吾系肚痛呢?

我記得有個媽媽講過,係因為bb仲細,有d濕捻捻既野o係屁股漏出黎會驚,所以喊囉

大宅

我BB都係有便便問題,不來唔食得生冷嘢(我戒了生嘢,但凍飲及沙律照食)。好,等我都戒埋佢(其實因為驚BB食物敏感,我已經戒了牛奶+奶類制品﹑海鮮﹑蛋)

原帖由 pigpig 於 05-2-5 14:59 發表
初生人奶BB的大便是好稀的,完全無問題,因為人奶比較易消化;而且大便次數會比食奶粉的BB密..所以無需擔心,但母親本身就最好戒生冷食物﹙尤其是橙汁﹚,因為我令BB肚all,這是我經驗之談

努力!加油! ...

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

你阿B啲便便完全無問題,仲好好,無須擔心
拉拉手,好朋友,家姐豬豬,細佬牛牛^_^

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊