想生BB

跳至

首頁

尾頁

民房

有冇好的婦科醫生介紹俾我, 我就快痴線!

各位,

你地好, 請大家多多指教!

我yesterday night睇咗呢度好耐, 見好多人都好努力, 見有人話去醫生處拎排卵藥, 打排卵針, 照旦..., 我想問大家係睇那個醫生, 可唔可以介紹俾我? 貴唔貴? 可唔可以放工時間先去打排卵針&照旦? 因為我請唔到假去.

我已經結婚5年, 結婚前已好恨生bb, 但結婚後, 老公反口, 唔肯生住, 我用了2年時間先講掂老公, 但原來講掂數都冇用, 到現在我都未有bb, 個個月m到, 我都好down.

早幾日, 又m到, 我忍不住狂喊了幾晚, 喊住sleep, 5年了, 我仲要等幾耐? 唔通我冇得生?

到新年了, 奶奶同d親戚, 又會問結左婚咁耐幾時生, 我都唔知點樣答好, 再咁落去, 我驚我會對住佢地都喊.

珍珠宮

Re: 有冇好的婦科醫生介紹俾我, 我就快痴線!

kunglt,

咁你有冇regular既period?

有冇度温度? 用clearplan去check 排卵?

有冇睇过中e調理吓?

唔好咁down住啦, 有好多方法幫助架.

民房

Happy小米,

多謝你!

我period多數26-27days. 我用過clearplan, 已經照足指示做, 但都仍然未得.

因為我好鍾意bb, 但咁耐都唔得, 所以好心急又好down.

所以我想找醫生睇下, 希望可以幫下我!

複式洋房

唔好咁啦,情緒好影

珍珠宮

kunglt,

咁你月經都ok丫,咁你老公有冇去check过啲虫虫?

西醫朋友介紹我看梁鳳霞tel: 2786 9888, 我看过一次都几好.

今晚會去看中醫, 佢喺我老師(我study緊中醫), 啲同學話佢有幫人怀孕,我之前睇佢都覺得佢好細心,

咁我今次會要求佢開藥幫我怀孕, 回來再告訴你吧! :-P

珍珠宮

kunglt,

我睇咗喇,畀咗啲体温表, 驗血報告畀佢睇.
話畀佢聽西醫話我係多囊卵巢(其實佢上次叫我去西醫度驗)
佢同啲學生講, 話之前有個病人有多囊卵巢, 調理咗3个月有咗BB, 叫我唔使擔心.

我問佢啲藥可唔可以令我正常排卵? 佢話可以.
話我仲可以今个月試吓怀孕.
畀咗7剂药, 1剂分2天飲. 2个week回去復診, 如果有咗bb就要继續用中药安胎, 因為多囊卵巢病人容易小產.
又話唔好咁緊張就容易有bb....
咁我就放心好多喇.

kunglt, 我諗个个case都唔同,你M咁regular, 唔似多囊.
你不如中西医一齐check啦, 佢地(我啲老師)都係喺国內中医大學來的, 佢地中西医都要讀(我地都係),所以你可以畀西醫report佢地參考吓, 咁咪中西合璧law.

我lee个miss真係好好架, 由北京來,叫"蘇晶"

你可去佐敦或金鐘睇,唔係日日有得睇,要打電話check同book時間:
香港大學臨床中心:佐敦2376 6732 or 金鐘2143 6871

希望幫倒你啦!

複式洋房

我係睇Dr Tay(婦產專科醫生). 佢好nice及很關心病人.
診金連ultrsound$600(普通婦科醫生都要$400-$500)
佢會借支針鎗比你,教你自已回家打針,雖然我都好害怕自己打針,但真的好方便,時間比較自由.

禁止訪問

民房

好多謝你地!

audreyk,
你都試左2年, 咁你有冇睇醫生? 我試左近3年了, 所以想搵醫生睇, 我唔想再等, 已經等到好苦了……, 希望我地快d等到啦!

Happy小米,
我地之前係家計會做過懷孕前驗身, 老公蟲蟲正常. Dr. 梁鳳霞係邊? 佢係唔係俾排卵藥, 打排卵針, 照旦咁? 佢應診時間係幾點? 我想先睇西醫, 看看情況, 先再決定睇中醫 (其實我好怕食中藥). 唔該哂你!

dododo,

dr tay 係邊? 應診時間係幾點? 我都未試過自己打針, 我都會好驚, 佢幾時會叫你自己打針?

德德媽咪,
Tseung Kwan O 對我來講, 太遠了, 唔該你!

複式洋房

kuhglt,
我中西醫都有睇呀,中醫睇廣華e院,西e就睇dr.philip ho,佢係不育專科,診所o係中環,佢人很有耐性同理好仔細咁分析我個問題,我上星期仲

男爵府

畀面勳章

dododo 寫道:
我係睇Dr Tay(婦產專科醫生). 佢好nice及很關心病人.
診金連ultrsound$600(普通婦科醫生都要$400-$500)
佢會借支針鎗比你,教你自已回家打針,雖然我都好害怕自己打針,但真的好方便,時間比較自由.

我都係睇Dr.Tay....佢好細心....勁好人 我條輸卵管都係佢幫我駁翻.....佢專科不育ga....極力推薦

複式洋房

hi kunglt,
你可以係day2-3去睇,如果有需要做IUI,就即時開藥及教你打針.
For your info.
Dr Tay (鄭競偉), tel: 35210631
Add: Rm 601, 6/F, Hang Seng Tsimshatsui bldg, 18 Carnarvon Rd, TST
Mon-Fri : 10am-1pm/3pm-6pm
Sat: 10am-1:30pm
Sun & Public closed
由2月8日下午開始放新年假,2月14日開診

大宅

Dear Audrey
Can you give me Dr Ho's address and other details? like how much it costs per consultation, and ultrasound?
Thanks

民房

audreyk,

我都想問dr. Philip ho 的details. 因為我返工近中環. 我係唔係可以問佢攞排卵藥, 打排卵針, 照旦…

dododo,

dr. tay 的時間唔夾我, 唔該哂.

好多謝你地, 希望雞年我地個個都做到媽咪.

複式洋房

hello kunglt,meejh
pl check your pm!
希望幫倒你地la!一齊努力!

複式洋房

唔記得講tim,你地預算around 1400 that includes consultation fee and ultrasound!

洋房

Happy小米 寫道:
kunglt,

我睇咗喇,畀咗啲体温表, 驗血報告畀佢睇.
話畀佢聽西醫話我係多囊卵巢(其實佢上次叫我去西醫度驗)
佢同啲學生講, 話之前有個病人有多囊卵巢, 調理咗3个月有咗BB, 叫我唔使擔心.

我問佢啲藥可唔可以令我正常排卵? 佢話可以.
話我仲可以今个月試吓怀孕.
畀咗7剂药, 1剂分2天飲. 2个week回去復診, 如果有咗bb就要继續用中药安胎, 因為多囊卵巢病人容易小產.
又話唔好咁緊張就容易有bb....
咁我就放心好多喇.

kunglt, 我諗个个case都唔同,你M咁regular, 唔似多囊.
你不如中西医一齐check啦, 佢地(我啲老師)都係喺国內中医大學來的, 佢地中西医都要讀(我地都係),所以你可以畀西醫report佢地參考吓, 咁咪中西合璧law.

我lee个miss真係好好架, 由北京來,叫"蘇晶"

你可去佐敦或金鐘睇,唔係日日有得睇,要打電話check同book時間:
香港大學臨床中心:佐敦2376 6732 or 金鐘2143 6871

希望幫倒你啦!

Happy小米,

After reading your message to kunglt, I have made an appointment with Dr. So Ching. My case is I don't have a stable and high enough high temp period. I hope that the Dr you refer can help me la. Thanks anyway!

May

珍珠宮

mayyick,

咁你later update 吓个情況啦! :wink:
祝你早日bingo !

大宅

audreyk, can you also pm Dr. Philip Ho's details to me, I think I also need this. Thanks.

複式洋房

我想問下呢度有無SISTER係睇過銅鑼灣既余若星架(個名我只知係同音架~)因我表姐聽人講都好像OK架!
[img][/img]

首頁

尾頁

跳至