心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

現在做老師真難

在學期初,那位家長已經不但要求多,投訴更多,一直都好希望可以做到她的要求,甚至與她傾談至零晨一點多也在所不計,只要可以教好她的小朋友便行了。怎料她變本加厲,不但每次傾談用盡話語侮辱,而且要求更是不合情理。好像她的小朋友常常因一些小事例如她在看書時別人伸長脖子看她的書,便告同學,雖然是小事,但我每一次都很小心處理,慢慢解釋給雙方小朋友知道應怎樣才是正確的處理方法,但那位家長卻總是每次反映老師處理不夠完善,另方面又認為很多同學不喜歡她的小朋友,又是老師的責任。其實個小朋友每事都斤斤計較,同學又怎會願意接近她呢!不過都算了,今天有家長A致電給我,說那位家長居然利用一些渠道得知了她的電話,致電給她煽動她聯合一起投訴我,由於家長A很喜歡我,便斷言拒絕,那位家長只有忿忿掛線。我聽後真的覺得很不開心,她有不滿可以告訴我或到學校投訴,但斷不應用這種方法騷擾我其他家長 :evil:
我真的很喜歡教書這工作,但遇到這類家長真是.......,我自己本身又有會計師牌,我是否應該轉行呢?

大宅

Re: 現在做老師真難

tiptip,
跟本係成個教育架構都有問題, now 邊有人尊師重道ga...好多人都當學校係一間公司, 老師係一個員工, 家長和學生就係clients.

~"~ 不如你在課堂時, 向小朋友進行德育教學, 多教育小朋友, 要尊重他人, 及尊師重道啦.

大宅

如果個家長都不能尊重老師,甚至將這個負面情緒帶給個小朋友,我們根本就無能為力。其實我不怕個家長投訴,自問有盡責,但我真的很怒她這樣騷擾其他家長,萬一其他家長誤會了又將這種情緒帶給其他學生,就會連累其他學生了。

男爵府

畀面勳章

tiptip:
唔好咁唔開心啦 , 有 d 家長係會無理取鬧 , 妳既情況我都曾經試過 ......
當時 , 我有個家長又係好似妳而家個家長咁 , 任憑我如何解釋佢都話我處理得唔好 , 咁我唯有唔再同尼個家長解釋落去 , 往後日子 , 我就經常同果個小朋友及班中既小朋友講如何同其他小朋友相處 , 同話比小朋友知 , 如果小朋友經常投訴其他小朋友 , 咁大家就唔想同佢玩 , 咁大家都會唔開心架喎 ,(其實 , 係學校內同小朋友進行多 d 德育培養係好有用 , 如果果個家長係屋企講妳唔好 , 起碼個小朋友都會幫妳先啦 ) , 跟住往後既日子 ,如果又再有事發生 , 我再同個家長解釋時 , 個家長都冇再留難我囉 ^^

以笑臉迎接每一天 , 以信心去對抗逆境  ^0^
一個人的快樂 , 不是因為他/她擁有得多 , 而是因為他/她計較得少 ^0^
因為愛,學會珍惜.因為愛,學會不捨.因為愛,你要學會放下.
每個人都有一顆慈悲心,視乎你有沒有好好運用它. 慈=施予別人快樂, 悲=拔走別人痛苦.

大宅

依家打工邊行唔難做o架.
總之一句....
老師差,學生差,家長更差

複式洋房

sa_628 寫道:
總之一句....
老師差,學生差,家長更差...

還有很多組合
老師差,學生差,家長差 = 注定教育失敗
老師差,學生差,家長好 = 很大機會教育失敗
老師差,學生好,家長差 = 噢!小朋友要奮啦!唔好靠人啦
老師差,學生好,家長好 = 仲唔轉校?!!!
老師好,學生差,家長差 = 個老師多數會死!!
(因為後面個個數加埋仲要乘幾十倍)
老師好,學生差,家長好 =家校要合作啦!!
老師好,學生好,家長差 =老師要多些輔導學生啦
老師好,學生好,家長好 = 呢個烏托邦已經去左好遠好遠lu..

**教育成功與否有好多因素, 但係現在香港教育制度下的框架,有心的老師也傷心....

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

作為一個家長,真的不應該留難老師呀 ~畢竟老師是教育他們的小朋友ma !

tiptip, 努力吧 ! 您認真熱誠的教學精神終會被感動的。
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

男爵府

我唸你都係同校長或者主任備定案先,唔係到時只會係有佢講冇你講,到時你就百詞莫辯!

別墅

溫柔 寫道:
我唸你都係同校長或者主任備定案先,唔係到時只會係有佢講冇你講,到時你就百詞莫辯!

溫柔講得岩架!如果佢私下都咁對你,你一定要備案,等其他老師校長知道,如果佢有朝一日對付你,你都有人撐住嘛
看得起肩膀,放得低重擔!大家活在快樂中 :-) 開心係成功0既開始 :cheeze:

大宅

其實我一早已和校長說了,校長及其他老師亦很體諒,因該家長去年已十分麻煩和投訴多多,所以我並不十分怕她去告狀。謝謝提點!
惟一我覺得很不開心就是她有很高學歷,還在全職修讀兒童心理學碩士,但所做所為卻在害自己的小朋友,本來她的小朋友很討人愛的,但現在性格就變得 :cry: ,而且現在好像我和她有仇一樣,存心要我消失咁,真係百思不得其解。?-(
但這事中我也感受到其他家長的關顧,因有家長居然說:「老師你不用怕,有什麽我幫你出來跟校長說。」真的很感謝這些家長。
不過那個家長這樣做法,我知道唔多唔少都影响到某些家表......

禁止訪問

子爵府

其實如果您學校可以的話,應該對那家長說 : 很抱歉 ! 我們迎合不到台端的質素要求,我們希望的是小朋友在一個快樂天地成成長。所以,如您真的感到很不滿,也許可以試選擇另一些適合令千金的學校。" (反正她去到邊都會有麻煩形象)

這些人心態真的很難莫測 !

男爵府

咁就真係枉佢讀咁多書囉,重話讀兒童心理學,既然係咁你亦冇需要理佢講d咩,你有盡到本份,唔駛理佢,公道自在人心!

男爵府

畀面勳章

同意 ^^

溫柔 寫道:
咁就真係枉佢讀咁多書囉,重話讀兒童心理學,既然係咁你亦冇需要理佢講d咩,你有盡到本份,唔駛理佢,公道自在人心!
以笑臉迎接每一天 , 以信心去對抗逆境  ^0^
一個人的快樂 , 不是因為他/她擁有得多 , 而是因為他/她計較得少 ^0^
因為愛,學會珍惜.因為愛,學會不捨.因為愛,你要學會放下.
每個人都有一顆慈悲心,視乎你有沒有好好運用它. 慈=施予別人快樂, 悲=拔走別人痛苦.

禁止訪問

別墅

Dear tip tip,

千萬唔好氣餒呀!! 我亦都是家長, 我好理解有一些不可理喻的人, Even 你做待更好都不滿意.

只要自己盡了力去做, 我諗一定有人知道的.

我全力支持你們!!加油!!!

大宅

畀面勳章

只要問心無愧,就算個家長點complaint你或者搞小圈子你都吾洗怕,我好相信有仲d家長的眼係雪亮的,既然喜歡份job,可必為左lee d 咁既人去放棄呢,咁係吾值的[吾好中佢計. 有時真係吾明d人點諗,下下都要去到咁盡,如果每一人做任何事之前都掉轉下角色去諗下人,我make sure呢個world 就會好和平嫁喇[img align=right]http://home.i-cable.com/archerwong/icon/cheer.gif[/img][img align=right]http://home.i-cable.com/archerwong/icon/cheer.gif[/img].

吾好轉工la,天下烏鴉一樣黑,到到都係咁嫁喇!

Take Care !

要忘記傷痛,係時候要重新振作起來,可以嗎?  

子爵府

Take care !

[size=x-large]天下有您這樣熱心的老師真的買少見少了

努力呀 !

複式洋房

其實遇到呢d問題家長當然都係以盡量教好佢地仔女為目標,做到無愧於心.

如果家長唔領情,我就會唸到佢地將來會自食其果,老師只係跟佢地仔女最多三數年,佢地仔女受佢地壞影響而出現行為問題,就會係父母一生o既麻煩.到時佢地又可以埋怨邊個?

所以你千祈唔好氣餒,我擔心個家長多過擔心你呢!次次遇到盲目維護仔女o既家長我就好擔心 :cry:

男爵府

一樣米養百樣人,有些人是很難改變其看法的。
你要在心中盡量鼓勵自己,盡自己責任去幫你的學生,不要受他們的影響,影響你的熱誠。
你還有很多欣賞你的學生和家長呢。

首頁

尾頁

跳至