跳至

首頁

尾頁

別墅

睛靈勳章

因完全不認識天水圍d小學, 而家k3要選校, 唔知第一輪選邊間好, 有無意見可以提供?天天小就唔選第一輪,一定唔夠人爭!天官聽講好難入!但除了這2間, 其他我完部都唔識, 仲話要諗埋升中派位, 入唔入到英中, 真係頭都大埋!我去過bk"小一選校"睇過, 無人答72網....25/9就開始遞表, 都唔知點算好! 求求大家比d意見我啦...
~ KIT KIT & KIT KIT DADDY , I LOVE U ~

別墅

原帖由 細may 於 09-9-23 01:33 發表
因完全不認識天水圍d小學, 而家k3要選校, 唔知第一輪選邊間好, 有無意見可以提供?天天小就唔選第一輪,一定唔夠人爭!天官聽講好難入!但除了這2間, 其他我完部都唔識, 仲話要諗埋升中派位, 入唔入到英中, 真係頭都大埋 ...

唔好怕唔夠人爭,選小學一定要從一而終,鍾意邊間選邊間,如果唔係一個唔好彩,連扣門都無你份.

另一個選法係睇小朋友是否讀書料子,如果唔係天天/天官都唔好選,比你入到要做band 2生,一樣入唔到英中,連band2學校都要爭,反而入間淺一點的小學做band1生,升中時選band1尾,band2頭的中學會機會大d易d.

別墅

睛靈勳章

咁架, 多謝你既意見! 我個仔平時都好學, 唔算太靜, 適應力都幾強, 佢既資質我覺得都唔錯, 反而係我配合唔到佢, 唔係咁滿足到佢要既野, 例如:陪看書, 教英文, 參加興趣班等, 我一家3口,兩個大人都要搵食, 佢返學都要搵有延展, 收入亦有限, 我怕就算比佢入到天官, 我都協助唔到佢, 亦都唔想佢第日太多功課, 時間同資源我真係比唔到咁多. 聽講伊小正同天循都唔錯, 我會唔會選這2間好d?邊間適合d呢??? 請再比d意見....
~ KIT KIT & KIT KIT DADDY , I LOVE U ~

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

絕對同意

原帖由 無事忙 於 09-9-23 10:18 發表

唔好怕唔夠人爭,選小學一定要從一而終,鍾意邊間選邊間,如果唔係一個唔好彩,連扣門都無你份.

另一個選法係睇小朋友是否讀書料子,如果唔係天天/天官都唔好選,比你入到要做band 2生,一樣入唔到英中,連band2學校都要 ...

~不要計較生命中不足的地方, 反要珍惜生命裹擁有的一切~  ~ 我們往往忙於計劃明天, 卻忘記珍惜今天巳擁有的, 彷彿我們從未好好活在今天~  ~ 不要窮盡一生去賺取財富, 最終只會耗盡財富去重整健康 http://i117.photobucket.com/albums/o61/ANDYCH151/829.gif

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 細may 於 09-9-23 11:17 發表
咁架, 多謝你既意見! 我個仔平時都好學, 唔算太靜, 適應力都幾強, 佢既資質我覺得都唔錯, 反而係我配合唔到佢, 唔係咁滿足到佢要既野, 例如:陪看書, 教英文, 參加興趣班等, 我一家3口,兩個大人都要搵食, 佢返學都要 ...

其實天天, 天官都唔係咁深咁多功課, 反而應該係葉紹蔭同潮陽相對比較多功課, 壓力會大d.

如果小朋友本身有興趣讀書, 你都唔駛點擔心, 天天, 天官問題都唔會大, 而天循伊小有中學, 就算你唔想揀佢既中學, 都叫就有後備, 第時唔駛煩, 都可以係考慮因素之一.
~不要計較生命中不足的地方, 反要珍惜生命裹擁有的一切~  ~ 我們往往忙於計劃明天, 卻忘記珍惜今天巳擁有的, 彷彿我們從未好好活在今天~  ~ 不要窮盡一生去賺取財富, 最終只會耗盡財富去重整健康 http://i117.photobucket.com/albums/o61/ANDYCH151/829.gif

別墅

睛靈勳章

HI~好耐無見...VEROSHEA
我心中暫有間係第一輪唔知點選, 1天官, 2伊小, 3天循, 我住天瑞, 1, 3都近我, 我真係唔知點選好... 呢3間校風同學生又點架???

珍珠宮

hi, may & veroshea,
以前嬰園 d bb 變晒小朋友要選小學喇,時間真係快
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

別墅

睛靈勳章

係呀, 唔知當年同學仔媽咪今天有無我既煩惱出現呢, 我這2年幾轉過工, 返工時間唔可以上網, 所以係BK度消失左, 多謝你地仲記得我, 麻煩幫幫我解決這問題丫....

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

hi webjen, 係呀到我地啦, qq讀緊邊間呀?

原帖由 webjen 於 09-9-23 12:24 發表
hi, may & veroshea,
以前嬰園 d bb 變晒小朋友要選小學喇,時間真係快

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 細may 於 09-9-23 13:28 發表
係呀, 唔知當年同學仔媽咪今天有無我既煩惱出現呢, 我這2年幾轉過工, 返工時間唔可以上網, 所以係BK度消失左, 多謝你地仲記得我, 麻煩幫幫我解決這問題丫.... ...

放鬆d啦, 小學其實一般校風都唔會太差, 不如你留意多d你小朋友性格, 同埋你本身會唔會特別鍾意精英班, 我自己唔太鍾意, 所以天官, 科小我就唔會揀, 天循無dictation我又唔想, 潮陽葉紹蔭果類太多功課, 太重操練我又怕我小朋友唔易適應.

所以我自己會比較鍾意天天同伊小. 但每個家長要求唔同, 小朋友性格又唔同, 揀邊間真係好睇你自己同個小朋友. 其實每間學校都有好同唔好既老師, 學生同家長, 所以反而問清楚自己想要d咩而去揀, 學校理念符唔符合你既須要, 唔好一味追熱門.

侯爵府

好媽媽勳章

其實點解咁少聽人提英業既呢?果日我去觀校,同校長詳談過,對佢教學理念非常敬佩,覺得佢好有熱成,比到信心我去教好小朋友,本來一心自行天天第一,但時間越係迫近,越係擔心唔夠人爭,依家心郁郁想揀英業,但唯一不理想既係個地點o係天恒,有媽咪話雜左少少,但學校講明佢地係一所嚴謹既學校,你地認為位置係咪真係咁重要?

大宅

好媽媽勳章

veroshea

天循有dictation架,不過佢地唔係叫dictation,係叫revision,話就話係溫書,其實係默書黎架!

小巫女女
歡迎大家參觀"李家的牧場物語"李家牧場,有隻好勤力賺錢既大老鼠,一隻兇惡既大白兔,一隻成日俾大白兔鬧既馬女,一隻入左金霸王電芯既雞女,而家多左隻豬仔添呀∼

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 子峰mama 於 09-9-23 15:57 發表
其實點解咁少聽人提英業既呢?果日我去觀校,同校長詳談過,對佢教學理念非常敬佩,覺得佢好有熱成,比到信心我去教好小朋友,本來一心自行天天第一,但時間越係迫近,越係擔心唔夠人爭,依家心郁郁想揀英業,但唯一不理想既係 ...

係啦, 都係怕天北果邊比較雜, 係學校附近既青年人...總會有d擔心....

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 小巫女女 於 09-9-23 16:00 發表
veroshea

天循有dictation架,不過佢地唔係叫dictation,係叫revision,話就話係溫書,其實係默書黎架!

小巫女女

其實我都知佢用revision既形式當dictation, 但學生會唔會相對無咁重視呢? 咁測驗呢? 好似一二年班都無, 是嗎?? 其實效果如何??? 其實我都想了解多d ^_^

珍珠宮

原帖由 veroshea 於 09-9-23 15:28 發表
hi webjen, 係呀到我地啦, qq讀緊邊間呀?

嘻嘻,QQ 今年都係 K3 呀,我會報天天!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 webjen 於 09-9-23 16:28 發表

嘻嘻,QQ 今年都係 K3 呀,我會報天天!

可能佢早畢業, 我成日都以為佢上左小學tim~ 嘿嘿~ 你唔係可以揀元朗既咩?? 點解唔揀既??

珍珠宮

原帖由 veroshea 於 09-9-23 16:46 發表

可能佢早畢業, 我成日都以為佢上左小學tim~ 嘿嘿~ 你唔係可以揀元朗既咩?? 點解唔揀既??

依家住係天水圍!

別墅

睛靈勳章

原帖由 veroshea 於 09-9-23 15:43 發表

放鬆d啦, 小學其實一般校風都唔會太差, 不如你留意多d你小朋友性格, 同埋你本身會唔會特別鍾意精英班, 我自己唔太鍾意, 所以天官, 科小我就唔會揀, 天循無dictation我又唔想, 潮陽葉紹蔭果類太多功課, 太重操練 ...

我個仔性格ok啦, 不太動又不太靜, 我都唔太鐘意精英班, 咁我係咪唔應該選天官呢?天循同伊小會唔會比較適合杰仔呢? 呢兩間個分別又係邊度呢? 不需要最top, 我都不想佢學習學得辛苦都不快樂, 做父母都想比最好最適合的東西比仔女, 最幣我咩都唔知, 亦攪唔清, 始終小學係打基礎既地方, 我真係唔知點選好啊... 點算呀???

別墅

睛靈勳章

仲有我想問下, 第一輪是不是到小學派交表格就OK? 你地選左咩學校同點解選佢, 可否講解一下, VEROSHEA 自己既想法已講得好清楚, 但我仲想知多D... 其他媽咪又點睇??

別墅

睛靈勳章

仲有無其他媽咪可給我意見

首頁

尾頁

跳至