自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

好慘呀!由我地入住既第一晚開始,就一直都無覺好訓,樓上都唔知乜人黎,晚晚11點後就開始玩拉櫈,投訴左半年都無用,我就快精神崩潰啦
但d錢都用晒係間屋既裝修度,依家都唔知點算好
http://img12.picsplace.to/img.php?file=img12/1/DSC02836.JPGhttp://ktzhk.com/file/avatar/a1/20050916114800_etQK.gif

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都好想搬呀... d隔離鄰舍都唔知咩人嚟架,係又投訴唔係又投訴,我啱啱搬入嚟果陣,大仔夜晚發惡夢喺度喊,又比人投訴,大佬呀,我特登半夜三更整喊個仔架咩 ,佢都痴痴地架,個看更都勁唔好意思咁同我講,話有人投訴我個仔喊...

有一次我家姐嚟我屋企搵我,個垃圾婆居然好寸咁問我家姐,係我嘅咩人... 關你鬼事咩,你做清潔架咋,做乜要查我家宅呀 .
依度d人仲有好多cheap嘢架,真係講都講唔哂呀~

別墅

未投訴前有去問過,佢地一口咬定唔係喎
但每次去投訴完, 佢地都會安靜幾日至1星期
然後又再拉過,我地真係乜野方法都做過,報警都試過,但只要有管理員或警察上到黎就乜聲都無,靜到好似無人咁.....

原帖由 heichunmum 於 09-9-23 09:49 發表
直接上去問佢

http://img12.picsplace.to/img.php?file=img12/1/DSC02836.JPGhttp://ktzhk.com/file/avatar/a1/20050916114800_etQK.gif

大宅

可唔可以同房署投訴, 申請調遷

原帖由 Heiki媽咪 於 09-9-23 09:54 發表
我都好想搬呀...d隔離鄰舍都唔知咩人嚟架,係又投訴唔係又投訴,我啱啱搬入嚟果陣,大仔夜晚發惡夢喺度喊,又比人投訴,大佬呀,我特登半夜三更整喊個仔架咩,佢都痴痴地架,個看更都勁唔好意思咁同我講,話有人投訴我...
我 ...
hello hello ~~

珍珠宮

原帖由 丁丁* 於 09-9-23 09:58 AM 發表
可唔可以同房署投訴, 申請調遷

現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

大宅

唉~而家d人真係痴線,我以前住果度樓上又係,每晚拉枱拉椅or10點幾鑽牆,每朝4至5点在房上面敲地下,每日下午6時起一定剁豬肉餅,重有好多.................

男爵府

我係08年11月搬ga! 開頭都無野 後尾越來越多烏蠅 同管理處投訴後無事la

別墅

會唔會人地只係以為小朋友比人打先喊呀,通常你同管理員解釋一下,個管理員會幫你反映反比投訴嗰個人知,多數都唔會再投訴掛

原帖由 Heiki媽咪 於 09-9-23 09:54 發表
我都好想搬呀... d隔離鄰舍都唔知咩人嚟架,係又投訴唔係又投訴,我啱啱搬入嚟果陣,大仔夜晚發惡夢喺度喊,又比人投訴,大佬呀,我特登半夜三更整喊個仔架咩 ,佢都痴痴地架,個看更都勁唔好意思咁同我講 ...

大宅

我舊年大肚果時,佢地仲要打去房署總部投訴 ,咁負責我地依幢樓果個主任上嚟同我講,我咪乘機講返之前果d野比佢聽囉,我話我頂唔順,好想搬,本身諗住多個b,可以轉大d單位,點知唔得 ,我話再係咁我驚會產前抑鬱呀,佢都好驚,佢話叫我唔好諗得咁灰 又叫我今年年頭申請改善生活空間調遷,我當時好開心,仲諗住可以甩難,點知我哋排得好後,揀唔到...

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 @iris@ 於 09-9-23 09:42 發表
好慘呀!由我地入住既第一晚開始,就一直都無覺好訓,樓上都唔知乜人黎,晚晚11點後就開始玩拉櫈,投訴左半年都無用,我就快精神崩潰啦
但d錢都用晒係間屋既裝修度,依家都唔知點算好 ...

我哋住居屋都唔好得你好多~~~

你樓上拉櫈都好... 我樓上移 sofa、移床、移櫃呀... 一係就不停有狗吠... 一係就一家幾口 argue... 投訴極都係咁... 有一次我 C6 同管理員一齊上去捉到正,半夜點幾兩點搬櫃... 痴孖筋架~~~~ 換咗管理員之後,我哋都不停有投訴,但係... 啲新管理員就話上到去聽唔到有聲,無論係狗吠又好搬嘢都好,佢哋都話搵唔到聲音來源... 打去管業投訴,佢哋就 "係咁二" 出張通告貼喺我哋嗰層,唔係貼大堂 notice board,又唔係貼 lift 入面啲 notice board 架~~~ (我老公上過樓上幾層睇,因為都依然係不停咁有嘈音,所以我老公走去睇,先知得我哋嗰層有通告),唉... 管業處真係... 白痴架!我之後再打去,好野蠻咁話,"下次再有哩啲事情 (嘈音) 發生,我會報警先,之後先會打俾管理處,知會管理員我報咗警...,仲有.. 我之前嘅仁慈唔會再出配,我半夜再聽到狗吠,我就一定會要你哋管業處叫佢將狗搬走,唔會再因為 『狗都有生命唔想咁殘忍而俾佢留低』,你哋管業處唔做嘢,我又會向有關方面作進一步投訴。" 哼... 個主任竟然叫我唔好咁衝動... 有事慢慢講... 佢話投訴會影響到佢哋哩份外判完咗之後,仲可唔可以做落去... 哼,我更係知有影響先會咁講啦..... 試問一 pair 朝朝返工,夜晚返到屋企想好好瞓覺打工仔,幾乎晚晚被嘈到無覺好瞓,點冷靜呢??? 點慢慢講呢???

都唔知點解啲 neighbour 會咁... 鐘意半夜三更先唻搞嘢嘈嘈閉... 就算該戶係做通宵或者收工收得夜都應該自律吓啦... 你收得夜係你自己事,唔好嘈到人哋丫嘛~~~

大宅

果時係凌晨1~2點,如果打/鬧小朋友一定會聽到啦,又點會得小朋友喊聲呀... 看更對住我都勁唔好意思啦,佢話有人投訴,我話小朋友發夢喊我都控制唔到架 ,佢話佢都知,不過有人投訴,佢就一定要做下嘢囉

原帖由 @iris@ 於 09-9-23 10:05 發表
會唔會人地只係以為小朋友比人打先喊呀,通常你同管理員解釋一下,個管理員會幫你反映反比投訴嗰個人知,多數都唔會再投訴掛

禁止訪問

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 kellybaby 於 09-9-23 10:00 發表
唉~而家d人真係痴線,我以前住果度樓上又係,每晚拉枱拉椅or10點幾鑽牆,每朝4至5点在房上面敲地下,每日下午6時起一定剁豬肉餅,重有好多.................

嘩... 日日剁肉餅?!?!?! 哈哈哈~~~ 肥死呀~~ 哈哈哈~~~ 6點都早喇... 我隔離... 8點幾9點先剁呀~~~

別墅

我樓上嗰家人係朝早5-6點剁,不過就好多人投訴,所以好快就捉到,之後都無再剁

原帖由 kellybaby 於 09-9-23 10:00 發表

大宅

所以我而家好憎煮肉餅,简直唔想聽到果d声,但係我c6中意食,我唯有焗住間唔中應酬下佢(出唔倒圖)
原帖由 baby_chu 於 09-9-23 10:15 發表

嘩... 日日剁肉餅?!?!?! 哈哈哈~~~ 肥死呀~~ 哈哈哈~~~ 6點都早喇... 我隔離... 8點幾9點先剁呀~~~

公爵府

好媽媽勳章

我之前住美孚一樣係咁!!!!!

伯爵府

call埋個實Q同佢一齊上去拍門!
嘈一次拍一次!
你個樣唔好咁善良添。

別墅

如果看更都聽到,佢真係要做下嘢架,我小朋友初初搬黎都有比人投訴d玩具跌落地好嘈,但就唔係半夜,而我就買左地墊比佢玩,10點左右都唔比佢跳,跟住就無再被人投訴過。
不過你小朋友半夜喊就真係好難控制,但我住呢一度就好一d, 都無聽過有人投訴小朋友喊。

原帖由 Heiki媽咪 於 09-9-23 10:14 發表
果時係凌晨1~2點,如果打/鬧小朋友一定會聽到啦,又點會得小朋友喊聲呀... 看更對住我都勁唔好意思啦,佢話有人投訴,我話小朋友發夢喊我都控制唔到架 ,佢話佢都知,不過有人投訴,佢就一定要做下嘢囉:b ...

珍珠宮

原帖由 kellybaby 於 09-9-23 10:28 發表
所以我而家好憎煮肉餅,简直唔想聽到果d声,但係我c6中意食,我唯有焗住間唔中應酬下佢(出唔倒圖)

我C6唔知又係點解鐘意食肉餅... 聽到隔離整得咁嘈,諗起自己整都會係咁... 所以真係好怕,所以就算我整,我都會喺 "針" 板下俾墊啲毛巾先整... 盡量減低聲浪嘛....

首頁

尾頁

跳至