意見反饋
義工

論盡家傭 今日: 21|主題: 127522

炒咗個印印而家佢玩嘢

男爵府

國民生產總值:5103

炒咗個印印而家佢玩嘢

請咗個工人1個月唔夠,炒咗佢,佢執嘢走咗,個agent話叫個工人自己上去agent度出糧同簽信,點知工人無浦頭,第2日又無出現,我地有理無理,交低咗人工,機票錢比agent,出咗信去入境處,報埋案話佢失蹤,1個星期後,agent聯絡到個工人,叫佢上去agent,但係最後工人又無出現,3日後收到勞工處封信,工人話我地唔出糧比佢,告我地,要我地22號去勞工處攪單嘢

你地話我地拖唔拖個工人耐d,果日唔好上去呢?因為我知工人而家要食自己,住自己,佢都幾甘.
但係拖佢,佢咪可以喺香港耐d搵新工?

個agent好無交帶,幾次工人無上去agent都無同我地講,次次都係我地打比佢,佢至講喎!果時攪個工人嚟又無follow通知我地,失驚無神話1日後個工人到香港,閒日要我地辦工時間渣渣林接個工人喎!

大宅

國民生產總值:2503

Re: 炒咗個印印而家佢玩嘢

what is the agnet name?

複式洋房

國民生產總值:477

hi
i want to know the name of agent?

男爵府

asia-xxxxx

其實果間嘢就無乜嘢,係個sales好唔掂囉,佢叫traxx

洋房

國民生產總值:308

mori,
點解你炒佢,會俾agent代勞? 如果agent夾埋個工人, 你就麻煩,拖工人人工係犯法架! 你有冇証明你交左d 錢/機票 俾agent ??? 有冇簽收 ? 你手頭上有咩証明文件 ?
你而家都上左身, 唔拖都拖緊, 如佢冇咩額外申索,你22號都係盡快攪掂番佢啦, 唔好俾佢有時間搵新老細, 不過, 如果佢申索額外的野, 就一定奉陪到抵! 唔好俾d衰工人放肆! 我係過來人, 我同我工人玩足2個幾月, 我死都唔和解, 最後死果個係佢, 所以你一定要keep住d証明, 否則, 如果個agent係幫工人, 你講咩都冇人信!
記得封release letter 唔好同佢講好話, 咩都唔好講就岩架啦, 淨係講佢邊日生至邊日死, 幾隻字仔寫下d job duties好啦, 如果新老闆係醒目既, 一睇份release letter就知咩事 !
仲有, 寫封信俾入境處, 寫衰佢 , 等佢冇咁易再害香港人!

大宅

國民生產總值:2618

Re: 炒

我果間衰agent同你一樣,就係Asia-WorXX (環X)。(詳情請看我出過的兩個messages。)
我連個衰sales都同妳一樣,就係TracX。個衰人依家連名都改埋,叫AthenX。
我真係好想投訴佢地,但唔知可以去邊度搞。

男爵府

Brittlestars
係呀,果個SALES正一賤人一名,我老公又係比個SALES搵笨,信咗佢,比佢攪,而家我老公拎番D錢走,打算去勞公處果日親手比番錢佢,機票都唔經個AGENT自己去買呀,個SALES又係叫我地出1年OPEN機票呀,幾鬼衰呀!

我老公上去拎番D錢時,個老闆話原來個工人有上去呀,仲同工會既賓賓一齊上去,工人打算拎番D錢,但係AGENT玩嘢,打算叫埋間銀行D人上嚟追佢債,咁個工人梗係走啦!攪到要工人告我地,佢唔想經AGENT收錢呀,真係XYZ佢呀

大宅

國民生產總值:2618

Mori,

臨新年都要講句黑心話:希望個天快d收呢個賤人TracX(又名AthenX)。

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.