自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

醒目開學勳章

今日同囡囡睇完,以為藥物上面有寫.點知冇.有冇人知呢?

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

乜無寫邊隻係退燒藥咩? 止痛退燒喎....
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章

千萬不要以顏色來分辨藥水啊!藥樽上無理由無標籤噃!

阿仔那枝是橙色的!

退燒藥應該係Paracetamol.

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 EmilyBB 於 09-9-23 13:13 發表
千萬不要以顏色來分辨藥水啊!藥樽上無理由無標籤噃!

阿仔那枝是橙色的!

退燒藥應該係Paracetamol.

細囝之前攞既退燒藥係淺紅色, 但係早2日大囝攞個支係橙色嚟, 唔可以用顏色嚟分, 最好去番流感中心問啦, 食錯就煩喇....

神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

子爵府

其實有無俾退燒藥...你知唔知
正常係橙色(小朋友)

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 SK1 於 09-9-23 13:00 發表
今日同囡囡睇完,以為藥物上面有寫.點知冇.有冇人知呢?

拎住d字上網查,有的

你女都病埋呀?唉.....究竟可以復課係咪啱既決定.....唉

大宅

醒目開學勳章

Sindy
係呀,亞囡病左.今天第三日,之前去私家診所.前兩天只係微燒.今日發高燒.好擔心.
D藥係英文都唔知乜黎.
粉紅係Dipheneydramine compound linctus
黃色係:Chlorpheniramine maleate elixir

睇漏左.原來有包退燒藥.

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 SK1 於 09-9-23 15:04 發表
Sindy
係呀,亞囡病左.今天第三日,之前去私家診所.前兩天只係微燒.今日發高燒.好擔心.
D藥係英文都唔知乜黎.
粉紅係Dipheneydramine compound linctus
黃色係:Chlorpheniramine maleate elixir

睇漏左.原來有包退燒 ...

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7009021800654

可信程度都幾高.....你黃色果隻,應該等於佢tablet果隻.....其實都可以打去流感診所問下...佢地有個電話係本簿仔度

係呀係呀,退燒有寫明的

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 SK1 於 09-9-23 15:04 發表
Sindy
D藥係英文都唔知乜黎.

睇漏左.原來有包退燒 ...
黄色係收鼻水药

公爵府

2隻都係收鼻水/止敏感藥

首頁

尾頁

跳至