懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我想請曾經開刀生BB的媽咪分享下你的生產經歷丫~~

(1) 什麼原因令你選擇開刀呢?
(2) 老公有無陪你入產房開刀呢?
(3) 開刀過程大約係點呢?? 需時幾耐? 覺得恐怖嗎?
覺得開刀風險大嗎??
(4) 開刀後幾耐先可以落床, 同開刀後幾耐先可以見到同抱到BB呢??
(5) 開刀後表面聯針個傷口, 同子宮內的傷口痛左幾耐先好返呢??

請各位有經驗的媽咪分享下丫, 謝謝

別墅

請問有無媽咪可以分享下呢??

複式洋房

I want to know, too. hope someone can share their experience, thz

別墅

係丫, 我都好想有經驗的媽咪來分享下~~

因為我身邊好多朋友/ 親戚都係順產!!

我今年24歲, 唔知對於開刀會唔會復原得好D呢??

大宅

答 :我生孖仔 ,過了預產期,醫生決定要同我開刀生

答 : 冇嫁 .政府醫院冇呢

覺得開刀風險大嗎??

答 : 我係 QE 生 ,用左幾耐時間唔記得喇 ,唔覺得恐怖 ,
風險唔大呀 ,傷口好靚 ,姑娘照顧 bb讓我有足夠時間休息

(4) 開刀後幾耐先可以落床, 同開刀後幾耐先可以見到同抱到BB呢??

答 : 第三日落床 ,頭一,二日好痛嫁個傷口 ,生完第二日已經見得 bb啦 ,姑娘推出黎用在我床邊比我睇嫁

(5) 開刀後表面聯針個傷口, 同子宮內的傷口痛左幾耐先好返呢??

答 : 頭一個星期都好痛 ,以後日子痛楚慢慢減少 ,其實折得線就已經好番 ,但痛楚就因人而異

bb女~10月12日出左世喇 ^^體重 7.4磅
天鈴 6 個月大 ~ 重 8.25 kg
天鈴一歲大 ~ 重 9.97 kg
天鈴歲半大 ~ 重 11.8 kg
天鈴5歲大了~ 重 46磅 ! 將會升小一了

洋房

1) 什麼原因令你選擇開刀呢?
BB頭仔大,子宮唔開; 刺穿洋水+ 催生咗13個鐘後, 醫生決定要同我開刀生

冇. 在法國醫院過咗晚上10:00,老公冇得入手術室

(3) 開刀過程大約係點呢?? 需時幾耐? 覺得恐怖嗎?覺得開刀風險大嗎??

我係半身痲醉,由入手術室計到BB出生唔駛一粒鐘 ,唔覺得恐怖呀 ,我仲聊個痲醉師講嘢, 風險唔大, 最痛係打痲醉
針入腰

24小時後拆尿喉先可以落床 & 見BB,有止痛藥食/用(塞肛)個傷口都唔係好痛, 不過唔好大笑,傷口會好痛

有止痛藥食/用,都唔係好痛,一個星期左右啦, 可能我唔係好怕痛啦!

不過當妳餵人奶,子宮會自然收縮,好似M痛嫁, 哩點同開刀無關,順產都會痛

個人意願都係順產好啲,開刀頭廿日都唔好進補,有好多嘢都未食得. 而且個傷口到現在都會'痕'&小小刺刺痛!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

bb比週數細,開左3度,要提早催生,人工穿水+落藥12個鐘後維持3度,醫生決定緊急開刀

有呀

覺得開刀風險大嗎??
半身麻醉->確認麻醉ok->開刀->bb出黎->聯針
唔記得幾耐,唔超過1個鐘,好快架ja,佢有塊布cover住,你咩都睇唔到,所以唔恐怖架
風險唔大

開刀第2日會叫你落床,我開完刀上返房之後馬上抱到bb

頭一個星期最痛,之後好好多,不過而家整到仲會痛

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

第一胎係醫生話如果預產期當日都冇動靜就要入院催生,
點知催生完都冇反應,最後決定開刀。
第二胎係因為見第一胎開刀唔痛,
我又鍾意做有計劃,所以第二胎預約開刀。

兩胎都冇陪,因為兩次都係全身麻醉,
我老公唔想睇住醫生"湯"自己個老婆!

覺得開刀風險大嗎??
全身麻醉完全不知情,訓醒就生左啦!

開刀後第二日就落床周圍走,
可以落床就可以去睇BB啦!
(其實呢個要視乎個人體質同忍痛能力)

出院前醫生已經話傷口埋得好好。
我未住完個package(五日四夜)已經出院啦!

別墅

多謝以上媽咪的分享~~

其實我見有D 媽咪話個傷口仲有D痛或有D痕, 請問係開刀後幾耐仲有咁既情況呢??另外, 請問痛的意思係表面聯針個傷口痛, 還是肚內子宮隱隱痛呢??

我都擔心如果仲有痛的情況會影響照顧BB..

別墅

大宅

原帖由 todiechan 於 09-9-23 20:55 發表

因為我怕痛 (我好怕肚痛,因為以前試過痛到休克) , 怕唔知要痛幾耐, 如果痛左10幾20個鐘都係生唔到先來緊急開刀這樣又何苦呢 ! 又怕突然間bb要出世, 果d心理壓力, 所以我選擇開刀, 起碼可以預計到時間 !

我老公有陪我入產房開刀

覺得開刀風險大嗎??
我果陣係 book 左 3:00pm 開刀, 2:30pm左右姑娘巳經幫我準備, 入手術時差不多 2:50pm, 麻醉師幫我麻醉之後下半身巳經冇 feeling 啦 ! 醫生 3:00pm到, 我bb係 3:15pm 出世, 我 4:30pm 巳返病房 ! 其實過程都好快 ! 醫生, 姑娘, 麻醉同我老公一齊傾計, 跟本都唔係想像中咁惡佈 ! 醫生幫我開左肚我都唔知, 係麻醉師講我同老公先知 ! 其實順產同開刀一樣都有唔同程度既風險 , 我就覺得開刀風險都唔算好大, 起碼 BB會安全D

(4) 開刀後幾耐先可以落床, 同 ...

我係下午 3:00PM 開刀第二朝 11:00AM 拆左尿喉就可以落床 ! 你落到床就可以去睇BB啦 ! 你去邊間醫院生丫, 我諗每間都唔同 ! 我係法國生就餵奶時可以抱BB !

其實表面個傷口第二日巳經唔痛, 痛既應該係子宮收縮痛 ! 子宮其實都痛左差不多兩個星期啦 ! 但你記得用收腹帶佢有助收細子宮同埋減輕痛楚 ! 我生完頭一個月除左晚上訓覺都帶住 !

我生完都有11個月啦... 表面條疤痕有時都痕痕地不過唔痛 ! 而子宮過左個幾月後巳經冇再癮癮痛啦 !

男爵府

回覆 1# todiechan 的文章

(1) 什麼原因令你選擇開刀呢? ---見紅, 穿水, 催生1x 個鐘都開唔夠度數, 結果醫生建議緊急開刀.
(2) 老公有無陪你入產房開刀呢? -----> 有, 不過其實見唔倒個生產過程. 只不過聽到聲. 同埋一生完b 即刻俾個b 爸爸/媽媽見.

覺得開刀風險大嗎?? ----> 都唔恐佈既. 因為做半身麻醉. 佢會等你完全感覺唔倒佢先落刀既. 大約1個鐘左右啦.

(4) 開刀後幾耐先可以落床, 同開刀後幾耐先可以見到同抱到BB呢?? - 等d 麻醉藥力過左, 第二日就可以見同抱b.
(5) 開刀後表面聯針個傷口, 同子宮內的傷口痛左幾耐先好返呢?? --- 好快, 幾日左右就埋左個傷口卦? 不過可能我忍得痛掛? 我冇食過止痛藥.

男爵府

有個畸胎瘤,所以同一時間開刀!

冇,因為全身麻醉!

覺得開刀風險大嗎??
打左麻醉針後,咩野都唔知,如果只係生bb大慨半個鐘!

根本上要第2日,我就一早生,第2日早上拆尿喉,但傷口太痛啦!痛到行唔到,因為我係浸會生住3樓,但bb係2樓,所以第3日至見到bb!餵奶可以抱佢!

一星期到啦!

男爵府

原帖由 todiechan 於 09-9-24 11:55 發表
多謝以上媽咪的分享~~

其實我見有D 媽咪話個傷口仲有D痛或有D痕, 請問係開刀後幾耐仲有咁既情況呢??另外, 請問痛的意思係表面聯針個傷口痛, 還是肚內子宮隱隱痛呢??

我都擔心如果仲有痛的情況會影響照顧BB.. ...

其實痛應該係子宮痛,如你係餵人奶會好d,幫助子宮收縮,痕就一定會啦!平時唔小心整親,傷口結焦時都會痕啦!
不用太擔心,因為我係一個好怕痛既人黎,結果比我預期好d!

男爵府

一開始自己就諗住開刀,驚順產既痛,因為聽人講得太多,又唔知要痛幾耐,所以一早就決定開刀,乜都settle好哂,同埋諗住有止痛藥吃,應該可以接受到[本人係超怕痛既人]
有,半身麻醉
覺得開刀風險大嗎??
打左麻醉針就開始,過程好輕鬆,我事前仲驚到喊,so far個醫生又同你講野,c6又係隔離陪住,只係成日問醫生幾時得,大約10幾分鐘就聽到bb喊聲,之後醫生就拿俾我地睇,c6仲剪臍帶添,姑娘幫bb清潔完就抱過黎同我地影相,係影相既時候其實醫生幫我縫緊針,但你自己係唔覺得
(4) 開刀後幾耐先可以落床, 同開刀後幾耐先可以見到同bb
我早上開刀,第二日除左尿喉就落床,落床我覺得好痛,再強調我係好怕痛既人,所以我覺得痛,但我對面床既媽媽好似唔痛咁,唔洗人扶,自己落床,其實因人而異
表面我諗我係10幾日,裏面就要耐d,其實要2,3個月先叫做完全好

別墅

多謝各位媽咪的意見~~

(1) 另外, 我想請問如果半身麻醉打麻醉針時係背脊到打, 好似要彎腰打的, 請問係咪好痛呢??

其實我驚打果時痛我會縮丫, 到時一縮打錯位咪麻煩.....

(2) 請問如果老公入去陪開刀, 係BB一出世後老公已經要出返去or可以繼續陪到你聯針後上返房先一齊出去呢??

大宅

好媽媽勳章

1) 半身麻醉是在背脊打的..是要彎腰的..個人覺得唔太痛,只有一下好似被電的感覺..不過個人會好凍..好彩有暖管俾你的.有兩個人會捉住你..所以唔俾你縮的

原帖由 todiechan 於 09-9-25 10:51 發表
多謝各位媽咪的意見~~

(1) 另外, 我想請問如果半身麻醉打麻醉針時係背脊到打, 好似要彎腰打的, 請問係咪好痛呢??

其實我驚打果時痛我會縮丫, 到時一縮打錯位咪麻煩.....

(2) 請問如果老公入去陪開刀, 係BB一出世 ...

子爵府

醒目開學勳章

1) 什麼原因令你選擇開刀呢?
穿水生咗十幾個鐘度數都是開到7度, 醫生覺得bb既心跳跌左 決定要同我開刀生

冇.政府醫院生老公冇得入手術室

(3) 開刀過程大約係點呢?? 需時幾耐? 覺得恐怖嗎?覺得開刀風險大嗎??

我係半身痲醉,由入手術室計到BB出生唔駛一粒鐘 ,唔覺得恐怖,全程知道係點 個痲醉師仲同我講太太bb出左世啦, 開刀始終有風險架啦...冇法bb唔肯順產

我零晨12點幾上返房 第2朝食完野就試左可以落床 因我有燒可能BB有感染 所以第2日先至見到bb,醫院隻止痛藥幾勁 食左個傷口唔係好痛, 但一到差不多夠鐘食藥就開始痛, 記住唔好叫親朋講笑,傷口會勁痛

住院頭6日都唔係太痛(食住止痛藥) 入面個傷口要一個月先會好d 但而家個傷痕位間中會且且下架

首頁

尾頁

跳至