意見反饋
義工

嬰兒醫護 今日: 0|主題: 77655

bb食緊奶o既時候攪佢腳底會啞?

男爵府

國民生產總值:6071

bb食緊奶o既時候攪佢腳底會啞?

我奶奶見過我係bb食緊奶o既時候攪佢腳底,就同我老公話咁做 bb會啞, 我覺得好笑, 實在係姑娘教話bb食緊奶o既時候如果訓, 就攪佢腳底, 不過我老公竟然support 佢亞媽, 有無人可以帮吓我?
請問搵奶奶帮手o既媽媽, 你奶奶有無做o的令你好嬲o既嘢?

珍珠宮

國民生產總值:42820

Re: bb食緊奶o既時候攪佢腳底會啞?

ellislui:
我就未聽過,不過你下次改掃腳面law,我阿仔果時掃都唔得,要彈佢嫁,姑娘話要忍心少少,如果唔係佢唔飽就大人同bb都無覺好訓。

別墅

國民生產總值:630

我仔仔之前唔肯食奶我都有彈佢腳板底架!
但係就成日比我亞媽話我"衰格"打仔
我奶奶就話一定唔可以"掃"腳板
bb學行時會腳軟同腳震
所以我依家都唔攪佢隻腳仔架!!!

男爵府

唔知有無媽媽曾經掃bb腳板底, 後來bb學行時真係腳軟同腳震, 有根據嗎?
不過我剩係摸吓佢, 痕啫, 無咁大'電'事ah ma!!!!!

伯爵府

國民生產總值:17137

cocolin79913,

唔係咁誇張呀??????

ellislui,

我隻仔未學行之前我都成日抓佢腳板底,佢仲覺得好過癮,好好玩添 到佢自己學行時都無問題呀,佢11個多月就識行喇,到而家都完全無問題喎 :mrgreen: ,我諗係D老人家嚇下你或者係佢地D傳統諗法0者 :mrgreen: :mrgreen:

別墅

國民生產總值:693

完全冇科學根據, 不可信. ?-( ?-( ?-(

cocolin79913 寫道:
我仔仔之前唔肯食奶我都有彈佢腳板底架!
但係就成日比我亞媽話我"衰格"打仔
我奶奶就話一定唔可以"掃"腳板
bb學行時會腳軟同腳震
所以我依家都唔攪佢隻腳仔架!!!

洋房

國民生產總值:123

'我仔仔之前唔肯食奶我都有彈佢腳板底架!"

i did many times when baby still newborn
i think he's ok wow... :wink:

男爵府

thank you for the reply

happymom,
咁你仔仔現在幾大?
ellislui

禁止訪問

國民生產總值:4238

男爵府

國民生產總值:7777

哇, 又有笑話聽? :lol: :lol: 係咪想笑死我? :lol: :lol:
睇來你99都係一個開心果喎~

唉, 做人心抱超艱難, 當佢唱歌你會好過D!! 你同你老公都咁專業, 好多野你地都分得出係myth定係fact啦!(不過我超奇怪你老公會support你99既論調囉~, 唔係叫佢話阿媽, 但係做人有D主見先得格!) 講到尾你99出心都係為個孫好姐, 咁你諗下點見招拆招啦!!

唔記得講我個case, 悠記細個個陣食奶訓我都搞佢腳板, 我仲諗過其他整醒佢既方法, 但唔及整佢腳板咁work. E+悠記都學緊行啦, 企得好好, 腳仔一D都唔震!! 似係你99會腳震多D!

BTW, D中文打得唔錯喎!!
I support autism acceptance!

男爵府

koo,
收pm!!

男爵府

國民生產總值:5222

2018勳章

我奶奶一早話佢吾識照顧BB,斷我條路,所以一路都系我和賓賓搞掂咋,奶奶只是有空就上來同BB玩下,可能佢仲有個大女要揍(我姑仔),成日吾得閒. :wink:
[em:3 :]

男爵府

唔記得問, 咁查實係啞丫定係腳軟同腳震呢? 定係樣樣有齊? :lol:
ellislui 寫道:
唔知有無媽媽曾經掃bb腳板底, 後來bb學行時真係腳軟同腳震, 有根據嗎?
不過我剩係摸吓佢, 痕啫, 無咁大'電'事ah ma!!!!!

我隻佬話喎, 可能你彈佢腳底太大力, 變相點左BB穴, 咁咪會講唔到野囉!! 我問佢乜個啞穴係腳底來咩? 佢又話唔知!! :lol: :lol: :lol:

男爵府

Jolly,
我啲中文係好辛苦咁打番嚟ka, 估到死死吓!
had posted st at the item about interesting conversation between the couple at 'relationship', don't know whether talking to you about that incident B4, wanted to post more but felt v v tired. Go to have a look.

男爵府

亞b第一餐食7:30, so 頭先打唔切

我99 剩話會啞啫, 係其他ma ma 嘅99 話會腳軟同腳震, 可能唔同嘅鄉下傷勢會唔一樣啩!!

你話佢係開心果, 我以前都覺得佢唔錯, 但在照顧亞b嘅事上我o地開始勢成水火, 我老公終於講咗句好中肯嘅說話:我 亞媽係好小氣ka!!!!

你估佢點令亞b醒住食奶, 佢how個奶樽, 因為睇過d書話咁樣會嚇親bb, 我緊係唔like, 就叫佢唔好, 衰在講埋:
你咁樣咪好似人地食緊飯, 你去how人隻碗.......
唔記得有無講埋.....好無禮貌ka ma.......

好心我老公早啲講, 99好小氣!!!!

男爵府

我諗呢, :lol: 99小氣唔緊要, 99講咩都唔駛理佢, 重要既係你有你老公support囉! 但係睇情況, 都係......
捉你隻佬來睇下我地講乜, 叫佢自己識do啦~

你再打多D中文自自然然工多藝熟架喇~

珍珠宮

國民生產總值:34425

好媽媽勳章 醒目開學勳章

如果食攪bb腳底會啞or腳軟腳震咁就"大近視"啦,我舊餅成鬼日同囡囡做"腳底按摩"架,咁點算呀。

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.